hirdetés

Így hosszabbítja meg kutyád életét a fogmosás

Szénási Szimonetta

2024. április 27 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan modern hóbortnak tartják, ám az állatorvos nyomós érvei őket is meg fogják győzni!

hirdetés

Amikor szóba kerül egy kutya kapcsán a fogmosás, általában többféle reakcióra számíthatunk. Vannak, akik helyeslik, és maguk is ápolják kedvencük fogait, mások inkább a fogtisztító rágcsákban hisznek, míg egyesek egyenesen „hülyeségnek” tartják, mondván, régen sem csinálta egy gazda se, és a természetben sem látunk fogmosó állatokat. Utóbbi tény, ám házi kedvencek lévén négylábú társaink mindennapjai jelentősen megváltoztak a domesztikáció hatására. Emiatt a vadon törvényei már nem úgy érvényesülnek az esetükben.

Háziasított állataink már nem úgy élnek, mint a vadonban

Megváltozott táplálkozás

Egyrészt a kutyák táplálkozási szokásai jelentősen mások, mint ha maguk vadásznák le a betevőjüket. Sok eb többnyire (vagy jelentős mértékben) puha, pépes konzervet kap. Ezek a tápok pedig nem alkalmasak arra, hogy megtisztítsák a fogak rágófelületét az ott meggyűlő lepedéktől.

Másrészt hiába kap a kutya rágókát, száraz tápot, esetleg csontot – bár azzal vigyázni kell, hiszen nem minden típusú adható biztonsággal az ebnek; erről itt írtunk részletesebben –, ezek rágása sem képes maradéktalanul eltávolítani a lepedéket. Amiből így idővel fogkő alakul ki.

A fogtisztításra szánt rágókák sem elegendőek kutyád fogainak rendben tartásához

Akár szívbetegséghez is vezethet

Tévedés azt hinni, hogy a fogkő pusztán esztétikai probléma! Kedvenced szájában több ezer baktérium él, amelyek a lepedék kialakulásáért is felelnek. Az ebből kialakult lerakódás idővel nemcsak a fog felszínén, de a fogíny alatt is megtelepszik, gyulladást okozva. Kezeletlenül pedig akár a csontokat is elérheti, ami így annak gyulladásához, a fogak elvesztéséhez vezet.

Amiről kevesebben tudnak, hogy az elhanyagolt állapot idővel nemcsak a szájban okoz panaszokat, de az állandó gyulladásos állapot megnöveli számos szív- és vesebetegség kockázatát is.

A rendszeres fogmosás az egyetlen biztos módja, hogy a kutya szájhigiéniája teljes legyen

Már orvosi beavatkozást igényel

Ha már látható a barnás elváltozás kutyád fogán, akkor muszáj orvoshoz mennetek, hiszen a fogkő semmiféle házi praktikával nem távolítható el, sőt, egyenesen tilos ezzel próbálkozni – mint arra dr. Balatonyi Lilla is figyelmeztetett. A kapargálás, dörzsölés ugyanis megsértheti a fog felszínét, a fogkövesedésnél is nagyobb problémát okozva.

A már kialakult fogkövet csak az orvos tudja eltávolítani

Tehát a már kialakult fogkövet mindenképp az állatorvosnak kell eltávolítani. Ezt többnyire csak altatásban tudják elvégezni, ami további rizikót jelent az állatra nézve.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A legjobb a megelőzés

Mindezek ismeretében egyértelmű, hogy a napi rendszerességű fogmosás nem úri hóbort, hanem nagyon is szükséges egészségügyi prevenciós lépés.

Amire ügyelj, hogy kifejezetten kutyáknak készült fogápolási termékeket használj. Főként a fogkrémek terén legyél elővigyázatos, hiszen az embereknek készült paszták legtöbbjében xilit (nyírfacukor) található, ami mérgező a kutyákra, és akár a halálukat is okozhatja. Emellett a fluorid és a mentol is káros rájuk nézve.

Ha szeretnéd megtudni, milyen tippeket ad dr. Balatonyi Lilla a fogmosás bevezetésére, illetve érdekel, miért veszélyeztetettebbek a kis testű ebek ezen a téren, ide kattintva megtudhatod. A cikkben arra is kitérünk, milyen típusú játékokat tart veszélyesnek a doktornő.

dr. Balatonyi Lilla fog fogkő fogmosás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!