hirdetés

Az állatorvos elárulta, mérgező-e a karácsonyfa a kutya számára

Szénási Szimonetta

2023. december 20 - Képek: Az én kutyám

Közeledik a szenteste, ám sokan már előbb felállítják az ünnep ékét, a karácsonyfát. Ám ami számodra szemetgyönyörködtető, az kedvencedre nézve több okból is veszélyt rejt.

hirdetés

A karácsonyfa a kutya számára is izgalmas: szagos, színes, csillogó, világít… Mindezek miatt szinte garantált, hogy szeretné majd közelebbről is szemügyre venni. Ám tudnod kell, hogy ez a találkozás nem biztos, hogy szerencsés kimenetelű lesz! Amellett, hogy – méretarányaiktól függően – jószágod akár fel is boríthatja a nagy műgonddal kidekorált fenyőt, a még közelebbi ismerkedésnek bizony állatorvos is lehet a vége.

Mint dr. Lizzie Youens, a My Family Vets állatorvos szerzője kiemeli, a fenyőknek több fajtája van, amelyek közül a karácsonyfának szánt példányok többsége, például a lucfenyők nem mérgezőek. Ugyanígy az erdei fenyő, a jegenyefenyő (vagy nordmann fenyő), és az ezüstfenyő sem azok.

Ugyanakkor a bennük levő illóolaj irritációt válthat ki az érzékeny ebeknél. Emellett a szúrós fenyőtűk sérülést is okozhatnak, ha az állat belelép, illetve lenyeli őket. Amennyiben pedig sokat evett belőlük, az bélelzáródáshoz vagy -perforációhoz is vezethet, amelyek életveszélyes állapotok, és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Óvintézkedések

Hogy ne kelljen végigaggódnod az ünnepet, az alábbi praktikákkal kellő távolságot tarthatsz a karácsonyfa és a kutya között.

1.) Válaszd ki jól a helyét!

A legjobb, ha olyan helyre állítod a fát, ahol kedvenced nem fér hozzá. Egy stabil ponthoz való rögzítés is segít abban, hogy ne kelljen felsegítened az ájult fenyőt. Az elkerítés is jó ötlet.

A műfenyő sem veszélytelen a kutyára, hiszen azt is megrágcsálhatja, a lenyelt műanyag pedig ugyanolyan problémákhoz vezet, mint az élő növény. A fán levő díszek szempontjából pedig mindegy, hogy mennyire örökzöld a fa: ha azokkal kezd játszani a kutyád, annak előbb-utóbb borulás a vége.

2.) Rendszeres porszívózás…

… de legalábbis seprés mellett nem kell attól tartanod, hogy kutyádnak tüske megy a lábába, esetleg ő maga dönt úgy, hogy „felporszívózza” azokat.

3.) Állott víz

Ha te is úgy igyekszel sokáig frissen tartani a fát, hogy a tartójába vizet öntesz, arra ügyelj, hogy abból ne igyon az eb.

Ha szeretnéd úgy feldíszíteni a fádat, hogy az minél inkább kutyabarát legyen, ebben a cikkben adunk hozzá néhány praktikus és biztonságos ötletet.

biztonságos karácsony fenyő karácsony karácsony kutyával karácsonyfa mérgező

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink