hirdetés

Kis híján múlt a tömegbaleset: videón az elkövető kutya

Gerhát Petra

2024. május 17 - Képek: Getty Images Hungary

Nem ritka, hogy a kerékpárosversenyeket a mezőny közé szaladó vagy repülő állatok zavarják meg, a baleset ilyenkor csak az akár 50-60 kilométer/órával haladó versenyzők lélekjelenlétén múlik. Az idei Giro d'Italián is majdnem végzetessé vált egy kutya rossz helyen végzett sétája. 

hirdetés

A világ második legrangosabb kerékpáros-körversenye a Tour de France után a Giro d’Italia. A legjobb biciklisták minden év májusában tekernek végig Olaszországon, átszelve az Alpokat és a Dolomitokat is, változatos tájakon, síkon és hegyeken, apró falvakon és nagyvárosokon keresztül. A megmérettetésnek nagy hagyománya van talján földön, több mint száz éve rajtolnak el évről évre a bringások. A lakosság körében ez az egyik legkedveltebb sportesemény, mégis minden évben kialakul legalább egy, az alábbi videóhoz hasonló veszélyes szituáció. A kis híján bekövetkezett balesetnek ezúttal egy kutya a felelőse. Pontosabban a gazdája.

Kutya a pályán: akár baleset is lehet a vége

Nem csak az olasz körversenyen, a Tour de France-on, sőt az olimpián is rendszeresen keverednek a pályára különféle állatok, van, hogy kecskék, kutyák, macskák, vagy éppen madarak kerülnek az elképesztő sebességgel haladó kerékpárosok közé. Ez nem csak a közvetlen ütközés miatt veszélyes, a verseny sajátossága a mezőnyben haladás. Itt ugyanis általában nem egy-egy biciklis teker önállóan, hanem akár tíznél-húsznál is többen, rendezett sorokban, kerekeik között alig félméteres távolsággal. Vagyis ha az egyik versenyző bukik, az tömegszerencsétlenséggel jár.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kutyákra veszélyesek a biciklisek

Az olasz kutyus szerencséjére itt városon belül, egy éles lassító kanyart követően keveredett be a pályára, így nem egy akár 60 kilométer/órával haladó kerékpárosmezőnnyel találta magát szemben; valószínűleg jóval lassabban haladtak a pálya ezen szakaszán. Ennek ellenére még a képernyőn át is süt a félelem az állatból – és az emberekből is –, ahogy megpróbál menekülni, majd a lehető legjobb megoldást választja: egy helyben marad, és reménykedik abban, hogy mindenki elkerüli.

Természetesen itt a gazdi felelőssége is komolyan felmerül, ugyanis alapvetően póráz nélkül egy ilyen esemény közelében semmi keresnivalója egy kutyának. Az útvonal hónapok óta ismert ezeken a nagy körversenyeken, a helyi lakók változatos koreográfiával készülnek, sokan szabadságot vesznek ki. A kerékpárversenyeknek ugyanis hatalmas hagyománya van az országban. De még Magyarországon, ahol ritkábbak és jóval kisebb tömegek követik az ország legjobbjait, itt is komoly előkészületekkel indulnak neki egy-egy országos szintű megmérettetés megszervezésének. Ha kijárós, netán önsétáltató a kutyus (ne legyen!), legalább arra az egy napra érdemes biztos helyre zárni, amikor tudjuk, hogy balesetveszélyes esemény zajlik a környezetünkben.

Ha már közlekedés: ebből a cikkből arról tájékozódhatsz, miként utazhat szabályosan, egyúttal biztonságosan kedvenced az autóban.

baleset bicikli biciklizés kutyával kutya és kerékpár kutya sport utazás veszélyes séta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!