hirdetés

Komoly problémát jelezhet, ha idős kutyád így nyalja a száját

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 1 - Képek: Getty Images Hungary

Szenior kedvencek esetében a viselkedés fontos jelzés lehet.

hirdetés

Az idős ebek megfelelő gondozása kimeríthetetlen téma. Az alkalmas táp kiválasztásától kezdve a megváltozott fizikai képességekhez igazított testmozgásig számos olyan terület van, amelyre felelős gazdiként oda kell figyelni. Ezek mellett pedig nélkülözhetetlen, hogy szenior korban még inkább odafigyeljünk kedvencünk testbeszédére. Így ugyanis idejében észlelhetünk olyan problémákat, amelyekkel szakember segítségével kell foglalkozni. Tudtad például, hogy sokatmondó lehet az, ahogy a kutya nyalja a száját? Mutatjuk, mit jelezhet a viselkedés.

Az idős kutyák testbeszéde sok mindent elárul az állapotukról

Az idős ebek mentális problémája

A kutyák kognitív diszfunkciója, amelyet köznyelvben csak az emberi betegséghez hasonlóan demenciaként emlegetnek, sok szenior kedvencet érint. Ahogy az állat halad előre a korral, úgy öregszik az agya is, amely a kognitív funkciók hanyatlásához vezet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben ez nem „normális”, és nem az idősödés kötelező velejárója. A problémával lehet – és kell is – foglalkozni annak érdekében, hogy négylábú barátunk a lehető legtovább élhessen teljes életet.

A demencia egyik gyakori tünete, hogy az idős kutya folyamatosan nyalja a száját – különösen alvás előtt és éjszaka. Ez összefüggésben áll a betegség egyéb tüneteivel, amelyek a következők lehetnek:

  • Szorongás: Az állat nyugtalan, nem tud pihenni, idegességét pedig szája nyalogatásával vezeti le. (Amiről tudjuk, hogy az egyik legfontosabb stresszjel.)
  • Csökkent érdeklődés: A kutya a megszokottnál kisebb érdeklődést mutat a korábban kedvelt tevékenységek iránt, kevésbé aktív.
  • Tájékozódási nehézségek: Nem találja az etető- és itatótálját, elfelejti, hol találhatók az otthonában a dolgok.
  • Problémák a szobatisztasággal: A korábban szobatiszta eb bevizel.
  • Alvás-ébrenlét ciklusok változása: Éber, nyugtalan kóborlás éjszaka, amelyet a szorongás okozta állandó szájnyalogatás kísér.
A szájnyalás mellett számos egyéb tünet utalhat időskori demenciára

Mit tehetsz a kedvencedért?

Az első és legfontosabb teendőd az, hogy a fenti tünetek észlelésekor mielőbb keressétek fel az állatorvost. Szükség esetén gyógyszeres kezelést javasolhat, illetve hasznos tanácsokkal szolgálhat azzal kapcsolatban, hogyan változtassátok meg a napi rutint annak érdekében, hogy az állat szorongása, nyugtalansága csökkenjen.

A demencia kezelésében rendkívül sokat segíthet az is, ha kedvencednek minél több lehetőséget adsz az agytornára. Szintén tévhit ugyanis, hogy egy idős ebnek már nem kell trükköket tanítani. Ide kattintva megtalálod Tóth Kata Mária etológus tanácsait arra vonatkozóan, mit tehetsz, ha demens a kutyád.

demencia idős kutya gondozása kutya nyalja a száját szenior kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!