hirdetés

Tv-műsor kutyáknak: ártasz kedvencednek, ha hagyod képernyőzni? Állatorvost is kérdeztünk

Szénási Szimonetta

2022. november 16 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazdi szeret együtt tévézni a kutyusával, de vajon az ebnek is jót tesz vele? Dr. Kovalovszki-Németh Barbarát is megkérdeztük a témában.

hirdetés

A filmezés vagy sorozatnézés sokak kedvelt kikapcsolódási formája, amihez gyakran csatlakozik a család négylábú tagja is. Emellett érdekes dologra bukkantunk: az interneten már számos kifejezetten kutyáknak szánt videó érhető el, amelyek akár több órásak is lehetnek. A tévézés kapcsán Dr. Kovalovszki-Németh Barbara állatorvost is megkérdeztük.

Mit lát a kutya?

A legtöbb kutya szeret tévézni, ahogy a gazdik is örülnek, ha kedvencük melléjük kucorodik a kanapén, és együtt lazíthatnak. Sokáig úgy gondolták, hogy mivel az ebek látása másként működik, mint az embereké – színérzékelésük csak a kék és sárga spektrumon mozog, pirosas árnyalatokat egyáltalán nem észlelnek –, így a tévéadást sem látják.

A kutyák és az emberek színérzékelése, illetve látása közti különbségekre hoz példákat az alábbi videó:

Ezt a feltevést támogatta, hogy a kutyák képfeldolgozása is gyorsabb, mint a miénk. A régebbi típusú televíziók általában 60 képkocka/másodperc sebességgel dolgoznak. Hű társaink agya átlagosan 75 képkockát képes feldolgozni, az embereké pedig csupán 15-öt. Így, amit mi összefüggő filmnek látunk, az a négylábúak számára villódzás. Idővel, és a modern készülékeknek hála azonban megdőlt ez a nézet, hiszen a mai tévék már gyorsabban vetítik a film kockáit.

A pásztorkutyákra jobban hat

Nagyban függ az állat habitusától, hogy mennyire szeret tévét nézni, ám érdekesség, hogy a személyiség mellett a fajta is közrejátszik. A pásztorkutyákra például jobban hatnak a vizuális ingerek, nagyobb izgalomba jönnek a tv-műsor láttán, míg a főleg a szaglásukra támaszkodó vadászkutyákat kevésbé befolyásolja.

Tv kifejezetten kutyáknak

Amellett, hogy az ebek gyakran kapcsolódnak be a gazda képernyőidejébe, ma már számos, kifejezetten kutyák számára készült műsor érhető el. Ezek a felvételek gyakran több órásak, és némely „nyugtató hatásúként” fémjelzi magát. Emellett már külön kutyáknak szánt tv-csatorna is létezik.

Az alábbi angol nyelvű, kutyáknak készült videó címében nyugtató hatást ígér:

Mit válthat ki a képernyőzés

A fentebb említett nyugtató hatás megkérdőjelezhető, jobban mondva nem általánosítható, hiszen a kutatások arra jutottak, hogy minden kutya másként reagál a tv-műsorokra. Egyes négylábúakat egyáltalán nem hozza lázba a tévézés, míg mások kifejezetten izgatottak lesznek tőle, sőt az is előfordul, hogy agresszíven reagálnak az adásra.

Ennek alapján te mint gazda tudod azt felmérni, kedvenced melyik csoportba tartozik. Utóbbi két esetben természetesen nem ajánlott engedni, hogy kutyád kedélyét felborzolják a látottak.

Az állatorvos véleménye

A téma kapcsán dr. Kovalovszki-Németh Barbara állatorvost is megkérdeztük. A doktornő a minőségi időtöltést helyezi előtérbe a televízióssal szemben. Azt javasolja, hogy a tévézés helyett inkább menjetek a szabadba labdázni, botot dobálni, vagy kiránduljatok egy nagyot pajtásoddal.

állatorvos kutya látása kutya tévét néz látás tévéző kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!