hirdetés

Tényleg felismerik a kutyák az állatokat a tévében? Ezért bámulják annyira a képernyőt

Ferenczi Deborah

2022. április 18 - Képek: Getty Images Hungary

Akár labdát próbálnak elkapni teniszmeccsen, akár mókusokat ugatnak a természetfilmben, több jele van annak, hogy a kutyák képesek felismerni, mi történik a képernyőn. De mit látnak és értenek valójában?

hirdetés

A tudomány bebizonyította, hogy bizonyos kutyák hajlamuktól, fajtájuktól és egyéb genetikai tényezőktől függően valóban képesek a televízióban megjelenő képeket érzékelni. Ez különösen igaz, ha olyan hangot is lejátszanak, amelyet az eb egy általa ismert állathoz társít. Nem véletlen, hogy bizonyos országokban léteznek olyan műsorok is, amelyek közvetlenül a négylábúak számára készültek!

Honnan tudod, hogy felismeri az eb a kutyákat a tévében?

Egyértelműen jelzi, például körbe-körbe rohangálhat, és megpróbálhatja követni az állatot oda, ahol szerinte a képernyőn kívül kellene lennie. Mások izgatottan ugathatnak, vagy manccsal nekitámaszkodva nézhetik a televíziót. Vannak olyan ebek is, akik ugyan azt megtudják állapítani, hogy van egy állat a képernyőn, de figyelmen kívül hagyják, vagy úgy tesznek, mintha nem lenne ott. A tudósok felfedezték, hogy a kedvencedtől függően a különböző állatokra adott reakciók eltérőek lehetnek.

Az általános jelek

Fajától függetlenül is léteznek jelek, amelyek arra utalnak, hogy a kutya felismeri a tévében lévő ebeket:

  • előre néző fülek
  • minden hangnál megránduló hallószervek
  • tágra nyílt szemek, a televízióra szegezve
  • zárt száj
  • egyenes farokkal állás vagy kissé előre dőlve történő ülés

Fontos megjegyezni, hogy vannak olyan kutyák, akik kifejezetten félnek a képernyőtől. Ügyelj arra, hogy amennyiben félősebb természetű az ebed, akkor fokozottan figyeld a reakcióját, ugyanis könnyedén lehet, hogy retteg a számára idegen történéstől.

A kutyák szeretnek tévét nézni

Kutatások szerint a kutyák gyorsabban látják és regisztrálják a képeket, mint a mi szemünk. Ez azt jelenti, hogy hamarabb felismerik a képernyőn lévő tartalmat. Ha a képkockák lassan érkeznek egymás után, az az eb számára villogónak vagy homályosnak tűnik. Az emberekhez hasonlóan azok a kutyák, akik ilyen típusú képeket látnak, kevésbé figyelnek oda. Ahogy azonban a tévézés fejlettebbé vált, a képkockák gyorsabban váltakoznak, a négylábúak egyre inkább élvezik.

Ezenkívül fontos tudni, hogy a kutyák színlátása más, mint az emberé. Tanulmányok kimutatták, hogy kétféle színreceptor-sejtjük van, és a színeket a fény két spektrumán belül látják: ez a kék és a sárga. Emiatt előfordulhat, hogy nem észlelik megfelelően a színspektrumukon kívül eső fényjeleket.

Tévézhettek együtt is

Ha azt szeretnéd, hogy kutyád melletted legyen, miközben filmezel, akkor tanítsd meg arra, hogy veled együtt nézze a televíziót. Úgyis szívesen hozzád bújik, ha huzamosabb ideig a kanapén tartózkodsz, s akár be is kapcsolódhat a filmezésbe. Ha nagyon félős az ebed, akkor inkább ne traumatizáld ezzel, hagyd távozni, szíve joga inkább a természetes környezetet választani a villódzó képernyő helyett.

érti-e a kutya a televízíót kutya képernyő kutya nézi a televizíót kutya televízió kutya tévét néz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!