hirdetés

Ez történik, ha a kutyád megeszi a csillagszórót

Gerhát Petra

2023. december 27 - Képek forrása: Getty Images Hungary

A karácsony nem csak ünnepi alkalom, de rengeteg veszély forrása. Nem is gondolnád, mi mindent vehet a kutyus a szájába. Na de mi történik, ha belekóstol egy csillagszóróba?

hirdetés

Nincs tipikusan jutalomfalat-szerű kinézete, az illata sem túl csábító, mégis évről évre előfordul, hogy a kutyus megkóstolja az ünnep egyik leginkább tűzveszélyes kellékét. De vajon kell-e aggódnunk, ha a csillagszóró a kutya szájában köt ki?

Az ünnephez a legtöbb háztartásban a csillagszórózás is hozzátartozik

Ne csak a tűzveszélyesség miatt legyünk óvatosak

Először is érdemes tisztázni, mit is tartalmaznak a szikrázó kis pálcikák. A házi tűzijátéknak is nevezett eszköz nem véletlenül kapta ezt a nevet. A csillagszóró alapanyag ugyanis nagyon hasonló a tűzijátékokéhoz, ráadásul fémet is tartalmaz, hiszen egy pálcára rögzítették alkotóelemeit. Lehet pálca, csillag vagy akár szív formájú is, utóbbiakkal talán könnyebb dolga van egy feneketlen bendőjű vagy mindent megrágcsáló kutyának, ugyanis sokkal szájba illőbb a formája.

Gyári változatai bárium-nitrátot, alumíniumot, vasat és resinoxot tartalmaznak a leírások szerint, az acélhuzalt ebbe a keverékbe mártják bele a gyártósorokon. Kémiai összetétele nagyban hasonlít a pirotechnikai eszközökéhez, emiatt a veszélyes áruk között is első osztályba sorolják a csillagszórót: robbanóanyagként tartják számon, akár a tűzijátékokat. A hazai jogszabályok azonban csekély mértékű veszélyessége miatt nem tekintik a gyakorlatban pirotechnikai terméknek, ezért forgalmazható és az év bármely időszakában használható.

Az igazi szezonja a karácsony

Annak ellenére, hogy egész évben használhatnánk csillagszórót, a kis fénylő rudak a karácsonyi ünnepkörrel fonódtak össze, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne gyújtanának meg egyet-egyet a karácsonytól szilveszterig terjedő időszakban. Leginkább a tűzesetektől tartunk, ha csillagszórózunk, azonban a félretett, használat előtt vagy után elérhető darabok könnyen a kíváncsi kutyák fogai közé kerülhetnek. És nem is feltétlen a szikrát szóró összetevők azok, amik veszélyesek, bár több ízben szóltak a hírek arról, hogy a vegyi anyag a kutya testsúlyához viszonyítva okozhat mérgezést, az igazi veszélyt maga a drót jelenti Az acélból készült huzal ugyanis szúr, a szervezetbe kerülve a légcső, a gyomor és a belek is megsérülhetnek. A sérülések következtében fellépő heveny hashártyagyulladás pedig akár halálos is lehet az állatorvos szerint.

Egy kíváncsi kutya bármit megkóstolhat, akár a csillagszóró is terítékre kerülhet

Az elfogyasztott mennyiségtől és a kutya méretétől függően azonban a csillagszórók gyúlékony része sem veszélytelen, methemoglobinémiát is okozhat. Ezt a betegséget  egyaránt előidézheti a kutyáknál genetikai rendellenesség és különböző gyógyszerek is, de a nitrát-túladagolás is ugyanezt okozhatja.

A csillagszóró vagy nagy mennyiségű nitrát elfogyasztása során a túlzott mennyiségű methemoglobin keletkezik hemoglobin vastartalmának oxidációjakor, ami nem képes megkötni az oxigént. Egy egészséges állatnál a methemoglobin hemoglobinná alakul, és helyreáll az egyensúly a testben. Ha azonban túlzott mennyiségű lesz belőle a vérben valami miatt, a szövetek oxigénellátása veszélybe kerül.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod és felmerül, hogy hozzáférhetett valamilyen pirotechnikai eszközhöz kutyusod az ünnepek ideje alatt, mindenképp fordulj orvoshoz:

  • hányás
  • hasmenés
  • intenzív nyálzás
  • levertség
  • elkékült nyelv
  • szapora légzés
  • az arc vagy az állkapocs duzzanata

Ha arra vagy kíváncsi, milyen ételekkel bánj óvatosan a karácsonyi asztal mellett, akkor pedig ezt a cikkünket érdemes elolvasnod. Itt számba vesszük a tradicionális magyar karácsonyi vacsora legjellemzőbb fogásait, s megmutatjuk azt is, miből kóstolhat a kutya az ünnepek alatt.

biztonságos karácsony csillagszóró karácsony kutya mérgezés methemoglobinémia methemoglobinémia kutyánál tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!