hirdetés

Miért ugatja a kutyád a Holdat? Nem azért, amit gondolnál!

Bodri Melissza

2021. március 28

Vajon miért ugatja a kutyád a Holdat? Ha hosszan az eb szemébe bámulsz, akkor jobban engedelmeskedik? Emellett jó, ha tudod, hogy amelyik kutya ugat, az nem biztos, hogy nem harap! Cikkünkben többek között ezeket a tévhiteket járjuk körül.

hirdetés

Számos téveszme él négylábú barátaink viselkedésével kapcsolatban. Ha ezek valódi jelentésével tisztában vagy, akkor sok kellemetlenségtől megkímélheted magad. Például ne ijedj meg, ha a kutyus a Holdat ugatja, valamint nem kell feltétlenül orvoshoz rohannod, ha az eb orra túl száraz.

Miért ugatja a kutya a Holdat?

Különös élmény lehet, amikor az eb hátraveti a fejét és vonyítani kezd a Holdra. Számos hiedelem és legenda kötődik a kutyák és farkasok eme rejtélyes viselkedéséhez, ám nem árt pár dologgal tisztában lenni. Kedvenced ilyenkor valóban a Holdat ugatja? A válasz az, hogy nem. Például Robert Busch, a The Wolf Almanac című könyv szerzője szerint a Hold nemhogy a kutyák, de a farkasok viselkedésére sincsen hatással. Az utóbbiak esetében arról lehet szó, hogy hangjuk jobban hallható, ha az ég felé tartott fejjel üvöltenek (ez főként éjszaka történik, amikor a farkasok aktívabbak). Emellett a vonyítás hasznos szerepet tölt be a falkatársak informálásánál is: lehet jelzés vagy figyelmeztetés. Ez a viselkedés az otthon tartott ebeknél is a kommunikáció szerepét tölti be. Tehát nincs semmi meglepő abban, ha kedvenced a „Holdat kezdi ugatni”.

Túlzott szemkontaktus: ettől nem biztos, hogy főnök leszel

Gyakori tévhit lehet az is, ha az ember sokáig bámul a kutya szemébe, akkor az állat jobban engedelmeskedni fog, és a gazda ezzel nagyobb befolyással bír jószága felett. Ez azonban nem teljesen van így. Ugyanis ha az eb szemébe nézünk hosszan, akkor az fenyegetve érezheti magát. Ez a magatartás nem fog nagyobb dominanciát biztosítani az embernek, hanem inkább bizalmatlanságot fog előidézni a négylábú részéről.

A fűevés bajt jelezhet

Bizonyára te is tanúja lehettél annak, hogy a kutya rágcsálni kezdi a füvet az utcán, parkban vagy az udvaron. Gyakori tévhit, hogy az eb azért teszi ezt, mert ég vagy kavarog a gyomra és könnyíteni szeretne annak tartalmán vagy esetleg nem érzi jól magát. Ám számos más, egyszerűbb oka is lehet annak, ha kedvenced fűevésre adja a fejét (például szereti az ízét vagy rostra van szüksége). A jelenséget a vadon élő egyedeknél is megfigyelték, és még az állatorvosok is úgy tartják, hogy az ebeknél ez teljesen természetes jelenség.

A száraz orr betegség jele

Sokan úgy tartják, hogy a kutya csak akkor egészséges, ha nedves az orra. Ez a közhiedelem sem igaz, hiszen a száraz orr nem jelenti azt, hogy a jószág beteg. Legyen az eb orra száraz vagy meleg, attól még lehet teljesen egészséges is. Néhány szakértő úgy tartja, az orral kapcsolatos tévhit akkor terjedhetett el, amikor a szopornyica vírus felütötte a fejét. Az utóbbi betegség egyik jele a gennyes orrgyulladás.

Amelyik kutya ugat… az nem harap?

A népszerű közmondás sok emberrel elhitetheti, hogyha a kutya támadóan ugat, az nem biztos, hogy meg fogja harapni az illetőt. Az igazság az, hogy ennek inkább az ellenkezője érvényes. Általános tapasztalat, hogy a magát fenyegetve érző eb bizony képes megharapni a betolakodókat, az idegeneket, hogy védje területét és a gazdáit. Persze akadhatnak kivételek, hiszen nem minden négylábú ugat agresszióból, de nem árt óvatosnak lenni.

(Képek: Getty Images Hungary)

fűevés kutya harap kutya orra hideg kutya vonyítás kutyás tévhitek kutyaugatás nedves orr száraz orr szemkontaktus tévhitek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink