hirdetés

Érdemes felkapcsolni a lámpát éjszakára a kutyának?

Hangai Lilla

2024. június 29 - Képek: Getty Images Hungary

Lehetséges, hogy benned is felmerült már, hogy felkapcsolva hagyod kutyádnak a kislámpát, miután nyugovóra tértél, vagy elmentél otthonról éjszakára.

hirdetés

Ma annak járunk utána, hogy jó ötlet-e felkapcsolva hagyni a kutyának a lámpát éjszakára.

A folyamatos világosság bezavarhat az állat cirkadián ritmusába

Látnak a kutyák a sötétben?

A kutyák szemében több pálcika van, mint csap (a látósejtek; a csapok felelnek a színérzékelésért), ami segít megkülönböztetni a sötétséget a világosságtól. Valamint a szemükben van egy további fényvisszaverő réteg, a tapetum lucidum, amely növeli a beérkező fény nagyítását, ezáltal javítva az éjszakai látást. Bár a kutyák alapvetően nem látnak olyan élesen, mint az emberek, a tanulmányok szerint jobban érzékelik a mozgást, és jobb a látásuk gyenge fényviszonyok között.

Ezek a tényezők azt sugallják, hogy a kutyáink jól boldogulnak a sötétben. Persze ez csak akkor igaz, ha az eb egyébként egészséges. Ha jobban belegondolsz, feltehetőn nem volt olyan eset, hogy bundás barátod beütötte volna a kislábujját az ágy sarkába, amikor éjszaka kiment inni. Azonban ahogy az embereknél, úgy az idősebb kutyáknál is romlik a látás, így előfordul, hogy a sötétben is nehezebben látnak szenior korukra.

Van egy jobb módszerünk annál, mint hogy mindig felkapcsolva hagyd a kutyának a lámpát éjszakára

Van előnye annak, ha égve hagyjuk a kutyának a lámpát?

Ahogy arra már utaltunk az előzőekben, az idősebb kutyák látása romolhat, ami frusztrálhatja őket a sötétben. Emiatt nyugtalanná válhatnak, főleg akkor, ha például elmész otthonról estére. Egyes kutyáknak a visszatérésed biztosítékát jelentheti, ha megszokják, hogy amikor elmész otthonról, felkapcsolod a lámpát, majd amikor hazatérsz, lekapcsolod azt.

Ugyanakkor mi mégis azt javasoljuk ehelyett a módszer helyett, hogy szerezz be egy kennelt kedvencednek, ami a nyugalom szigete lesz számára. Ha ide bemegy – sosem szabad a kennelt büntetésként használni –, akkor tudja, hogy háborítatlan lesz a nyugalma, senki sem fogja zavarni. Ezzel elkerülhető bármilyen korú kutyánál az éjszakai bolyongás is. Amellett, hogy biztosítod kedvencedet ezzel a módszerrel éjszakára, az is garantált lesz, hogy kipiheni magát az este, és megfelelő módon tud regenerálódni.

Ehhez idősebb korban sem késő hozzászoktatni az ebeket, de érdemes fiatalkorban elkezdeni. Amikor ugyanis elvonulnak a kennelbe és lekapcsolod a lámpát, az azt fogja jelenteni számukra, hogy elérkezett az alvásidő. Sok kutyának az is hasznos, ha amellett, hogy lekapcsoljuk a lámpát, egy takarót is terítünk a kennelre, hogy teljes sötétségben tudjanak relaxálni. Ez a magas energiájú vagy szorongó négylábúaknál különösen fontos lehet.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Egy nyomós érv a lámpa lekapcsolása mellett

„Pontosan úgy, ahogy az emberek, a kutyák is nappali életmódot élnek. Ez azt jelenti, hogy az alvásszükségletük nagy részét éjszaka elégítik ki, és a nap folyamán a legaktívabbak” – magyarázza Carly Fox, a New York-i Schwarzman Animal Medical Center vezető állatorvosa. Hozzáteszi, hogy az ebek a fény változásait követik, amit a kinti világítás változása idéz elő. Ehhez alkalmazkodik a belső biológiai órájuk is, a cirkadián ritmusuk. Ha a kutya állandóan világosban van, az valójában negatív hatással lehet rá. Valamint az is lényeges adalék, hogy a háziállatainknak szükségük van természetes napfényre a nap folyamán. Ezt a mesterséges fény nem helyettesíti.

Összegezve tehát tulajdonképpen nincs arra szükség, hogy a kutyának felkapcsolva hagyd a lámpát. Próbáld megtartani az egyensúlyt a rutinotokban, és figyelj arra, hogy éjszaka zavartalanul pihenhessen az állat.

Ha szeretnél még többet megtudni az otthoni kennel használatáról, ebben a cikkünkben Sz. Látó Judit rehabilitációs kutyakiképző és kutya-gazdi mentáltréner mondja el, hogyan kell alkalmazni.

kutya kennelben kutya látása kutya sötétben kutyatartás szobakennel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!