hirdetés

Ma minden az ebekről szól: a nemzetközi kutyanap segít ünnepelni őket

László Enikő

2021. augusztus 26

Bár a kutyagazdik vélhetően minden nap hálásak kedvenceiknek puszta létezésükért is, augusztus 26-án világszerte ünnepeljük négylábú társainkat. Nem véletlenül hívjuk őket az ember legjobb barátjának…

hirdetés

Legyen szó keverék, fajtatiszta, kölyök vagy idős, munkakutyáról vagy házi kedvencről, minden eb egyaránt értékes társ. A kutyák sok mindenben segítenek nekünk, legyen szó akár csak a magány enyhítéséről, tömérdek boldog pillanat okozásáról vagy életmentő munkáról. Augusztus 26-án világszerte ünneplik az ember négylábú barátját.

„A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál."

Miért jött létre a kutyák világnapja?

Ma már szinte mindennek van világnapja, miért pont a kutyáknak ne lenne? De a kezdeményezés nem emiatt született meg, hanem egy igen nemes cél érdekében. Az ötlet Colleen Paige író, környezetvédő, kutyakiképző, állatvédő fejéből pattant ki 2004-ben. Az augusztus 26-ai dátumot azért választotta ki, mert családja ezen a napon fogadta örökbe első kutyáját, Sheltie-t, amikor Colleen 10 éves volt.

A világnappal minden kutyát ünnepelni szeretne. Felhívni a figyelmet az örökbefogadásra, a menhelyi kedvencek szomorú sorsára. A kutyákra, akik nap mint nap emberi életeket mentenek vagy munkájukkal segítenek nekünk. A terápiás és segítőkutyákra, a keresőkutyákra, a rendőrkutyákra és minden olyan ebre, aki értünk tesz valamit önzetlenül. Szinte lehetetlen felsorolni azt a sok különböző munkát, amiket ők végeznek. És mit kapnak cserébe? Néhány jutalomfalatot és simogatást. Ennyi kell nekik csupán.

A kereső- és mentőkutyák nap mint nap teszik kockára életüket az emberért.

Colleen fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy minden kutya egyaránt értékes és szerető társ lehet. Éppen ezért kiáll amellett, hogy nem szabadna egyes fajtákat tiltani bizonyos országokban, hiszen nem a kutya a rossz, őt az ember formálta. Egy dolgot viszont nem támogat és erősen elítél: a szaporítókat. Azokat a személyeket, akik önös érdekből vezérelve kisemmizik négylábú barátainkat a pénzért.

Az állatvédőnek egy másik célja is volt a nemzetközi kutyanappal: 10.000 menhelyi árvát megmenteni. A National Dog Day Foundation nevű alapítvány is éppen ezért jött létre. Céljuk, hogy minden egyes évben összejöjjön annyi adomány, hogy tízezer nehéz sorsú kutyán tudjanak segíteni.

A menhelyeken élő kutyáknál nincs hálásabb teremtmény.

Hogyan ünnepelhetsz?

Ha nincs saját kutyád, akkor is kedveskedhetsz az ebeknek. Ha pedig van, a lehetőségek tárháza szinte végtelen! A nemzetközi kutyanap hivatalos listájában az alábbi tevékenységeket ajánlják az emberek figyelmébe:

 • fogadj örökbe egy kutyát, ha erre nincs lehetőséged, önkénteskedj egy menhelyen;
 • ellenőrizd, otthonod minden szeglete biztonságos-e kutyák számára;
 • adományozz tápot, takarókat, felszereléseket egy menhelynek;
 • szervezz összejövetelt kutyabarát ismerőseidnek, és ünnepeljetek közösen;
 • támogasd országod állatvédelmi törekvéseit;
 • töltsd kutyáddal a napot, szervezz vele közös programot;
 • támogass menhelyet pénzadománnyal;
 • ajánld fel segítséged kutyája sétáltatásával kapcsolatban egy idős szomszédodnak;
 • csináltass egy tárgyat kutyád képével;
 • vegyél kutyádnak egy új játékot;
 • vidd el kedvencedet a kutyafuttatóba vagy játszatok egy nagyot a kertben;
 • fésüld ki négylábú társad bundáját, kényeztesd egy kicsit;
 • taníts kutyádnak egy új trükköt;
 • lepd meg kedvencedet egy új pórázzal vagy nyakörvvel

Kedvencednek az a legnagyobb öröm, ha értékes időt tölthet veled. De bizonyára nem haragszik meg, ha ezen a napon néhány plusz finom falattal, különleges étellel, egy új játékkal vagy több simogatással ünnepled és köszönöd meg azt neki, hogy minden nap önzetlenül szeret. Ne feledd, ő az egyetlen olyan állat, aki fajtársa helyett az embert választja. Ez mindent elárul a kutyákról.

Ha pedig nincs saját kedvenced, látogass meg egy menhelyet vagy küldj nekik adományt. Az állatotthonok rácsai mögött élő kutyusoknál nincs hálásabb teremtmény a bolygón.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutyás ünnepek kutyás világnap menhelyi kutya nemzetközi kutyanap önkéntesség menhely

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink