hirdetés

Ezért tilos valójában megsimogatni a szolgálati ebeket

Hangai Lilla

2022. november 17 - Képek: Getty Images Hungary

Soha, semmilyen körülmények között nem oké segítő kutyát megsimogatni. Ez nem valami különös sznobizmus, rendkívül logikus érvek húzódnak meg a kijelentés mögött. Neked is érdemes tudnod az alapvető szabályokat, ha egy ilyen eb közelében tartózkodsz, ugyanis tisztában vagyunk vele, hogy ezek az okos és fitos nózik és selymes fülecskék azonnal beindítják a simireflexet.

hirdetés

Hogy egyszerű és érthető legyen a felállás, az alábbi tedd & ne tedd útmutatónk gyorsan megadja minden kérdésedre a választ.

Tedd: Kérdezd a felvigyázót, tulajdonost

A szolgálati kutya és felvigyázója egy csapatot alkotnak. Ha beszélni szeretnél velük, először mindig a tulajdonossal kezdeményezz szóváltást, ne az ebhez közeledj. Ezek az ebek éppen dolgoznak, a munkakörüket látják el, amihez nagy odafigyelésre van szükségük és egy simogatás, vagy néhány kedves szó akár a felvigyázó testi épségébe is kerülhet.

Ne tedd: Soha ne érintsd meg a kutyát kérdés, kérés nélkül

Ez egyébként egy általános szabály a nem segítő kutyákra nézve is. Nem illik kéretlenül megsimogatni, megérinteni az ebet. A szerviz ebek éppen feladatot teljesítenek, míg más kutyák lehet, hogy egyszerűen csak visszahúzódóbbak, vagy bizalmatlanok az emberekkel szemben.

Szerencsére a legtöbb szolgálati kutya arra van kiképezve, hogy addig maradjon munkamódban, amíg elengedési parancsot nem kap a felvigyázójától. Emiatt képesek figyelmen kívül hagyni a külső hatásokat; mind ettől függetlenül úgy udvarias és biztonságos, ha minden esetben kérdezel, mielőtt cselekednél.

Tedd: Tartsd távol a saját blökidet ezektől a dolgozó ebektől

Ha veled van a kutyád, amikor szolgálati négylábúval találkoztok, ne engedd, hogy kedvenced közeledjen hozzá anélkül, hogy ezt megbeszélnéd a felvezetővel. Más állatok elvonják a munkakutyák figyelmét, és a legrosszabb esetben feszültség is kialakulhat a két állat között.

Ne tedd: Ne kínálj ételt szolgálati kutyának

Az étel még egy kifogástalanul kiképzett munkakutya figyelmét is elvonhatja, ami veszélyezteti a tulajdonost. Ráadásul ezeknek az ebeknek valószínűleg meghatározott étrendjük van, nem éheznek és nem nélkülöznek még elfoglalt életvitelük ellenére sem. Ugye te sem örülnél, ha egy idegen ételt adna a kutyádnak a villamoson?

Tedd: Bánj tisztelettel a felvigyázóval és a kutyával is

Tudjuk, hogy a zsúfolt, városi közlekedés ezt nem mindig teszi egyszerűvé, de ha meglátsz egy ilyen kutyust, igyekezz távolabb helyezkedni tőle.

A szolgálati kutya felvezetőjének személyes kérdéseket feltenni fogyatékosságával kapcsolatban borzasztóan udvariatlan, bármennyire is kíváncsi vagy, vagy úgy érzed, hogy csak kedvesen kezdeményeznél beszélgetést.

Egy szolgálati eb és felvigyázója valószínűleg együttesen tudnak kezelni minden kialakult helyzetet. Ha mégis úgy érzed, hogy gondjuk akadt és hasznát vehetik a segítségednek, először kérdezz! És semmiképpen se vedd személyes sértésnek, ha az ajánlatodat elutasítják. Erre minden esetben jó okuk van.

Ne tedd: Ne feltételezd, hogy a szunyókáló szolgálati kutya szolgálaton kívül van

Minden kutya szunyókál a nyugalmasabb pillanatokban, beleértve a munkakutyákat is. Amikor a felvigyázója hosszabb ideig ül vagy áll, teljesen természetes és helyénvaló, ha egy szolgálati kutya relaxál picit. Technikailag azonban még mindig dolgozik, így minden teendő és tiltás érvényben van, amiről eddig írtunk.

Tedd: Tájékoztasd a tulajdonost, ha az eb közeledik hozzád

Ha egy ilyen blöki közeledik hozzád, tehát megszaglászik vagy bökdös az orrával, udvariasan értesítd a tulajdonost. És persze bármilyen csábító is, ne reagálj a kutyusra; ne simogasd meg és ne beszélj hozzá.

Ne tedd: Ne feltételezd, hogy a szolgálati kutyák soha nem lesznek „csak kutyák”

A munkakutyák általában rengeteg játékidőt kapnak. Amikor otthon vannak, és szögre akasztották a „munkaruhájukat”, szabadon úgy viselkedhetnek, mint bármely más eb. Ezeknek a csodálatos állatoknak a munkája gyakran kihívásokkal teli és stresszes, aminek kezelőik tudatában vannak és mindent elkövetnek, hogy ne a munkájuk körül forogjon az életük.

kiképzés kutya segít kutyakiképzés segítő kutya segítő kutya etikett segítő kutya képzés segítő kutyák szolgálati kutya szolgálati kutya etikett szolgálati kutyák vakvezető kutya kiképzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!