hirdetés

Ilyenkor jelez bajt, ha biccent a kutya

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák fejbillentése az egyik legimádnivalóbb mozdulat, de sajnos előfordulhatnak olyan esetek, amikor komoly probléma jele.

hirdetés

A kutyák testbeszédének egyik fontos eleme a fej billentése. Különösen a kölyköknél figyelhető meg gyakran a mozdulat, akik új vagy érdekes hangok vagy szavak hallatán megdöntik a fejüket. Amikor biccent a kutya, az kicsit olyan, mintha azt mondaná, „na?” vagy „tessék?”, jelezvén, hogy nem teljesen ért valamit. Egy pillatanra oldalra dönti a fejét, majd vissza a természetes pozícióba. Sőt, az is előfordulhat, hogy felváltva döntögeti a fejét jobbra és balra, ha valami nagyon különlegeset tapasztal. Mint említettük, ez a viselkedés a kölykökre a legjellemzőbb, de bármely életkorban megfigyelhető.

A normális fejbiccentés leginkább a kölykökre jellemző, de bármilyen életkorban megfigyelhető

Bár kutatási eredmények egyelőre nincsenek arról, hogy pontosan mi áll kedvenceink ezen viselkedésének hátterében, gyanítható, hogy a mozdulat ismétlésében az is szerepet játszik, hogy az állat általában pozitív megerősítést kap a gazdától. Dicséretet, figyelmet és simogatást, amiért ennyire aranyos, így az eb megtanulja, hogy újra és újra érdemes bevetni a viselkedést, ha kedves szóra vágyik.

Mikor jelezhet bajt, ha biccent a kutya?

A fej döntésének hátterében bizonyos esetekben súlyos egészségügyi probléma is állhat. A legtöbb esetben a betegséggel összefüggő fejbillentés önkéntelen és folyamatos, így szerencsére viszonylag könnyen fel is ismerhető. A rendellenes biccentést ráadásul egyéb tünetek is kísérhetik, mint például az akaratlan szemmozgás, a szédülés, a dülöngélés, a gyengeség, a hányinger vagy a letargia.

A fej rendellenes dőlését általában valamilyen vesztibuláris, vagyis az egyensúlyközponthoz köthető probléma okozza. A fülgyulladás vagy agyi rendellenességek is befolyásolhatják a vesztibuláris rendszer idegeit. Ez pedig a fej billentéséhez és a felsorolt egyéb tünetekhez vezethet. Leggyakrabban az alábbi betegségek állnak a háttérben:

  • fülgyulladás,
  • agyi elváltozások,
  • idiopátiás vesztibuláris diszfunkció,
  • pajzsmirigy-alulműködés,
  • Horner-szindróma,
  • fejsérülés
  • daganat az agyban vagy a belső fülben/középfülben,
  • az agyat vagy a hallójáratot érintő fertőző betegségek.

Fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül az ilyen típusú biccentést, mert a mögöttes probléma idővel súlyosbodhat, és maradandó károsodást okozhat. Azonnal fordulj állatorvoshoz, ha rendellenes fejtartást észlelsz.

A kutyák esetében az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a fülgyulladás. Ide kattintva minden fontos információt megtudhatsz a fül betegségeinek megelőzéséről, tüneteiről és lehetséges gyógymódjairól.

egyensúlyzavar fej biccentése fülfertőzés fülgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!