hirdetés

Aranyosnak tűnik, de életveszélyes, amit ez a kutya csinál (videó)

Molnár Enikő

2024. március 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyus nem késlekedett, amint észrevette a kaját, megállíthatatlanná vált.

hirdetés

Az alábbi videón egy nagyon éhes és kifejezetten lelkes kölyökkutyát figyelhetünk meg, aki egy percet sem várakozik, beleveti magát az etetőtáljába. A gyors evés koronázatlan királya pillanatok alatt megeszi a kiszórt ételt, mint aki erre várt egész nap. A csodálatos része a történetnek pedig az, hogy a legmélyebb álmából is felkelt azért a néhány finom falatért.

Kicsit komolyabbra véve a szót

Nagyon aranyos a videó, és olvadozunk a lelkes kölyök beagle látványától, mégis van, amit érdemes megjegyezni a jelenettel kapcsolatban. A kutyus nagyon habzsol, ami nem tesz jót, több okból sem. Egyfelől félrenyelheti a száraz tápot, így legrosszabb esetben fulladást okozhat ez a kapkodó evészet. Másfelől az ilyen tempóban, rágás nélkül megevett étel leérve is problémát okozhat, többek közt puffadást, hasfájást, de akár gyomor- vagy bélcsavarodást is eredményezhet, ami nagyon gyorsan az eb életébe kerülhet.

Hogyan limitálható a gyors evés?

Számos technika létezik arra, hogy megelőzzük a habzsolásból eredő problémákat. Sokan a habzsolásgátló tálra esküsznek, van, aki ügyességi játékot csinál az étkezésekből, hogy egyszerre csak kevés ételt tudjon megenni az eb. Van, aki lapos tányérra vagy egy tálra (esetleg a földre, bár ezt nem mindenki támogatná) szórja ki kisebb adagokban a tápot, és olyan is akad, aki összeköti a kellemeset a hasznossal: az ételt jutalomfalatként használja. Így a kutyus egyszerre tanul, nem tud habzsolni és mentálisan is elfárad (így kevésbé fog mozgolódni étkezés után.) Akármelyiket is választjuk, a lényeg mindig ugyanaz: a gyors evés negatív következményeinek megakadályozása.

Nem csak a kölykök hajlamosak a habzsolásra, a felnőtt kutyáknál is komoly probléma lehet. Ebből a cikkünkből megtudhatod, hogy milyen okok állhatnak a vehemens evés mögött.

beagle habzsolás kutya gyorsan eszik

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!