hirdetés

Így tudod kiszámolni, mennyi kalóriára van szüksége a kedvencednek

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 16 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Kedvencünk egészséges testsúlyának megtartása gazdiként az egyik legfontosabb feladatunk.

hirdetés

Számos alkalommal írtunk már arról, mekkora egészségügyi kockázatot jelent, ha engedjük, hogy a kutyánk elhízzon. Amellett ugyanis, hogy ezzel megnő az olyan betegségek kialakulásának kockázata, mint a cukorbetegség, a pluszkilók – különösen kis testű fajták esetén – komoly terhet jelentenek az ízületekre, így az eb általános közérzete is rengeteget romlik. Az egyik leggyakoribb probléma a kutyák etetésével kapcsolatban az, hogy a legtöbb gazdi nincs tisztában azzal, hogy négylábú barátjának valójában mennyi kalóriára lenne szüksége. Az alábbiakban mutatjuk, a PetMD állatgyógyászati szakportál javaslata szerint mi az ideális mennyiség.

Kutyánk kalóriaszükségletét számos tényező befolyásolja

Mi a kalória, és miért fontos?

Mielőtt belemerülnénk a kalóriaszámlálás rejtelmeibe, először is tisztázzuk, mi is az a kalória. (Bizonyára olvasóink többségének számára ez nem újdonság, de ismétlés a tudás anyja.) A kalória az élelmiszerek energiatartalmának mértékegysége. Ugyanaz, mint a táplálkozástudományban alkalmazott kilokalória (kcal), amelyet az élelmiszerek csomagolásán is megtalálsz.

A kalória a kutya szervezetét is hajtó üzemanyag. A zsírokból, fehérjékből és szénhidrátokból származik, amiket a kutya elfogyaszt. Ha egy eb túl kevés kalóriát fogyaszt, az állat fogy, mivel a test zsírt, majd végül izmot éget el, hogy pótolja a hiányzó energiát. Ha egy kutya folyamatosan több kalóriát fogyaszt, mint amennyire szüksége van, hízik, mivel a felesleges energia testzsírként raktározódik el.

Azt, hogy egy kutyának mennyi kalóriára van szüksége, több tényező is befolyásolja. Mérvadó a fajta és méret, hiszen – teljesen logikusan – egy nagy termetű állatnak több energiára van szüksége, mint egy apró fajtársnak. Ugyanakkor a fajta például a hőháztartása szempontjából is vizsgálandó. Egy alaszkai malamutnak például sokkal kevesebb energiába telik télen melegen tartania magát, mint egy rövid szőrű ebnek.

A közös falatozás nem kevés pluszkalóriát jelent

Szerepet játszik a kutya kora is. Nem véletlen, hogy a korához igazodó táppal javasolt etetni az állatot, hiszen ezek a jó minőségű eledelek a megfelelő tápanyagok biztosítása mellett azt is garantálják, hogy a kutya korának megfelelő mennyiségű kalóriát tartalmazzanak. (Feltéve persze, ha a gazdi betartja az etetési útmutatót.)

Ezek mellett befolyásoló tényező még az eb testalkata, illetve az is, hogy ivartalanították-e. És természetesen az sem mindegy, hogy a négylábú mennyit mozog egy nap.

Hogyan számolhatod ki a kutya kalóriaszükségletét?

Mint láthatod, több tényező is befolyásolja a kalóriaszükségletet. Azonban az emberi BMI-hez hasonlóan a kutyák esetében is létezik egy képlet, amellyel általános képet kaphatsz arról, napi hány kalóriát kellene kínálnod a kutyádnak.

Ez a következőképp néz ki:

Nyugalmi energiaszükséglet (kcal/nap) = (a kutya súlya kilogrammban × 0,75) × 70

Az így kapott eredményt pedig az alábbi változók egyikével szorozd fel, a kedvencedet leginkább befolyásoló tényező számát alkalmazva.

Tipikus ivartalanított kutya: 1,6
Tipikus ivaros kutya: 1,8
Kutya, aki fogyni akar: 1
Kutya, aki hízni akar: 1,7
Könnyű testmozgás: 2
Közepes testmozgás: 3
Nehéz testmozgás: 6
Kölyökkutya (4 hónaposnál fiatalabb): 3
Kölyökkutya (4 hónapnál idősebb): 2

Egy 10 kilogrammos, ivartalanított eb esetében tehát: (10 × 0,75) × 70 × 1,6 = 840 kalória. A javaslatok szerint ettől +/– 25%-ban el lehet térni.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti értékek csak iránymutatásként szolgálnak, és nem vesznek figyelembe például olyan betegségeket, amelyek befolyásolhatják a kutya anyagcseréjét. Amennyiben kedvencednek egészségügyi problémái vannak, minden esetben konzultálj az állatorvossal a megfelelő mennyiségű és minőségű tápról.

A kutyák helyes táplálásáról ide kattintva olvashatsz bővebben.

kalória kutya etetése tápválasztás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!