hirdetés

Ezek a teendőid, ha már tudod, hogy el kell altatni a kutyád

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 13

Az eutanáziára, a kutya elaltatására nem lehet kellőképpen felkészülni. Bármennyire is próbál valaki megalkudni azzal, hogy így lesz a kutyusának a legjobb, élete egyik legnehezebb döntése előtt áll. Melyre ajánlatos a lehetőségekhez mérten felkészülni. 

hirdetés

Egy kutyus sajnálatos módon nem egész életedben kísér el, csupán egy viszonylag rövid időtartamra lesz a társad. Így óhatatlan, hogy ez a folyamat megtörténjen. Fájdalmas lesz, és egy életen át elkísér az emléke. Azonban nem mindegy az, hogy erre a procedúrára felkészülsz, vagy a szőnyeg alá söpröd és nem beszélsz róla. Az egészséges feldolgozás érdekében mindenképp fel kell rá készülni és nyíltan értekezni kell erről a témáról. 

Nézz szembe a tényekkel! 

Az első és legfontosabb lépés az elfogadás és a szembenézés. Ameddig tagadásban élsz, nem fogadod el a tényt, hogy ennek meg kell történnie, addig nem fogsz tudni felkészülni a folyamatra. Realizálni kell magadban azt, hogy valószínűleg a kutyusod számára is jobb, ha nem szenved tovább.

Tájékozódj az eutanázia menetéről!

Valójában a legnagyobb félelmedet akkor tudod legyőzni, ha szembenézel vele. Érdemes utánanézni az eutanázia teljes eljárásának. Ajánlott előtte konzultálni az állatorvossal, hiszen sokat tud segíteni az, ha semmi sem ér váratlanul a rendelőben. Ajánlatos előbb elvégezni a fizetési procedúrát, a papírmunkát, tisztázni, mi fog történni a testtel, hogy az adott helyzetben már csupán a kutyusra kelljen koncentrálni. 

Törekedni kell arra, hogy szép emlékekkel tudjuk összekötni ezt a napot. Ugyanis a legelevenebben, mindig az utolsó nap emlékei fognak élni a szívünkben. 

Szépítsd meg az utolsó órákat

Bármennyire is nehéz, annak érdekében, hogy a későbbiekben ne érezz önvádat, érdemes emlékezetessé tenni az utolsó napot. A búcsúzás kegyetlen dolog, de egy életre megbánja az ember, ha nem éli meg. Ha állapota engedi, vidd el kedvenced egy utolsó emlékezetes sétára. Törekedj kell arra, hogy szép emlékekkel tudd összekötni ezt a napot.

A kutyusunk sajnálatos módon nem egész életünkben kísér el minket, csupán egy viszonylag rövid időtartamra lesz a társunk.

Szervezd meg a gyásznapot!

Az egészséges feldolgozáshoz és az altatás napjának megkönnyítéséhez szervezd meg előre az adott napot. Ilyenkor nem érdemes egyedül maradni, szükség lesz a barátok vagy a család jelenlétére. Próbálj magadra figyelni, hiszen a lelki egészséged a legfontosabb. Ne vádold magadat, hiszen egy kutya nem örök életű, szinte bizonyos, hogy nem a hibádból fakadóan kellett elaltatni. Végezetül fogadd el, hogy életednek e szakasza véget ért. Gyászold meg a kutyusod, de idővel engedd el a fájdalmat, és adj teret az újrakezdésnek.  

Ne vádold magad!

Viszonylag gyakori jelenség, hogy az altatás után a gazdi komoly vádláson megy keresztül. Úgy érzi, hogy ő volt az, aki a halálos ítéletet kimondta, ezért saját magát okolja az állat haláláért. Úgy gondolja, hogy ő nem lehet élet vagy halál ura, és nem dönthet egy rajta kívűl álló létező életéről. Az altatás után nagyon sokszor olyan önvádlás alá kerül az illető, hogy szinte gyilkosnak titulálja magát, pedig egyáltalán nem az. Egy gyógyíthatatlan beteg, haldokló kutyának jobb, ha elaltatják, mint ha még akár hetekig szenved a fájdalomtól. Sokkal inkább irgalom az állat felé, hogy nem hagyják szenvedni mint az, ha a természetes halál alternatíváját választva végig nézik az állat haláltusáját. Az altatás nem fájdalmas, jóformán semmit sem érez belőle a kutya, így ez a legkíméletesebb módja ez a halálnak. Sokszor úgy érzi a gazdi, hogy visszaél az állat bizalmával és átveri, mikor elviszi elaltatni, mivel a kutya nem tudja, hogy mi vár rá, és mégis feltétlen módon megbízik benne. Ilyenkor érdemes inkább arra gondolni, hogy az állat annyira megbízik a benned, hogy pontosan tudja azt, hogy soha semmi esetre sem fogsz fájdalmat okozni neki, és azt sem tűrőd, hogy folyamatosan fájdalmat érezzen. Az altatás folyamatával a szenvedéstől szabadul meg a kutyus és lehetőséget kap arra, hogy ne keljen átélnie a természetes halál gyötrelmét. Ezért ne vádolod magadat, ha elaltatod a kutyádat, mivel a fájdalomtól szabadítod meg.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészséges gyász eutanázia halál kutya altatása kutya halál feldolgozása kutya halála

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!