hirdetés

Így reagál a kutya agya a kedvenc ételére: a tanításban is szerepe van

Szénási Szimonetta

2023. december 26 - Képek: Getty Images Hungary

Az ELTE kutatói érdekes eredményt osztottak meg kedvenceink ízlését illetően. Mint kiderült, igen is számít nekik, mit kapnak enni, sőt, az agyuk is reagál az élelemre.

hirdetés

Az ELTE Etológiai Tanszéke és a francia Symrise Pet Food cég közös vizsgálatot folytatott, hogy kiderítsék, miként befolyásolja viselkedésüket az, mit kapnak enni. Kíváncsiak voltak arra is, hogy a kutya agya másképp reagál-e a különféle ételekre.

A megfigyelés mellett a legmodernebb képalkotó eljárásokat is bevetették, hogy minél pontosabb eredményeket kapjanak. Az eddig is ismert volt, hogy a kutyák sem szeretnek mindent, és bizony szoktak válogatni, ám a tapasztalatok alapján még kevésbé finom falatokkal is lehet motiválni őket. A tudósok arra voltak kíváncsiak, van-e eredménybeli különbség a jutalomfalat minősége, valamint az adott cselekvés elvégzése között. Illetve, hogy mindez miként reprezentálódik az agyukban. Ehhez pedig egy nagyon érdekes feladatot találtak ki a számukra!

Finom sonka és ehető korpás keksz

Összesen 20 kutya vett részt a kísérletben. A vizsgálatban résztvevő ebeknek jutalomfalatot tartalmazó dobozokat kellet kicsomagolniuk, amelynek tartalmát aztán el is fogyaszthatták.

Ezt követően arra tréningezték őket, hogy két különböző hangot összekössenek kétféle étellel: a „finom” szó a füstölt sonkát jelölte, míg az „ehető” a korpás keksz hívószava lett.

Következő lépésként ismét dobozokat kellett bontaniuk, ám ezúttal azok üresek voltak – így iktatva ki a szaglásukat –, ám hol a finom, hol az ehető szavakhoz kapcsolt hangot hallották.

Mint a beszámolóban írják, a bontáshoz szükséges időből következtettek a kutatók a kutya motivációs állapotára.

Azt találták, hogy – ahogyan az várható volt – a „finom” ételhez kapcsolt hang hallatán a kutyák gyorsabban csomagolták ki a dobozt.

Bekapcsol a jutalomközpont

A vizsgálat másik kérdése az volt, hogy ez a viselkedésben megjelenő motivációs különbség eredményez-e változást az agyi aktivitásban. Az agy jutalom feldolgozásáért felelős központjait figyelték fMRI (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) segítségével.

A képalkotó eljárás azt mutatta, hogy a megfigyelt nucleus caudatus a tréning után mindkét hang esetében fokozottabb aktivitást mutatott, ám az agyi válasz a füstölt sonkával társított hangra volt igazán kiemelkedő.

A korábbi kutatások főként a jutalmazás és annak elmaradása közötti különbségre fókuszáltak. A mi vizsgálatunk volt az első, ahol két különböző minőségű jutalomfalat agyi reprezentációjának különbségeit sikerült kimutatni. Ez rámutat, hogy a nucleus caudatus nem csupán a jutalmazás tényét képes feldolgozni, hanem különbséget tesz a jutalmak minősége között is

– magyarázta Ujfalussy Dorottya, a vizsgálat vezető kutatója. Annyival kiegészítették az elmondottakat, hogy nem minden eb teljesített ugyanúgy a feladatok és a vizsgálat során.

Ha kíváncsi vagy arra, az etológusok milyen hasonlóságot találtak az emberek és a kutyák agyműködése között, ezt a cikkünket mindenképpen olvasd el!

ELTE jutalomfalat kutatás kutya agyműködés motiváció tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!