hirdetés

Ezért látja másként a színeket a kutyád

Szénási Szimonetta

2024. február 1 - Képek: Az én kutyám

A legtöbben tudják, hogy a kutyák nem ugyanúgy látnak, mint mi, emberek. Egy friss kutatás megmagyarázza, mi ennek az oka.

hirdetés

Míg számunkra nagyon fontos, hogy minél differenciáltabban lássuk a minket körülvevő világot, beleértve a színeket is, addig az állatok esetében másként tagolódik a környezet. A Johns Hopkins Egyetem kutatásának eredménye arra is rávilágít, miért lát a kutya kevesebb színt. A vizsgálat roppant modern módszerrel zajlott.

A kutatók a PLOS Biology nevű szaklapban publikálták az eredményeiket, amelynek során Petri-csészében növesztett, leegyszerűsített emberi retina segítségével modellezték a humán színlátást. A vizsgálatok során arra jutottak, hogy az A-vitaminnak kulcsszerepe van a színérzékelésben.

Nem véletlen

Míg korábban úgy gondolták, véletlenszerű, hogy a szemben található csapsejtek milyen színű fényre válnak érzékennyé, addig a mostani kutatásból kiderült, hogy ezt az A-vitaminból származó retinasav határozza meg.

A csapsejtek határozzák meg, milyen színeket lát az ember és a kutya

A csapsejtek a bennük levő színérzékeny, opszin nevű fehérjében különböznek egymástól. Ez a fehérje a fényérzékelésért felelős, illetve ami az agynak küld üzenetet, milyen színként érzékelje a látottakat. Az embernek háromféle csapsejtje van, a vörös, a zöld, illetve a kék fényt elnyelő.

Csak az embereknek, illetve a főemlősöknek vannak vörös fény érzékelésére alkalmas csapsejtjei, a kutyáknál ezek hiányoznak. Emiatt a kutya nem is látja az ezekkel érzékelhető színeket.

A 700 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az egyének között is nagy különbségek mutatkoznak a vörös, illetve zöld fényre érzékeny csapsejtek számát illetően. Ám ez a színérzékelést mégsem befolyásolja. Az eredményeket a továbbiakban különféle szembetegségek megértése, illetve orvoslása terén szeretnék hasznosítani a szakemberek.

Tudtad, hogy kutyádnak százezerszer érzékenyebb az orra, mint a tied? Ha szeretnél többet megtudni erről a kiváló és precíz műszerről, ezt a cikkünket feltétlenül olvasd el!

kutatás kutya és ember kutya látása látás szaglás szín érzékelése színek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink