hirdetés

Ennyit költ egy magyar gazdi a kutyájára havonta

Hangai Lilla

2024. január 11 - Képek: Getty Images Hungary

A magyar lakosság 36%-a él olyan háztartásban, amelyben kutya lakik. Ez egy igen magas szám, egyértelműen kutyatartó nemzet vagyunk.

hirdetés

Ezeknek az ebeknek a 49%-a községet, 33%-a várost, 22%-a pedig Budapestet mondhatja otthonának. De vajon mennyit költünk rájuk átlagosan? Egy friss, reprezentatív közvéleménykutatás erre is választ ad. Lássuk hát, hogy mi az egy kutya tartását érintő költségek átlaga Magyarországon.

A költségek 33%-kal emelkedtek 2018 óta.

A kutya tartását érintő költségek

A felmérést végző pénzintézet MTI-nek megküldött közleménye szerint egy átlagos magyar évente körülbelül 190 000 forintot költ a kutyájára. A felszerelés, a higiéniai ellátás és az állatorvosi költségek mintegy 47 000 forintot tesznek ki, a kutya etetése havonta körülbelül 12 000 forintnak megfelelő összegből kivitelezhető. A hitelintézet 2018-as kutatásával összevetve ez azt jelenti, hogy a költségek mintegy 33%-kal emelkedtek az 5 év alatt. A jelentős áremelkedés azonban nem feltétlenül bír elrettentő erővel. Bár a legtöbb gazda csak egyetlen kutyát tart, 40%-uk nem zárja ki, hogy beszerezen egy újabb négylábú társat.

Ha a kutyatartás kérdése foglalkoztat, ebből a cikkből kiderül, miért ennyire népszerű hobbi.

felelős kutyatartás felmérés kutyatartás kutyatartás költsége Magyarország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink