hirdetés

7 módszer, ami segít, ha szökős a kutyád

Vermes Nikolett

2023. július 11

Az állatvédelmi jogszabály szerint minden kutyatartóra 450 ezer forintos bírság szabható ki, amennyiben az állat megszökik. Nem mentség, hogy “szökős fajta” és az sem, hogy a közelben nem lakik más eb. De nemcsak a büntetés miatt fontos megnevelni a rendetlenkedő négylábút.

hirdetés

Komoly bajt okozhat önmagának az a szökős kutya, aki rendszeresen az utcán kóborol. Nagyobb a kockázat arra, hogy elütik, megtámadja egy másik állat, vagy esetleg ő tesz kárt valakiben, csupán ösztönös cselekedet miatt. Ezért érdemes megelőzni, hogy kialakuljon a szökési hajlam. Amennyiben pedig ez fennáll, a gazdi feladata, hogy azonnal cselekedjen. Korom Gábor, a kutyák számára fejlesztett Tükör Módszer szakmai vezetője is arra figyelmeztet, hogy még ma kezdjük el az átnevelést. Íme hét segítő módszer, amiből elég, hogyha egy sikeres, hiszen már ez is óriási segítség a gazdinak.

Nem elég egy térben lenni a kutyával, foglalkozzunk vele!

1. Ideális környezet a szökős kutyának

A szökések hátterében mindig egy szükséglet kielégítése áll. Ezért az első, amit tehetünk, hogy gondoskodunk a kutya ideális környezetéről. Legyen biztonságos fekhelye, ahol védve érzi magát az időjárási viszontagságoktól. Mindig tudjon inni és enni, vagyis a tálját ne hagyjuk üresen, ha elmegyünk otthonról. Végül, legyen ott egy játék – bármi, ami lefoglalja –, hogy ne unatkozzon a magányos órákban.

2. Együtt töltött idő

Mivel a kutya jó esetben a gazdája mellett a legboldogabb, így vigyük magunkkal minden olyan helyre, ahova csak tudjuk. Ha tehetjük, próbáljunk otthonról végezhető programokat szervezni, hogy ne kelljen gyakran magára hagyni a blökit. Ha az állat megkapja kellő figyelmet, nem fogja máshol keresni az emberek és kutyák társaságát.

3. Szociális ingerek

Ingerek kellenek a kiegyensúlyozott kutyának. Ez lehet másik állat vagy egy zegzugos kert. Meglehet, hogy az ember legjobb társa az eb, viszont neki is szüksége van egy társra, amikor az ember nincs ott. Éppen ezért szokták javasolni a trénerek, hogy válasszunk még egy kutyát, így a két állat lefoglalja magát napközben a közös játékkal.

Amikor van társa egy kutyánal, sokkal nyugodtabb

4. Szokás kérdése

Amikor egy kutya megszökik, már nincs visszaút. Hiszen ilyenkor megtapasztalja, hogy milyen remek kalandokat él át a szabadban. Ilyenkor már nem segítenek a fenti praktikák. Ebben az esetben tréninget javasolnak a szakértők. Így az állat új parancsokat tanulhat, kielégíti mozgás- és szociális igényét. Egy specifikus képzés miatt a gazdinak is sokat kell tenni, beleértve a ráfordított időt (naponta minimum egy óra) és a pénzt. Azonban ez sokkal kedvezőbb, mint sorra befizetni a szökős kutya utáni bírságot.

5. Biológiai megoldás

Azok a kutyák, akik tavasszal kapnak rá a szökésre, a tüzelő szukák miatt teszik. Ösztönösen keresik azokat a házakat, ahol megtalálják őket. Ez egy olyan mélyen gyökerező evolúciós beidegződés, amit egy tréner sem tud megoldani, ezért az ivartalanítást javasolják. A beavatkozás főként ezért terjed el a vidéki kutyatartók körében.

6. Vadászkutyák nevelése

A vadászkutyák csoportjába tartozó fajták fő sajátossága, hogy nyughatatlan kereső ösztön dolgozik bennük. Akármilyen körülményeket teremtünk, egy vizslában, tacskóban vagy kopóban mindig ott lesz a szökés utáni vágy. Kérdés, hogy mit tehetünk? Adjunk még több együtt töltött időt, még több játékot, fárasszuk le a kutyát, hogy a közös program alatt kiélje ösztönös sóvárgását.

7. Csak végszükség esetén

A trénerek csak legvégső esetben javasolják a mesterséges szökésgátló módszereket, mint a kerítésbe vezetett áram vagy a táphoz kevert nyugtató. Amennyiben úgy érezzük, hogy nincsen megoldás, a kutyára semmi sem hat, akkor is jobb egy nagyobb kennel állítása az udvaron, mint az állat egészségére ártalmas eszközök. A kennelek hátránya, hogy kevés mozgásteret adnak a kutyának, ezért a szabadon engedés után a gazdi felelőssége, hogy lefárassza kedvencét.

Fotók: GettyImages Hungary

biztonság a kertben elszökött kerítés kert kutya elszökött megszökött a kutyám

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink