hirdetés

Ez a csodás, erős gazdiknak való ősi fajta, akár 17 évig is élhet

Hangai Lilla

2023. május 13 - Képek: Getty Images Hungary

A közép-ázsiai juhászkutya magabiztos, kiegyensúlyozott, csendes, büszke és független állat, akinek bátorsága és munkakedve nem ismer határokat. Természetes szelekció alakította a fajtát 4000 év leforgása alatt a Kaszpi-tengertől Kínáig, valamint a Dél-Uráltól Afganisztánig terjedő hatalmas, fennsíkokkal és hegyekkel határolt sivatagos, füves sztyeppéken.

hirdetés

Megfelelő képzéssel egy gyakorlott gazdi keze alatt fantasztikus munkakutya nevelhető a kölyökből. A közép-ázsiai juhászkutya esetében a hangsúly a gyakorlott gazdin van.

1. A világon az egyik legrégebbi fajta

Eredetileg a lábasjószág és a porta védelmére használták, ugyanis még a nagytestű ragadozóktól sem retten meg. Munkabírásának és temperamentumának köszönhetően ma is erre a feladatra használják, de nagyon ritkán látni Ázsián kívül; ott azonban, főleg Kazahsztánban szinte minden magánháznál megtalálható. Nem ember alkotta fajtáról van szó, a kultúra és az éghajlat formálta őt.

2. Lényeges különbség van a kanok és a szukák között

Az alabai vagy alabay zömök és izmos testfelépítésű, masszív kutya, közepesen hosszú szőrzettel. Más fajtáktól eltérően, a szukák és a kanok méretükben és temperamentumukban is jelentősen eltérnek. A kanok hevesebb vérmérsékletűek, és 50-80 kg-ot nyomnak, a marmagasságuk pedig 70 cm körül van. A szukák valamivel szelídebbek, 40-65 kg körül mozog a súlyuk, marmagasságuk körülbelül 65 cm.

3. Bundája szinte bármilyen színben pompázhat

Lehet fehér, fekete, szürke, vöröses barna, szürkés barna vagy akár csíkos és foltos is. A standard azonban nem elfogadó a kék és a cserszínű felett megjelenő fekete árnyalatokkal.
Havi egy fürdetés és kefélés elég a vihar és télálló bundájának, így abban biztos lehetsz, hogy nem kell kutyakozmetikusra túl sokat költened.

4. Büszke állat

A közép-ázsiai juhászkutya magabiztos, öntudatos eb, akinek a család és rábízott dolgok védelme a legfontosabb. Büszke négylábú, aki elvárja a tiszteletteljes bánásmódot minden körülmények között; díjazza, ha hagyják önálló döntéseket hozni és ha elég teret kap arra, hogy megmutathassa személyiségének árnyalatait. Idegen emberekkel, fajtársaival és más állatokkal szemben bizalmatlan. Hatalmas előnye, hogy nagyon jól reagál a változásokra, nagyon nehezen lehet kizökkenteni nyugalmából.

Egy YouTube videó kommentjei között olvasgatva rábukkantunk valakire, aki személyes élményéről számolt be a fajtával kapcsolatban. Mongóliában kempingeztek, ahol egy közép-ázsiai juhászkutya feladatának tekintette a sátruk védelmét arra az éjszakára. Büszkeségtől dagadó mellel még a juhokhoz és tevékhez is meginvitálta őket, hogy megcsodálhassák, milyen rendezett állomány felett őrködik.

5. Nem lakásba való

Ugyan energiaszintje nem túl magas, akárcsak például a komondoroké, abszolút nem javasolt a lakásban tartása. Szüksége van egy nagy udvarra, melyet körbejárhat és ellenőrizhet.

6. Egészséges, mint a makk

A természetes szelekciónak és az emberi beavatkozás hiányának köszönhetően egy rendkívül egészséges fajta fejlődött ki az évezredek alatt, így jellemző genetikai betegsége nincs. Méretéből adódóan azonban a csípőízületi diszpláziára hajlamos lehet.

Elképesztő, de akár 17 évig is élhetnek a megfelelő ellátás mellett, ami a nagytestű fajtatiszta kutyák világában igazi kuriózum.

7. Az etetésre azonban különös figyelmet kell fordítani

Minden olyan négylábú, aki viszonylag keveset mozog, de nagytestű, különös figyelmet igényel a táplálás terén, ugyanis hajlamos lehet a hízásra. Hogy ezt elkerülhesd, meg kell tanulnod nemet mondani a kérlelő kutyaszemeknek és érdemes az állatorvossal is egyeztetni az etetést és a megfelelő tápot illetően.

8. Intenzív a zsákmányhajtási ösztöne

Egy gazdi beszámolója szerint a kutya nem igazán tudott különbséget tenni a rágcsálók, és a család törpespicce között, így nem a legszerencsésebb olyan háztartásokban, ahol élnek kisebb kutyák vagy más kisállatok.

alabai érdekesség érdekességek érdekességek kutyafajtákról közép-ázsiai juhászkutya legegészségesebb fajták nagytestű kutya nagytestű kutyák pásztorkutya pásztorkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink