hirdetés

Videón, ahogy a szolgálati kutya segít eszméletlen gazdájának

Hangai Lilla

2024. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

Katie életét két komoly betegség, a poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma (POTS) és az Ehlers–Danlos-szindróma (EDS) teszik igen nehézzé. Bailey nevű segítőkutyája nélkül el sem tudjuk képzelni, hogyan érezhetné magát biztonságban.

hirdetés

A poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma egy egyelőre gyógyíthatatlan betegség, melynek következtében hirtelen helyváltoztatáskor szélsőségesen csökken a pulzusszám, közben pedig szintén csökken az agy és a szív vérellátása, ami eszméletvesztéshez, súlyos esetben szívleálláshoz vezethet. Az Ehlers–Danlos-szindróma egy ritka örökletes betegség, amelyre egyelőre szintén nincs gyógymód. A betegség a kollagén vagy a kollagénnel kapcsolatban álló fehérjék felépítésének, előállításának, feldolgozásának zavarából adódik, és súlyosságától függően számtalan kardiovaszkuláris, bőrgyógyászati és mozgásszervi tünetet produkál. Ezt meg leírni is sok volt, Katie-nek pedig ezekkel kell együtt élnie. Bailey, ausztrál juhász szolgálati kutyája és őrangyala azonban támasza minden pillanatban. Az ebet kifejezetten arra képezték ki, hogy érzékelje a rohamok előtt megjelenő tüneteket, és a gazdája segítségére siessen.

A videó leírásában Katie gondolatai olvashatók: „Csalódottnak és kínosan érzem magam, ahogy közzéteszem ezt a videót. Elég jól kezeltem a POTS tüneteimet az utóbbi időben, Bailey pedig mindig adott nekem időt, mielőtt rosszabbul lettem volna. Ez most más volt. Nem volt ideje. És nekem sem. Velem volt a teljes gyötrődés alatt; megnyalta a kezem és az arcom, hogy stimuláljon, hogy felébredjek. Arra használta a testét, hogy csökkentse a rángatózást, amíg eszméletlen voltam, a testsúlya ugyanis stabilizál engem, valamint segíti a véráramlást is. Bailey ott van, hogy megvédjen, és biztonságban tudjon minden egyes epizód alatt. Ez egy olyan félelmetes dolog, amit nem tudok kontrollálni. Megpróbáltam küzdeni ellene, de a testem nem tud lépést tartani.”

Nem győzünk elég hálásak lenni, ha a kutyákra gondolunk. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az élet legkritikusabb pillanatain – legyen az mentális kihívás, betegség, háború, gyász – is képesek átsegíteni bennünket tudásukkal és odaadó szeretetükkel!

Ide kattintva megtudhatod, miért nem szabad megsimogatni a szolgálati és segítőkutyákat, ebből a cikkből pedig Európa egyetlen glutén-jelző kutyája, GoFree történetével ismerkedhetsz meg. Ő Magyarországon segíti a kis Emma mindennapjait.

segítőkutya személyi segítőkutya szolgálati kutya videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink