hirdetés

Ezért jó a gyömbér a kutyáknak: hasznos az emésztésnek és az immunrendszernek

Buzgó Csilla

2021. szeptember 27

Ezt az egzotikus, friss, pikáns ízű gyökeret az írásos emlékek alapján már a Kr. e. évszázadokban is ismerték, használták Kínában. Azóta meghódította a világot az emberek és a kutyusok örömére is.

hirdetés

Aki hajlamos az emésztési panaszokra, vagy csak egyszerűen érdeklik a világ ízei, biztosan beépítette már a gyömbért az étrendjébe. Mivel a kutyák is szenvedhetnek ugyanazoktól az egészségügyi panaszoktól, amik az embereket késztetik a gyömbér fogyasztására, illetve erőteljes ízét is kedvelhetik, miért ne kaphatnának belőle ők is rendszeresen?

Milyen egészségügyi problémákra jó a gyömbér?

Mivel ezt a növényt sokféle formában dolgozzák fel és forgalmazzák, a gazdi elé is számos lehetőség tárul, ha kiegészítő terápia gyanánt szeretné alkalmazni kedvencénél.

Hányinger, szédülés

Jól ismerjük az autós tengeribetegségtől szenvedő kutyus problémáját. Nem elég szegénynek a stressz, még a szörnyű szédüléssel és hányingerrel is meg kell küzdenie minden egyes utazás során. Természetesen mindig lehet neki gyógyszert adni, de vannak, akik először inkább a kevésbé mesterséges, káros mellékhatásoktól mentes módszereket szeretnék kipróbálni.

Ekkor jön a képbe például a gyömbér, melyet nyers, szárítva porított, teafőzet és 100%-os illóolaj formájában bocsáthatsz kedvenced rendelkezésére 30 perccel az utazás előtt.

Egy kutatás eredményei alapján a népszerű tengeribetegség elleni gyógyszerhez, a Daedalonhoz viszonyítva a gyömbérkészítmények ugyanolyan hatékonynak bizonyultak, ráadásul mellékhatásokkal sem járt a fogyasztásuk.

A gyömbér émelygésellenes hatóanyagai a gingerol és a sogaol, ezek adják különleges ízét is. A gyökérből előállított készítmények nyugtatják az emésztőrendszert és segítik az emésztést, ezáltal fejtik ki áldásos hatásukat.

Felfúvódás

A kutya feltűnő – és hallható – emésztési rendellenességeit nem szabad félvállról venni, és tüneti kezeléssel elintézni őket. Viszont mindig előfordulhatnak olyan esetek, mikor nem igazán tudsz mást tenni, csak enyhíteni a kellemetlenségeket. A gyömbér ilyenkor is tökéletes társatok lehet.

Kutyusok esetében kifejezetten káros a puffadás, mert életveszélyes gyomorcsavarodáshoz vezethet. Felfúvódhat az állat allergiától vagy ételérzékenységtől, mozgáshiánytól, a heves habzsolástól, illetve rossz minőségű táptól is, ami túlzottan megduzzad a gyomrában.

Fontos, hogy a gyömbér is csak a kezdeti stádiumban segíthet, ha már kialakult a súlyos állapot, és megindult a gyomor csavarodása, csak azonnali orvosi ellátás mentheti meg az állatot.

Artritisz

Főként idős, ízületi gyulladástól szenvedő kutyusok lesznek hálásak a gyömbérért. Nem csak a megelőzésben segít; kialakult, fájdalmas állapot esetén is támogatja a regenerálódást. Ennek érdekében naponta érdemes egy kis mennyiséget adagolni a kutya ételéhez, esetleg kapszula vagy tabletta formájában beadni neki egy kis jutalomfalat kíséretében.

Az idős kutyákra is fontos odafigyelni.

Daganatos betegségek

Egereken és patkányokon végzett kísérletek során a gyömbér lassította a rákos sejtek növekedését a tesztalanyok emlőiben és májában. Egy másik kutatás keretein belül felfedezték, hogy mesterséges körülmények között a gyömbér képes elpusztítani a limfoszarkómás sejteket. Mivel a gyulladás nagy szerepet játszik a rák kialakulásában, annak megelőzésében is segíthet ez a növény.

A daganatos betegségek kemoterápiás kezelése sajnos számos mellékhatással járhat, ezek közül az egyik a hányás és a szédülés. Klinikai kutatások alapján azok az ebek, akik ilyen típusú gyógyszert kaptak, kevésbé voltak hajlamosak a hányásra rendszeres gyömbérfogyasztás mellett.

(Képek: Getty Images Hungary)

gyömbér kutya daganat kutya hányás kutya ízületi gyulladása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink