hirdetés

Hallottál már a Beagle Brigade-ről? Íme az Egyesült Államok reptereinek detektorai

Ferenczi Deborah

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

A Beagle Brigade egy kutyacsapat, amelynek tagjait arra képezték ki, hogy átvizsgálják az Egyesült Államok repülőtereit, keresve a tiltott mezőgazdasági termékeket.

hirdetés

Minden ilyen szolgálatot végző kutya 13 hetes, szigorú képzésen megy keresztül, mielőtt elkezd dolgozni az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) alkalmazásában. Feladatuk, hogy kiszagolják azokat a növényeket és állatokat, amelyek káros betegségeket hordozhatnak. Körülbelül 120 beagle-t alkalmaz az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Minisztériuma, valamint az állami és helyi kormányzati szervek és osztályok. Amerika 88 nagy nemzetközi repülőterén ellenőrzik a csomagokat segítségükkel.

Miért pont beagle?

A beagle több okból is kiváló választás erre a feladatra. Mérete és megjelenése nem ijeszti meg a sietős utazókat, nyugodt és barátságos temperamentuma pedig alkalmassá teszi arra, hogy akár nagy tömegekkel is érintkezzen. Mindezt pedig anélkül teszi, hogy pánikot keltene. Mindemellett kiváló szaglással rendelkezik, így teljesen alkalmas a munkára. Fontos azonban tudni, hogy a Beagle Brigade csak a leglátványosabb része a programnaklabrador retrievereket és jack russell terriereket is alkalmaznak a kevésbé látható területeken, például a rakterekben, ahol zavartalanul tudják átnézni az utasok poggyászát. Magát a terepet is ellenőrzik, hogy megelőzzék káros rágcsálók vagy rovarok, illetve az általuk terjesztett betegségek bejutását.

A kutyák kiképzése

Bár sokukat magántulajdonosok adományozzák, a legtöbb detektor-eb állatmenhelyekről és kutyamentő szervezetektől kerül a programba. Innen az állatok a georgiai National Detector Dog Training Centerbe (NDDTC) mennek, ahol egy 13 hetes képzési programba kezdenek. Pozitív megerősítésen keresztül tanítják meg őket bizonyos szagok érzékelésére, és arra, hogyan jelezzék felvezetőiknek, ha észlelnek valami rendelleneset. A kiképzési program rengeteg időt biztosít arra is, hogy a kutyák kötődni kezdjenek vezetőikhez, így kialakul a kölcsönös bizalom és szoros kapcsolat. A kiképzési időszak végére a felvezetők általában olyan jól ismerik a kutyákat, hogy a legapróbb változásokat is észreveszik viselkedésükben. Az NDDTC keményen dolgozik minden eb jólétén, rengeteg játékidőt biztosítva számukra az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett.

Egy nap egy detektorkutya életében

A Beagle Brigade detektorkutyái általában napi nyolc órában dolgoznak. Reggeli és egy gyors állapotfelmérés után a csapat megérkezik a repülőtérre, ahol óránként 45 percet töltenek körözéssel és ellenőrzéssel. Így minden kutyának marad rendszeresen 15 perce a szünetre, a műszak közepén pedig hosszabb pihenőidő is jár. Ezek az éber ebek napjuk során mindenféle potenciális mezőgazdasági veszélyt kiszimatolnak, amelyek mind az emberek, mind a környezet egészségét és biztonságát veszélyeztetik. A detektorkutyák mindent megtalálnak az egzotikus  – és illegállis – növényeken, állatokon át a talajig. A műszak végén pedig visszatérnek a szövetségi intézménybe, ahol jöhet a jól megérdemelt pihenés.

Mi történik, amikor a kutyus nyugdíjba vonul?

A detektorkutyák jellemzően kilencéves korukig teljesítenek szolgálatot, ez a kötelező nyugdíjkorhatár. Időnként egészségügyi problémák miatt korábban is leszerelhetik őket, de legtöbbjük kilencévesen főállású házi kedvencként a vezetőikhez költözik. Ha ez nem történik meg, az NDDTC olyan szerető otthont talál nekik, ahol életük hátralévő részét boldogságban élhetik le.

beagle Beagle Brigade detector dog keresőkutya repülőtér kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink