hirdetés

Mit tegyek, hogy ne ugasson meg a szomszéd kutyája?

Kövess Péter

2023. szeptember 25 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a szomszéd kutya vadul ugat rád minden alkalommal, amikor csak meglát, ez lehet a megoldás.

hirdetés

Először is fontos tisztázni, a szomszéd kutya nem azért ugat meg, mert kipécézett magának vagy pikkel rád. Egyszerűen csak azt teszi, amit a természete diktál. Ha zavar, netán megijeszt, vagy idegesít, hogy ugat, itt van néhány hasznos tipp a szakértőktől, ami segíthet rendezni kettőtök viszonyát.

A szomszéd kutya folyamatos ugatása nagyon zavaró lehet

A szomszéd a kulcs, ha ugat a kutya

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a szomszéd kutya vélhetően azért viselkedik így, mert a territóriumát védi, és azzal, hogy ugat, csupán arra figyelmeztet, hogy maradj távol tőle, illetve az általa őrzött területtől. Ilyen esetben a legjobb, amit tehetsz, hogy

a szomszéd segítségét kéred, hogy közösen orvosoljátok a problémát.

„A kutyának látnia kell, hogy barátságosan viszonyultok egymáshoz, ezért neki sem kell ellenségként tekintenie rád. Ha a szomszéd beleegyezik, közös játékkal, vagy esetleg jutalomfalatot adva is elősegítheted a kutya elfogadását” – javasolja a szakember.

Ha nem lát benned potenciális veszélyforrást, valószínűleg nem is ugat meg.

Ezt tedd, ha továbbra is ugat a szomszéd kutya

Ha próbálkozásaid kudarcba fulladnak, a kutyakiképzőknek van néhány mentő ötlete, ami még beválhat. Az egyik az, hogy amennyiben a kutya azért ugat meg, mert észrevesz a kertben, gondoskodj róla, hogy ne lásson rád: fedd be valamivel a kerítést, vagy ültess elé növényeket.

A szomszéd kutya valójában azért ugat meg, hogy a területét védje

Ha a kutya nem lát, nem is feszélyezheti a jelenléted, ezért nem fog harciasan viselkedni.

Persze, ha közel van a két ház, kiszagolhat, vagy meghallhatja a hangod, így nem feltétlenül kerülhető el az ugatás. Ilyenkor az lehet a megoldás, hogy több időt töltesz a kertben, hátha a szomszéd kutya megszokja a jelenlétedet, vagy legalább kiakasztasz néhány ruhát a kerítésre, hogy megismerje a szagodat.

Végső esetben – feltéve, hogy a szomszéd beleegyezik – beszerezhetsz egy kutyasípot is, amely az emberi fül számára nem érzékelhető, de a kutya éles érzékeire érzékenyen ható ultrahangokat bocsát ki. Ha következetesen használod, előbb-utóbb meg fogja tanulni, hogy a hang az ugatással függ össze, ezért érdemes vele leállnia.

kutya szomszéd ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink