hirdetés

4 ok, amiért inkább ne használj automata pórázt

Hangai Lilla

2024. június 18 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a kis szerkezet nagyon régen jelen van már a piacon, sokan használják is, hiszen praktikusnak tűnhet, hogy könnyedén lehet szabályozni a hosszát.

hirdetés

Az automata póráz azonban véleményünk szerint több kockázatot rejt, mint ahány előnye van. Mondunk 4 indokot, ami ellene szól, és azt is elmondjuk, mit érdemes inkább helyette használni.

Az automata póráz több szempontból is problémás lehet

1.) Sérülésekhez vezethet

A póráz madzagját nem lehet visszahúzni, ha feszültség terheli az eszközt, vagyis ha húz a kutya. Gondolj csak bele, így ha kedvenced valamitől megriad vagy izgatottá válik, akkor esélyed sincs arra, hogy visszacsévéld. Ekkor csak arra van lehetőséged, hogy kézzel húzd vissza azt a vékony, hosszú zsineget, ami megsérthet téged, és így kicsúszhat a kezedből az eszköz. Ha aközben zárod le a pórázt a blokkoló gombbal, miközben a kutya fut, az hirtelen leállást okozhat, ami visszaránthatja az ebet. Így megszoríthatja a torkát, ami fájdalmat vagy a légcső sérülését is okozhatja.

2.) Ha meghibásodik, nagy lehet a baj

Egy gomb, egy rugó és egy műanyag orsó választja el kutyádat a veszélyes helyzetektől. A visszahúzható póráznál fennáll annak a kockázata, hogy a belső mechanizmus elakad vagy meghibásodik. Ha ez megtörténik, nem lehet visszahúzni a pórázt, így a kutya szabadon futhat. Továbbá el is szakíthatja a zsinórt, ha elegendő lendületet kap. Ez különösen veszélyes lehet akkor, amikor forgalmas területen sétáltok.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

3.) A vékony zsineg kifoghat rajtatok

Ezek a vékony zsinegen sétáltatott kutyák sokkal könnyebben összegabalyodnak más pórázakkal is séta közben. Ráadásul az ijedős ebek különösen veszélyeztetettek ezekben a szituációkban; megijedhetnek, ha véletlenül belegabalyodnak a saját pórázukba. Ilyenkor megpróbálhatnak elmenekülni, ami csak tovább ront a helyzeten. Te pedig elejtheted a fogantyút, ami ezáltal tönkremehet, az eb pedig még inkább bepánikol a hangos zajtól. Most mondhatod, hogy túlaggódjuk a dolgot, de sajnos láttunk már hasonló szituációt megtörténni.

4.) Erősítheti a húzást

Téves elképzelés, hogy a visszahúzható pórázok megakadályozzák a húzást azáltal, hogy több szabadságot adnak a kutyáknak. Éppen az ellenkezője igaz. Amikor a kutyákat visszahúzható pórázon sétáltatjuk, hajlamosak vagyunk több zsinórt kiengedni, amikor a kutya elkezd előre húzni. Abban az esetben, ha a zsinórt kiengedjük a feszültség első jelére, a húzás erősödik, és a kutya megtanulja, hogy a húzás szabadsághoz vezet. Ha a kutya eléri a zsinór végét, frusztrálttá válik, és még erősebben fog húzni. Ez egy ördögi kör.

Válassz az automata helyett fix hosszúságút, ami erős anyagból van

Mit használj automata póráz helyett?

Válassz vastagabb anyagból, például nejlonból vagy neoprénből készült pórázt, amely fix hosszúságú. Ezek kisebb eséllyel szakadnak el vagy sértik meg a kutyát vagy a kezedet.

Városi területeken érdemes olyan hosszúságú pórázt használni, amely közelebb tartja a kutyádat, mint egy standard 180 cm-es méret. Minél közelebb van hozzád kedvenced, annál könnyebb megerősíteni őt abban, hogy melletted sétáljon.

Olyan helyeken, ahol szabadabban érezhetitek magatokat, például vízparton, erdőben, túraútvonalon, parkban, próbálj ki egy hosszú tréningpórázt. Ezek különböző hosszúságban kaphatók, 3 métertől akár 15 vagy 30 méterig is. Ezekkel azonban érdemes mindenképpen gyakorolni, mielőtt kiviszed a terepre, éles helyzetbe. Fontos továbbá, hogy kutyád engedelmeskedjen a behívásnak is, így nem érheti baj.

A kutyasétáltatás egy készség. Ha valamiért kutyádnak és neked nem megy a legjobban, ide kattintva adunk egy nagyon hasznos tippet.

automata póráz flexi póráz kutya póráz kutyasétáltatás póráz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!