hirdetés

Bukott rendőrkutyából lett hősies keresőkutya

Molnár Enikő

2024. május 6 - Képek: Getty Images Hungary

Roger, a barátságos labrador retriever egyike volt azoknak a kutyáknak, akik a nemrégiben bekövetkezett katasztrófa áldozatait kutatták fel a romok közül.

hirdetés

Április elején egy kimagaslóan erős, 7,4-es magnitúdójú földrengés rázta meg Tajvan keleti partvidékét. 25 éve ez volt a legerősebb földrengés a szigeten, számos épület összedőlt és földcsuszamlásokat okozott például az egyik leglátogatottabb nemzeti parkjukban, a Taroko Nemzeti Parkban, jelentős károkat okozva. Sajnos többen vesztették az életüket a természeti katasztrófa következtében, szám szerint 13-an. Őket és a túlélőket kutatták fel a bátor tűzoltók és segítőik, köztük a hősies keresőkutya, a 8 éves labrador retriever, Roger.

Megbukott, mert túlságosan szereti a mókázást

Szolgálati kutyának lenni nem egyszerű, már a kiképzés elkezdéséhez is rengetek követelménynek kell megfelelni. A szigorú kritériumrendszer miatt itthon például a rendőrségi szolgálatra jelentkező kutyák csak kis része alkalmas arra, hogy végig is menjen a kiképzésen, és sikeresen teljesítse a vizsgáit. Az Index riportjából kiderül, hogy körülbelül százból egy kutya megfelelő arra, hogy rendőrségi kutyaként szolgálatba álljon. Számos kiváló kutya fennakad a rostán, látszólag minimális hibák miatt, de ha a tökéletességre törekszünk, akkor sajnos nem lehet megengedni még ennyit sem.

Természetesen feladattól és „munkaadótól” is függ, hogy mi az a tulajdonság, aminek mindenképpen meg kell lennie egy kutyában, és mit néznek el. A hősies keresőkutya, Roger eredetileg tanuló rendőrkutyaként kezdte a karrierjét, de hamar kiderült, hogy nem alkalmas a munkakörre. Nem az intelligenciájával volt a baj, nem is az orrával vagy az együttműködésre való hajlandóságával. Azonban a feladatnál sokkal inkább érdekelték az emberek és a „mókázás”.

Nem azt mondom, hogy nem volt jó, vagy hogy nem jött ki a többiekkel. De az egyik követelmény a szolgálati kutyákkal szemben, hogy nem lehetnek túl nyughatatlanok és túl önállóak

– nyilatkozta a CNA riportereinek Chen Chih-san, a Kaohsiung Tűzoltóság keresőkutya-egységének kapitánya.

A sikeres keresőkutya

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy ez a munka nem neki való, Roger egyévesen  keresőkutya-kiképzésre került. Az új területen viszont kimagasló eredményeket ért el, és már 6 éve segíti a tűzoltóságot. Első bevetésére 2018-ban került sor, amikor szintén egy földrengés után segített a személykeresésben. Karrierje során 7 bevetésen vett részt a bátor labrador, 2022-ben pedig nemzetközi elismerést is kapott.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

drogkereső kutya földrengés hősies kutya keresőkutya labrador retriever roger tajvan katasztrófa tajvani kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!