hirdetés

4 kutyafajta, amelyektől ódzkodnak az állatorvosnál: elmondjuk, mi ezzel a gond

Szénási Szimonetta

2023. november 19 - Képek: Getty Images Hungary; Az én kutyám

Meglepő érveket sorakoztat fel egy állatorvos, miért tart problémásnak bizonyos fajta kutyákat. Megosztjuk, mi mit gondolunk erről.

hirdetés

Az interneten és a közösségi médiában időről időre felbukkannak olyan tartalmak, hogy bizonyos kutyafajták miért jók, illetve kevésbé ideálisak. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos lenne a hiteles tájékoztatás, és hogy csak olyan szakemberek nyilvánuljanak meg akár pro, akár kontra, akik valóban értenek az adott kutyákhoz. Továbbá hogy a megosztott információk kielégítőek és teljeskörűek legyenek.

Félrevezető és egyoldalú gondolatok

Éppen emiatt érezzük nagyon bajosnak az alábbi videót, amelyben egy állategészségügyi technikus négy olyan kutyafajtát nevez meg, amelyekkel nem szeret találkozni a rendelőben. Ezt pedig mindössze egy-egy mondattal indokolja, kiragadva az adott fajta egy problémának titulált általános jellemzőjét.

https://www.tiktok.com/@jor.1206/video/7120810631573392683?embed_source=121355059%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_masking&refer=embed&referer_url=www.themirror.com%2Fnews%2Fweird-news%2Fvet-shares-four-dog-breeds-139589&referer_video_id=7120810631573392683

Röviden összefoglalva: a husky túl érzékeny és hangos, a csivava ok nélkül is „megölne” – tehát agresszív –, a máltai selyemkutyának büdös a lehelete, míg a mopsz maga a dráma.

Egyrészt ezek az érvek abszolút szakmaiatlanok, ráadásul félrevezetőek.

Ismerni kell az adott kutyafajta múltját, karakterét és igényeit!

Az, hogy a huskyk alapvetően „makacsok”, az ősi múltjukból ered, hiszen szánhúzás közben gyakran adódtak olyan helyzetek, amikor a kutyáknak kellett döntést hozniuk, mégpedig jót! Emellett az, hogy egy kutyafajta nevelése több odafigyelést és befektetett munkát igényel, nem egyedi eset. Ahogy mi is gyakran hangsúlyozzuk fajtaismertetőinkben, vannak nem első kutyának való ebek. Ezek az állatok tapasztalatlan gazda kezében, vagy rossz képzési módszert alkalmazva valóban problémássá válhatnak.

Ugyanakkor valamennyi fajta esetében elmondhatjuk, hogy a nevelés és a szocializáció hiánya gondot fog okozni, és kezelhetetlenné válhat a jószág. Tehát emiatt igazán kár pellengérre állítani szerencsétlen huskykat. Az, hogy hangosak, azzal függhet össze, hogy valóban létezik egy tipikusan csak a fajtára jellemző vonyítás. De vannak rajtuk kívül még úgymond „ugatósabb” négylábúak.

A csivavák kis méretük ellenére roppant bátor, védelmező kutyák, akik vehemensen adnak hangot annak, ha bármiféle atrocitás éri őket. Leginkább a gazdája, valamint a szűk családja társaságában érzik jól magukat, idegenek körében igencsak félénkek lehetnek. Ám a megfelelő szocializáció segíthet ezen.

Az, hogy egy kutyának rossz a lehelete, minden fajta esetében baj, hiszen nagy valószínűséggel valamiféle fogászati, esetleg gyomor- vagy bélrendszeri problémára utal. Ebben a cikkünkben dr. Balatonyi Lilla állatorvossal jártuk körül a legjellemzőbb fogászati panaszokat, különös tekintettel a kistestű ebek esetében gyakori fogkövesedésre, továbbá annak hosszú távú következményeire. Mivel a doktornő azt is elmagyarázta, miként előzhetők meg ezek a gondok, minden gazdának javasoljuk, hogy mélyedjen el a témában!

A kistestű ebek hajlamosabbak a fogászati panaszokra.

A mopszokat illető váddal kapcsolatban csak ismételni tudjuk a korai nevelés és a következetes képzés fontosságát.

Ki a hibás, ha embert öl a kutya?

A napokban egy felkavaró eset kapcsán is szükség volt szakemberi véleményformálásra, mégpedig egy kutyatámadás kapcsán. Egy Amstaff, akit gazdája nem tudott kordában tartani, rátámadt egy futóra, és olyan súlyosan megsebesítette, hogy belehalt a sérüléseibe. Szörnyű tragédia! De vajon a kutya a hibás? Vasszi Zoltánt, a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület elnökét kérdeztük. Gondolatait ebben a cikkünkben olvashatod el.

Összegezve tehát azt kérjük, hogy minden ilyen listát fenntartásokkal kezelj, és csak hiteles forrásból tájékozódj! Főleg akkor, ha magad is kutyavásárlás előtt állsz, és amiatt érdeklődsz egy-egy kutyafajta iránt. A felelős állattartás alapja, hogy személyiségedhez és életmódodhoz illő kutyát választasz, hiszen csak annak tudod biztosítani az ideális körülményeket. Továbbá, ahogy számos alkalommal leírtuk már, csak megbízható tenyésztőtől vásárolj! Ezzel számos fizikai és idegrendszeri probléma elkerülhető, amelyek a szaporítás következtében jellemzőek, és sok későbbi panasz forrásai.

állatorvos csivava husky máltai selyemkutya mopsz szakértők

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink