hirdetés

Kóbornak hazudják a britek a karantén alatt vásárolt kutyákat, hogy befogadják őket a menhelyek

László Enikő

2021. november 2

Az Egyesült Királyságban lévő állatmenhelyek azt mondják, még mindig egyre több karantén idején vásárolt kutya érkezik hozzájuk.

hirdetés

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Angliában jelentős mértékben megnőtt a karantén alatt a kutyatartók száma. Az elsőre örömtelinek hangzó hír alaposabban átgondolva nem is annyira nagyszerű. Mivel sokan csak hirtelen felindulásból szereztek maguknak egy négylábú társat, hogy csökkentsék magányukat. De nem gondolták át, mennyire nagy felelősség egy élőlényről gondoskodni, és most sorra futamodnak meg a kihívástól. Felelőtlenségüket pedig a helyi menhelyek, és persze a kutyák sínylik meg.

A Guardian számolt be arról, hogy az emberek úgy tesznek, mintha a karantén alatt szerzett kutyák kóborok lennének, így a menhelyek befogadják őket, miután nem sikerült túladniuk rajtuk az interneten – figyelmeztettek állatmentő jótékonysági szervezetek és menhelyek.

3,2 millió új háziállat került a brit otthonokba

A márciusi adatok azt mutatják, hogy több mint 3,2 millió házi kedvencet vásároltak az Egyesült Királyság háztartásai a korlátozások alatt. Mióta feloldották a karantént, és az emberek elkezdtek visszatérni az irodába, a jótékonysági szervezetek egyre növekvő tendenciáról számoltak be annak kapcsán, hogy az emberek elhagyják a pandémia alatt vásárolt kedvenceiket, mivel már nincs rájuk elég idejük.

A szaporított kutyáknak nehezebb is új otthont találni

Sok ilyen kedvencet az interneten vásároltak, és valódi származásukat és egészségügyi problémáikat nem osztották meg a vásárlókkal. Az ilyen, jellemzően szaporítóktól származó állatoknál gyakran fordulnak elő viselkedési és egészségügyi problémák, ezért nehezebb is nekik új otthont találni.

Ira Moss, az All Dogs Matter jótékonysági szervezet alapítója az Independentnek elmondta, hogy sokan nem gondolták végig, hogy kölyökkutyát vásároljanak, és most pénzügyi nehézségekkel, vagy viselkedési problémákkal küzdenek a képzés és a szocializáció hiánya miatt.

„Mivel a kutyák általában annál jobban veszítenek értékükből, minél idősebbek, sokukat többször is eladják az interneten, mielőtt megérkeznének a menhely ajtajához. Ez pedig számos problémához vezethet, beleértve a szeparációs szorongást és a zavarodottságot is.” – figyelmeztetett Moss.

Először megpróbálják visszakapni pénzüket

Menhelyek és jótékonysági szervezetek arról számoltak be, hogy azok a tulajdonosok, akik már nem akarják kedvenceiket, megpróbálják online eladni azokat, hogy megkíséreljék visszaszerezni a kutyáért fizetett összeget.

„Az elmúlt néhány hétben azt vettük észre, hogy megnőtt a beérkező kutyák száma. Úgy gondoljuk, hogy az esetek 90%-ában a tulajdonosok először megpróbálják eladni az ebeket, és csak utána fordulnak a jótékonysági szervezetekhez.” – mondta Moss. Arra buzdítja az embereket, hogy keressenek jótékonysági szervezeteket nemkívánatos kutyáik újbóli elhelyezéséhez. „Ők nem csak tárgyak, amiken online könnyen túl lehet adni, ha már nincs rájuk szükség.” – mondta.

Kóbor kutyának álcázva viszik a menhelyekre egykori kedvenceiket

„A munkatársainkat állatorvosok hívják, akik jelzik, hogy egy személy azt mondta, hogy talált egy kóbor kutyát. De ezek gyakran olyan emberek, akiknek még türelme sincs megvárni a jótékonysági mentőszervezetek segítségét. Bizonyára azért, mert szégyellik magukat.” – mondta Ira Moss. A menhelyeken sokszor előfordul, hogy a leadni próbált kutyákról pontosan tudják a munkatársak, hogy nem kóbor ebek.

„Amikor elvisszük a kutyát, leellenőrizzük a mikrochipet, és a chipben regisztrált személy visszakérheti az állatot. De néha, ha felhívjuk őket, azt mondják, hogy már régen eladták a kutyát, vagy nem is kapcsolható a szám” – folytatta.

A Hope Rescue állatjótékonysági szervezet a BBC-nek elmondta, hogy a pontycluni mentőközpontba leadott kutyák száma 15 éves történelmük során most volt a legmagasabb. A jótékonysági szervezet szerint néhány kutyatulajdonos felhívta a menhelyet, és úgy tett, mintha saját kedvence kóbor lenne, vagy a kutyákat közvetlenül egy menhelyre vitték, azt állítva, hogy találták őket.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatvédők karantén kutyavásárlás karantén idején menhely Nagy-Britannia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink