hirdetés

Kutyákkal keresik a túlélőket Marokkóban: az áldozatok száma több mint 2800 fő

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 13 - Képek: Getty Images Hungary

Nagy erőkkel kutatnak túlélők után a marokkói földrengés helyszínén. Speciálisan képzet kutyák is segítik a mentőakciót.

hirdetés

Szeptember 8-án, pénteken hatalmas, 6,8 erősségű földrengés rázta meg Marokkót. A hétfő késő esti adatok szerint a halálos áldozatok száma 2862 fő, valamint 2562-en megsérültek – számolt be róla a helyi híradások alapján a Reuters. A helyszínen jelenleg is túlélők, illetve további áldozatok után kutatnak. A mentésben keresőkutyák is részt vesznek. Az eltűntek számáról egyelőre nem adtak ki becsült adatot.

A házak jó része a földdel lett egyenlő.

Mint írják, több mint egy évszázada nem történt ekkora természeti katasztrófa az országban. A károk mértékét az is növeli, hogy a térségben elterjedt hagyományos vályogtégla házakat a földmozgás porig rombolta. A kutatást tovább nehezíti, hogy a pusztítás nehezen megközelíthető helyeket is érint.

Megszólalt egy túlélő

Tinmel faluban szinte valamennyi otthon megsemmisült. Az 59 éves Mouhamad Elhasan, helyi lakos elmondta, hogy épp vacsorázott a családjával, mikor megmozdult alattuk a föld. A 31 éves fia kirohant az épületből, ám a szomszédos ház leomló tetőszerkezete rázuhant, a fiú pedig a romok alá szorult. Őt már nem sikerült megmentenie, de a felesége és a lánya, akik a házban maradtak, túlélték a katasztrófát.

Ha bent maradt volna a házban, nem lett volna semmi baja

– kommentálta a szörnyű tragédiát a férfi.

Puszta kézzel mentették az embereket

A helybéliek Tinmelben és más falvakban is mindent megtesznek a sérültekért. Elmondták, hogy több esetben is puszta kézzel húzták ki az embereket a romok közül.

Tikekhte-ben, ahol csak kevés épület maradt állva, a 66 éves Mohamed Ouchen elmesélte, hogy a lakosok 25 embert mentettek ki, akik közül az egyik a nővére volt.

A mentéssel voltunk elfoglalva. Mivel nem voltak szerszámaink, a kezünket használtuk – idézte fel a történteket. – A feje látszott, és kézzel folytattuk az ásást.

Kutyákkal dolgoznak

A Nagy-Britanniából és Spanyolországból érkezett mentőegységek (akik között csak azért nincs magyar, mert Marokkó nem kért nemzetközi segítséget, így honfitársaink feloldották a készültséget) keresőkutyákat is bevetnek a mind eredményesebb mentés érdekében.

Az óriási mértékű pusztítás és az azóta eltelt napok számának ellenére a kutyás keresőcsapatok továbbra is bíznak abban, hogy még túlélőkre bukkanhatnak.

A speciális mentők munkáját civilek is segítik.

Rengeteg állat is odaveszett

A házak törmelékei pedig nemcsak az embereket, de rengeteg állatot is maguk alá temettek. A beszámolók szerint a tetemek jó része egyelőre elszállítása vár.

Ez a férfi épp egy macskát ment ki egy összedőlt mecset romjai közül.

Emellett folyamatosan dolgoznak azon, hogy a túlélők is megfelelő ellátásban részesüljenek, akik nagy része több éjszakát is az utcán töltött a földrengést követően.

Történelmi épületek is megrongálódtak

A természeti katasztrófa jelentős károkat okozott az épített értékekben is. A rengés epicentruma Marrákestől mintegy 72 kilométerre délnyugatra volt, ahol az UNESCO világörökség részét képező óváros néhány történelmi épülete megrongálódott. A rengés jelentős károkat okozott a szintén történelmi jelentőségű, 12. századi Tinmel-mecsetben is.

A város modernebb részei nagyrészt sértetlenül megúszták, beleértve a repülőtér közelében lévő, a jövő hónapban tartandó IMF- és Világbank-találkozókra kijelölt helyszínt.

életmentés földrengés keresőkutya mentőkutya természeti katasztrófa

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!