hirdetés

Ehet a kutyád édesburgonyát? Nem is hinnéd, milyen egészséges számára

Ferenczi Deborah

2022. január 23 - Képek: Getty Images Hungary

Napjainkra az édesburgonya fogyasztása virágkorát éli. Hiszen az elmúlt években, különösen a feltörekvő vegán étkezés folytán egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek köszönhetően szinte minden háztartásnak alap élelmiszere lett. Ebből adódóan felmerülhet a kérdés, hogy a vajon kutyád fogyaszthatja-e ezt az ételt?

hirdetés

Egyáltalán nem meglepő, hogy az édesburgonya első helyen szerepel azon élelmiszerek listáján, amelyeket érdemes fogyasztani. Rengeteg jótékony hatása van, és emellett még nagyon ízletes is. A jó hír pedig az, hogy nemcsak számodra nagyon egészséges, de kutyád is kaphat belőle.

Érdemes jobban odafigyelni ilyenkor az állat etetésére.

Miért jó az édesburgonya fogyasztása a kutyáknak?

Dr. Rachel Barrack, a New York-i Animal Acupuncture állatorvosa úgy tartja, hogy az egészségügyi előnyök pontosan ugyanolyan módon jelennek meg a kutyák és az emberek esetében is. Az édesburgonya elsősorban kiváló rostforrás, amely segíti az emésztőrendszer hatékonyabb működését. Kathleen Standafer Lopez dietetikus táplálkozási szakértő véleménye szerint a rendszeres rostfogyasztás csökkenti a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kockázatát, mivel teljes értékű, minőségi élelmiszernek bizonyul. Ezért rendszeres fogyasztása esetén kevésbé valószínű, hogy az emésztőrendszer károsodását okozza. Többek között ezért is népszerű szénhidrátforrás a kereskedelmi kutyaeledelekben. Az édesburgonya emellett alacsony zsírtartalmú, és gazdag A-, B6-, C-vitaminban, kalciumban, káliumban és vasban. Ezek mindegyike létfontosságú szerepet játszik az általános jólétben és az erős immunrendszer működésében. Például az A-vitamin elengedhetetlen a szem, az izmok, az idegek és a bőr egészségének megőrzéséhez. A C-vitamin pedig alapvető az immunrendszer megfelelő működéséhez. Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák, akárcsak az emberek, nagyobb ellenállást mutatnak a betegségekkel szemben, és nagyobb eséllyel gyógyulnak fel sérülésekből vagy betegségekből, ha C-vitamint kapnak. Ellenben Dr. Barrack arra is felhívja a figyelmet, hogy cukorbeteg, túlsúlyos vagy kevésbé aktív kutyák esetében a tulajdonosoknak óvatosan kell eljárniuk, és csak minimális mennyiségű édesburgonyát adjanak kutyájuknak.

Hogyan készítsd el kutyádnak?

Nagyon fontos, hogy amikor édesburgonyával eteted kedvenced, győződj meg arról, hogy a növény teljesen megfőtt, és eltávolítottad a héját is. Ugyanis utóbbi jelentősen megnehezíti az emésztést. Soha ne etesd kutyádat nyers édesburgonyával, hiszen legroszabb esetben akár bélelzáródást is okozhat. Továbbá érdemes lágy, esetleg püré formájában adni az ételt a kutyának, ugyanis egyes ebekről ismert, hogy a táplálékukat habzsolják, aminek során könnyen félre is nyelhetnek. Ellenben a burgonya lágy állagának biztosítása csökkenti a fulladás kockázatát.

Mennyit ehet egy kutya?

Mint minden ételnél, itt is kulcsfontosságú a mértékletesség. A megadott mennyiséget számos tényező függvényében kell meghatározni, mint például a kutya mérete, aktivitási szintje és általános egészségi állapota. Dr. Barrack úgy tartja, hogy a túl sok burgonya fogyasztása csont- és izomgyengeséget okozhat a sok A-vitamin miatt. Önmagában a szénhidrátok eleve nem lehetnek a kutyák fő táplálékforrásai, hiszen az állati fehérjéknek is napi részét kell képezniük étrendjüknek. Így a vegán étkezés szerinte nem javasolt állatok számára. Alapszabály az is, hogy bármilyen új élelmiszer bevezetésekor először beszélj állatorvosoddal. Az étel engedélyezése után pedig kezdj egy kis mennyiséggel, hogy lásd, hogyan reagál a kutyád az újdonságra. Hiszen a kutyák étkezési szokásainak is az emberekéhez hasonlóan személyre szabottnak kell lennie.

burgonya édesburgonya egészségtelen táplálkozás ehet a a kutya édesburgonyát étkezés kutya etetése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!