hirdetés

Magyar vizslát mentettek Angliában: így sikerült nyomára bukkani

Szénási Szimonetta

2024. január 18 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

12 nap után találtak rá az elveszett kutyára. Elmondjuk, mi lehetett a hiba.

hirdetés

Az Ulysse nevű kutya séta közben tűnt el Bedfordshire-ben. Gazdái és a segítségül hívott szakemberek mindent megtettek, hogy mihamarabb megtalálják az ebet. Végül a Drone to Home nevű jótékonysági szervezet egy hőkamerával felszerelt drónnal találta meg a magyar vizslát.

A vizsla gazdája, Sam Boyle hálája kifejezéseképp adománygyűjtésbe kezdett, hogy a szervezetnek legyen módja újabb felszereléssel gazdagítania az eszköztárát.

Mi történhetett?

Amellett, hogy a modern technikát dicsérjük, ami lehetővé teszi, hogy ily módon is az elveszett állatok keresésére induljunk, érdemes megvizsgálni, mi vezethetett a kutya eltűnéséhez.

A híradás nem tér ki a körülményekre, így csak általánosságban beszélhetünk a kötelezően betartandó óvintézkedésekről. Ezeken belül is a hazai jogszabályokra hivatkozunk.

1.) Pórázhasználat

Mint biztosan tudod, itthon szigorúan szabályozzák a póráz használatát. Az előírás szerint valamennyi közterületen, természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen – kivéve a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyákat – kötelező megkötni kedvencedet. Ez pedig az ő érdekeit is szolgálja! A legjobb, ha már indulás előtt, a lakásban vagy az udvaron felcsatolod rá.

Ezen felül elég erős, jó minőségű felszerelést használj, és azt is rendszeresen ellenőrizd, nem sérült vagy vékonyodott-e el az anyag. A felxi pórázok kevéssé biztonságosak. Hogy miért, azt a cikk végén eláruljuk. Addig azonban folytassuk a jó tanácsokkal!

Már az utcára lépés előtt csatold fel kedvencedre a pórázt!

2.) Megfelelő kerítés

A másik tipikus szökési mód, hogy az eb otthonról old kereket, átmászva a kerítésen, vagy szétfeszítve azt. Felelős gazdaként gondoskodnod kell róla, hogy erre ne legyen lehetősége. Ugyanígy a kapun vagy garázsajtón kislisszanó jószágok is megfékezhetők némi körültekintéssel.

3.) Az autóban is figyelj oda!

A kutya megfelelő rögzítése a járművekben is elengedhetetlen. Ez történhet speciális hevederrel, illetve szállítóboxban. Ezen felül kizárólag a hátsó üléseken vagy a csomagtérben utazzon az eb! Ami még fontos, hogy az ablakok legyenek zárva, ki- és beszállásnál, illetve megállásnál pedig fontos a maximális odafigyelés az állatra.

4.) Mikrochip

2013 óta kötelező a négy hónaposnál idősebb kutyákat transzponderrel, közismertebb nevén chippel megjelölni. Ez az állat és a gazda érdeke is, hiszen ha elveszne a kedvenc. A PetVetData nevű rendszerben rögzített adatok alapján rövid időn belül hazajuttatható az állat. Ehhez azonban az kell, hogy a megadott cím és telefonszám mindig naprakész legyen. Bármilyen változást mihamarabb jelentsd be az állatorvosnál!

Ahogy korábban ígértük, ide kattintva megtudhatod, mi a probléma a közkedvelt, ám kevéssé biztonságos flexi pórázzal. Ha elolvasod, valószínűleg nem lesz kérdés, miért nem ideális választás.

eltűnt jogszabályok magyar vizsla mikrochip póráz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink