hirdetés

Ennyi ideig képes valójában koncentrálni egy kutya

Hangai Lilla

2024. július 4 - Képek: Getty Images Hungary

Nem csak a képzés, a mindennapi tevékenységek szempontjából is érdemes ezzel tisztában lennie egy gazdának.

hirdetés

Lássuk máris, hogy mennyi ideig képes egy kutya koncentrálni, és hogyan növelhetjük ezt az időszakot.

Szerencsére vannak olyan technikák, amiket bevetve a kutya hosszabb ideig képes koncentrálni

Ennyi ideig képes koncentrálni egy kutya

A legtöbben valószínűleg magunkban mosolyogva azt feltételezzük, hogy ha szőrös kis társaink figyelemideje nem is annyi, akár egy aranyhalé (az esetükben 9 másodperc), mindenképpen másodpercekben, maximum 1 percben mérhető a szám. Akkor azonban már biztosan nevetni fogsz, ha megtudod a valódi értéket. Ne aggódj, elmondjuk azt is, hogyan lehet ezt csúcsra emelni.

Ha körbenézünk a baráti társaságunkban, láthatjuk, hogy egyesek számára kihívás egy feladatra, egy beszélgetésre összpontosítani, míg mások élvezik, ha figyelmüket egy bizonyos dolognak szentelhetik hosszú időn keresztül. Nos, tulajdonképpen a kutyáknál is ugyanez a helyzet. Míg vannak, akik teljesen elmerülnek a kiképzésben, addig másoknak több stimulánsra van szükségük ahhoz, hogy beindítsák és működésben tartsák a figyelmüket. Egyes kutyák figyelemideje csupán 2 másodperc is lehet, egy átlagos eb azonban 27 másodpercig is képes egyetlen gondolatot megtartani.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Hogyan javíthatod a szintet?

A dolog iróniája, hogy nem abban az életkorban van a csúcson a figyelmük, amikor a legtöbb képzés zajlik. Valójában egy kutya intenzív képzési időszaka évekkel azelőtt véget ér, hogy a figyelme a 3 és 6 év közötti időszakban csúcsra érne. Úgy vélik, hogy a nyugodtabb, kontrolláltabb agyhullámmintázat, valamint a korábban olyannyira ingerlő szagok és látványok kevésbé stimuláló hatása (már látta, érezte, tapasztalta, így kevésbé izgalmas) nagy szerepet játszanak ebben a változásban.

Mit tehetsz tehát annak érdekében, hogy meghosszabbítsd ezt az időtartamot? Az a lényeg, hogy az ő gyönyörű elméjükkel dolgozz, ne ellene! Próbáld meg a kiképzést csendesebb környezetben kivitelezni, és használd ki a szundikálások után 20 percen belül lévő időszakot, amikor az agyuk a legfrissebb és legkevésbé fáradt. És természetesen, ahogy azt már biztosan tudod, a jutalomfalatok is segítenek a motivációban. Az olyan segédeszközök, mint az L-theanine-tartalmú étrend-kiegészítők, bizonyítottan javítják a koncentrációt és a fókuszt. Ám mielőtt bármit is adnál az ebnek, mindenképpen egyeztess az állatorvossal!

Ide kattintva 5 olyan dolgot sorolunk fel, amelyeket kivétel nélkül minden kutyának tudnia kell.

figyel a kutya figyelem kutya nem figyel kutya oktatás kutya tanítása kutya tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!