hirdetés

Képes lehet egy kutya öngyilkosságra? A skóciai híd rejtélye

László Enikő

2020. október 3

A skóciai Overtoun-hidat hatalmas rejtély övezi. Becslések szerint az 1950-es évek óta több mint hatszáz kutya vetette le róla magát a mélybe, és több mint ötven nem élte túl a zuhanást. Mi okozhatja ezt?

hirdetés

A Skóciában található Overtoun-híd 1895-ben épült, egy 15 méter mély szakadék fölött ível át, alatta pedig patak csordogál. Az egyik vége egy kúriához vezet, amiről sokan azt gondolják, hogy kísértetek tanyája. A hídról az 1950-es évek óta körülbelül hatszáz kutya vetette már magát a mélybe. Ötven közülük bele is halt a zuhanásba. 2005-ben csupán hat hónap alatt öt eb ugrott le a skót hídról. De miért éreznek késztetést erre az ott áthaladó kutyák? Más hidakon miért nem viselkednek így?

A rejtélyt a mai napig nem sikerült megoldania senkinek sem. Annyi biztos, hogy a történet igaz, nem csupán kitaláció. Több dokumentum, rengeteg szemtanú igazolja, hogy az ebek megállnak a híd közepén (jellemzően ugyanazon a ponton), furcsán kezdenek viselkedni, majd az egyik kiugró korlátról a mélybe vetik magukat.

A történetről könyv is íródott, illetve számos oknyomozó riport található róla az interneten. Az egyikben egy olyan gazda nyilatkozik, akinek kutyája leugrott a hídról. Azt állítja, hogy kedvence sosem volt az az ugrálós típus, ezért nem tudja mivel megmagyarázni, hogy kutyája miért esett a mélybe. Szerencsére túlélte és megúszta súlyosabb sérülések nélkül. Egyesek szerint a hosszú orrú fajták vannak a legnagyobb veszélyben. A legtöbb áldozat golden retriever, border collie, németjuhász vagy labrador volt.

Hendrix, az egyik eb, aki a mélybe vetette magát a hídról. Szerencsére ép bőrrel megúszta.

A fehér ruhás hölgy

Az egyik legelrugaszkodottabb elmélet a fehér ruhás hölgy legendája. A történet szerint a közeli kúria úrnője, Lady Overtoun régen minden nap átsétált kutyájával a hídon, fehér ruhában. Miután pedig meghalt, a többi ebet is magához akarja csalogatni. A kúria mai tulajdonosa szerint ennek semmi értelme, nem érti, miért akarna valaki szándékosan állatokat ölni. A férfi azt mondta, sosem észlelte, hogy szellemek lennének a házban vagy annak környékén. Azt azonban elismerte, hogy fehér angyalokat szokott látni néhány szobában. Szerinte a fehér ruhás hölgy története onnan ered, hogy korábban néhány idegen drótra fűzött lepedőt lengetett a híd környékén, hogy megijessze az arra járó embereket. A szoba azonban, ahol a tulajdonos és felesége angyalokat szokott látni, éppen a hídra néz.

Kilátás a kúria egyik ablakából.

A szóbeszéd szerint 1994-ben a kúria akkori tulajdonosa ledobta a hídról csecsemő gyermekét, mondván, ő volt az Antikrisztus. Ez csak tovább erősítette a paranormális teóriákban hívőket.

A patak

A híd közelében több patak, folyó csordogál, vízesést képezve. Sokan úgy vélik, a kutyák azért ugranak le a hídról, mert fürdeni szeretnének. Ez az elmélet elég ingatag lábakon áll, hiszen a világ rengeteg hídja alatt folyik patak vagy folyó, az ebek mégsem vetik bele magukat. Legalábbis biztosan nem ilyen gyakran.

Nyércek

A közeli kúria tulajdonosa szerint a legésszerűbb érv az, hogy a kutyák megérzik a közelben lévő nyércek szagát és azért ugranak. Ám nem sejtik, hogy mekkora szakadék van alattuk, hiszen a túl magas korláttól nem látják. A legtöbben ebben a teóriában hisznek, köztük kutyapszichológusok és egyetemi professzorok is. Kutatások igazolják, hogy a nyérc szagát az ebek rendkívül vonzónak tartják.

Ez a labrador nem akarta a mélybe vetni magát.

Furcsa hangok

A híd közelében sziklák helyezkednek el. Egy elmélet szerint a szél úgy fúj át a sziklák között, hogy az ebek számára ellenállhatatlan hangot képez, és utána ugranak. Ezt pedig az emberi fül nem képes érzékelni.

Egy másik feltevés szerint egy gépezet adhat ki olyan frekvenciájú jeleket, ami öngyilkosságra buzdítja a négylábú ebeket. Egyesek tengeralattjárókról, rádiókról, teherautókról beszélnek. Tény, hogy bizonyos hangok valóban képesek megzavarni az állatok viselkedését, az viszont igen valószínűtlen, hogy ennyire befolyásolni tudnák őket.

Képesek a kutyák öngyilkosságra?

Kutatások szerint az állatok nem képesek szánt szándékkal véget vetni életüknek. Habár az ételt a depresszió vagy egyéb mentális betegségek miatt elutasíthatják, az mégsem ugyanaz, mintha a szakadékba vetnék magukat egy hídról.

Több videó is található az interneten arról, hogy kutyákkal sétálnak át a hídon, akik semmiféle különleges viselkedést nem mutattak, és egyáltalán nem szándékoztak onnan leugrani. Biztos, ami biztos, ezen a helyen csak pórázon sétáltasd kedvencedet.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

érdekességek kutya öngyilkosság öngyilkos híd Overtoun-híd Skócia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink