hirdetés

Kutyamasszázs videóval: ezek az előnyei, ha rendszeresen végzed kutyusodon

Szénási Szimonetta

2023. október 11 - Képek: Getty Images Hungary

A masszírozást kedvenced is élvezi, ráadásul az egészségének is nagyon jót teszel vele. Állatorvos magyarázta el, mit hogyan csinálj.

hirdetés

Az alábbi videóban dr.Zsargal, vagyis dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan kisállatgyógyász szakállatorvos mondja el, miért ajánlott a kutya számára a rendszeres masszázs. Az alapfogásokat is megmutatja egy imádnivaló alany segítségével.

Mint a doktor elmondja, a masszírozásnak több fajtája létezik. Vannak a gyógyító, illetve egészséghelyreállító masszázsok, amelyeket képzett szakemberek, fizioterapeuták végeznek. Emellett létezik az úgynevezett otthoni masszírozás, amit te is bátran alkalmazhatsz kedvenceden.

Fontos a nyugalom!

A masszázs a kutya számára éppoly kellemes tud lenni, mint neked, ám ehhez meg kell teremtened a nyugodt körülményeket! Ahogy téged is zavarna, ha szólna közben a tévé, vagy csörögne a telefon, úgy négylábúd sem tud kellőképpen ellazulni a zajban. Tehát az első lépés, hogy kapcsolj ki mindent, és arra a körülbelül 15 percre csak kedvencedre koncentrálj!

Csak fokozatosan!

Ahogy dr. Zsargal hangsúlyozza, a masszírozást fokozatosan kell beépítened kutyád életébe. Először csak rövid ideig tartson, és olyan helyeken végezd a finom, felületi, simogató mozdulatokat, ahol tudod, hogy élvezni fogja. Például a fején, a nyakán és a fülein.

Ha már örömmel veszi ezeknek a területeknek az érintését, akkor haladhatsz tovább. Míg végül elérsz az olyan kényesebb részekig, mint például a mancsok. A kutyák roppant hamar tanulnak, így idővel elég lesz csak kiterítened a masszázsszőnyeget, hogy tudja, mi következik!

Az alábbi videóban láthatod, miként kell helyesen érinteni kedvencedet:

A masszázs előnyei a kutya számára

Az otthoni masszírozásnak számos előnye ismert. Egyrészt remekül oldja a stresszt és a feszültséget, főleg a fejen és annak környékén végzett mozdulatok. Emellett jó hatással van a köztetek levő kapcsolatra, és hatására az eb más területeken is együttműködőbbé válhat.

Ezeken felül preventív jellege is van, hiszen a rendszeres masszázsnak hála hamarabb felfedezhetsz olyan egészségügyi problémákat, amelyek hajlamosak „megbújni”. Például a fogfájásra is hamarabb fény derülhet.

Ha kedvenced az érintésed hatására szokatlanul reagál, vagy egyértelműen fájdalmat jelez, pláne, ha előtte nem volt gondja, ha ott masszíroztad, akkor mindenképp vedd tüzetesebben szemügyre azt a területet! Ha pedig bármilyen szokatlan dolgot, elváltozást látsz, akkor vidd orvoshoz a kutyust.

állatorvos dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan dr. Zsargal egészség kutya ember kapcsolat kutya masszázs kutyamasszázs videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!