hirdetés

Ezért jó, hogy rájöttek, milyen tv-műsort szeretnek a kutyák

Hangai Lilla

2024. február 3 - Képek: Getty Images Hungary

Gondoltad volna, hogy a vadászkutyák és a terelőkutyák szívesebben néznek tévét? És hogy a kölykök és fiatal négylábúak szórakoztatóbbnak találják ezt az elfoglaltságot, mint az idősebbek?

hirdetés

Freya Mowat, a Wisconsin Egyetem Állatorvostudományi karának vezető kutatója és csapata egy friss, ropogós tanulmányban azt vizsgálta, hogy néz-e egy átlagos kutya tévét, és hogy van-e kedvenc műsora vagy műsortípusa. Megdöbbentő információkra bukkantak; mutatjuk, mi derült ki a kutyák szokásairól a tv nézés területén.

A kutyák 72%-a rendszeresen tévézik

A tanulmányban 1246 résztvevő adatait gyűjtötték be, többségükben az Egyesült Államokból. A vizsgálat fő része egy kérdőívből állt, amelyben a kutyatulajdonosok leírták kutyájuk televíziózási szokásait. Mi biztosan nem gondoltuk volna, de az eredmények alapján az ebek 72%-a naponta legalább egyszer aktívan tévét néz vagy a számítógép monitorján valamilyen videós tartalmat. Azonban az is kiderült, hogy a figyelmüket rövid időre tudták csak a tartalom felé koncentrálni, vagyis a legtöbben mindössze 1-5 percig nézték az adott műsort. Voltak azonban elenyésző számban olyan kutyák, akik 20 percnél tovább is képesek voltak koncentrálni.

Leggyakrabban akkor kötötte le őket a tv, amikor valamilyen mozgást láttak. A vizuális ingerek 15%-kal nagyobb valószínűséggel vonzották őket, mint az audiovizuális ingerek. Ilyen esetekben odafordították a fejüket a tv felé, mozgatták a fülüket, közeledtek a képernyőhöz vagy hangot adtak ki.

Arra is fény derült, hogy a fiatalabb kutyák nagyobb valószínűséggel néztek televíziót, mint idősebb társaik.

A kutyák szokásait a tv nézés területén több dolog is befolyásolja; például a fajtájuk.

A munkakutyák inkább dolgoznak a tévézés helyett

Ahogy azt már tudjuk, hogy az ebeknek a zene terén is van egyéni preferenciájuk, úgy a kutatás bebizonyította, hogy a műsorok terén is van. A legvonzóbb téma nem meglepően az állatok volt. A kategórián belül pedig a fajtársaik örvendtek a legnagyobb népszerűségnek, amit a vizsgálat második szakaszában megerősítettek. Itt a résztvevők körülbelül fele speciálisan elkészített rövid videoklipeket mutatott kutyájának a televízióján, számítógépén vagy telefonján. A klipek között szerepelt egy kutya, egy nagy macska, egy madár és egy forgalmas autópálya. A legnagyobb érdeklődést a kutyás videó váltotta ki.

Kissé fájó pont, de ezzel szemben az emberek látványa nem volt különösebben vonzó a képernyőn. Az embereket tartalmazó videók a 17 előre meghatározott kategória közül a 9. helyre csúsztak, közvetlenül a rajzfilmek, animációk előtt.

Nem vonzotta különösebben őket a sportokat bemutató műsortartalom sem. Ezzel kisebb kontrasztban áll, hogy ha labda tűnt föl a képernyőn, (kifejezetten kosárlabda és focilabda), a tévét néző kutyák valamivel több mint egynegyede a műsor felé fordította figyelmét.

Talán számunkra a legkedvesebb és legérdekesebb adalék, hogy a kutya fajtája jó indikátor ahhoz, hogy élvezni fogja-e a tv nyújtotta lehetőségeket vagy sem. A terelő és a vadászkutyák voltak a leglelkesebb tévénézők, a munkakutyákra pedig a legkevésbé volt hatással a trubadúrláda.

A kutatás valódi célja

Mindezt elolvasva és elgondolkodva, esetleg elmosolyodva az adatokon jogosan merül fel benned a kérdés, hogy a kutatásnak mi értelme volt, ha a kutya nem fogyasztó. Freya Mowat, a tanulmány vezető kutatója kifejtette, hogy szerinte ezek az eredmények segítségünkre lehetnek a kutyák látási állapotának mérésére szolgáló módszerek megtervezésében. Hozzájárulhatnak például ahhoz, hogy meghatározzák az öregedés hatását a kutyák látására. Jelenleg ugyanis igen kevés adat áll a rendelkezésünkre ezen a területen. Annak ellenére is, hogy a szemproblémák és a vakság a kutyákat is legalább annyira érinti, mint bennünket. „Úgy gondoljuk, hogy a videók elég hosszú ideig képesek fenntartani a kutya figyelmét ahhoz, hogy felmérjük a vizuális funkciót, de nem tudtuk, hogy milyen típusú tartalom vonzza őket leginkább.” – magyarázta a kutyató.

Ide kattintva megtudhatod, hogy az állatorvos szerint ártasz-e a kutyának azzal, ha hagyod tv-t nézni.

kutya látása kutya tévét néz kutya viselkedés tanulmányozása tanulmány tévéző kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink