hirdetés

Ez a kutyás sport biztosan nem való mindenkinek (videó)

Gerhát Petra

2024. július 1 - Képek: Getty Images Hungary

Vicces, szívmelengető videó került fel nemrég a Facebookra. Egy bullterrier különleges módon gyakorolja a súlyhúzást: kis gazdáját szállítja.

hirdetés

Még a kutyás közösséget is megosztják az ebekkel végezhető sporttevékenységek; sokan a súlyhúzást is egészségre káros, barbár dolognak tartják. Talán a kutyaviadalra való tréningezés okozhatja az ellenérzést egyesekben, hiszen az erős fogású, bull típusú kutyákat többek között ezzel a sporttal tréningezik a küzdelemre.

A súlyhúzást sok kutya kedveli

A nehéz súlyok mozgatása vagy saját súlyának megtartása azonban – természetesen megfelelő eszközökkel és biztonsági előírásokkal – nemhogy nem veszélyes, de kifejezetten jóleső mozgásforma lehet a kutyák számára. Ahogy a fenti videóban is látszik, a kutyus fáradhatatlanul húzza a babakocsit, mintha csak egy szánhúzó lenne, kis extrával. A kutyák alapvetően hám segítségével tudnak nagyobb súlyú tárgyakat – vagy jelen esetben apró embereket – mozgatni. Manapság a kutyás szakemberek ezt tartják a legnehezebb teljesítményvizsgálati módszernek mind közül: melyik kutya mekkora súlyt tud megmozgatni.

Természetesen a sport eredeti kialakítása során figyelembe vették az alapvető biztonsági és egészségügyi szabályokat is. A sportág múltja a szánhúzásban keresendő, azonban hó és szán híján adaptálták, hogy a kevésbé hűvös klímával rendelkező országokban élő négylábúak is gyakorolhassák. A messzi északon egykor a pihenőidőszakokban tréningezték hasonlóképpen a szánhúzó kutyákat, majd mérték össze erejüket és tudásukat a versenyeken.

Nem csak a munkakutyák szeretnek súlyt húzni

Az urbanizációval együtt a kutyák feladatai is lecsökkentek vagy megszűntek, egyre inkább társállattá váltak az ember mellett. Ez azonban együtt járt azzal is, hogy a gazdiknak kiemelt figyelmet kell fordítani mind a mentális, mind a fizikai lefárasztásukra. Hiszen ösztöneik éppen olyan erősek, mint elődeiké. Az aktív élet a lételemük, egészségük megóvásához is elengedhetetlen, hogy rendszeresen karbantartsuk őket.

A súlyhúzás a kutya számára megfelelő körülmények között egy biztonságos, kielégítő sport

Bár sportolni minden kutya szeret, hiszen a gazdival együtt eltöltött közös idő és az elvégzett feladatok okozta öröm is élteti őket, a súlyhúzásra nem minden eb alkalmas. Az úgynevezett bull típusú kutyák számára ez a sport maga a mennyország, azonban egyre több malinois is feltűnik a külföldi versenyeken.

A bull típusú kutyák a saját súlyuk akár 44-szeresét is képesek elhúzni.

A versenyszerű súlyhúzás a 70-es évek elején kapott új lendületet. Ekkor viszont már nem az addig jól ismert fajták, huskyk, malamutok és egyéb szánhúzók uralták a mezőnyt, hanem a pitbullok és az amstaffok. Bár ezek a kutyák jóval kisebbek és könnyebbek voltak, de testtömegükhöz viszonyítva jóval nagyobb súlyokat tudtak megmozgatni. Magyarországon a Bull-Típusú Terrierek Magyarországi Klubja rendez az American Dogbreeders Association (ADBA) szabályainak megfelelő versenyeket, és általában megelőzi a súlyhúzást a kötélhúzás. Ez egy igazán objektív módja a teljesítményvizsgálatnak, és jó bemelegítés a nehezebb szám előtt.

Ezekre figyelj, ha kipróbálnád a súlyhúzást

  • A kutya egészsége: Mint minden sport esetén, a súlyhúzás során is kiemelten fontos, hogy kutyusod egészséges legyen.
  • Súlyhúzó hám: A megfelelő kialakítású, kutyád testalkatához és méretéhez passzoló hám kiválasztását nem érdemes elfelejteni. Az egészségét és kényelmét csak így tudod biztosítani.
  • Súlyok: A súlyok igencsak változatosak; lehet autógumi, lánc. Fontos, hogy fokozatosan haladj a könnyebbektől a nehezebbek felé.
  • Motiváció: Egyes kutyák a jutalomfalatért bármit elhúznak, mások inkább a labdát kedvelik. De vannak olyanok is, akik vezényszóra is megmozgatják a súlyokat. Hogy nektek mi válik be, érdemes kitapasztalnod.
  • Minőségi táplálék: Bár nem csak a sportoló négylábúak számára fontos a minőségi eledel, ha fizikai munkát is végez kutyusod, mindenképp figyelj arra, hogy a megfelelő mennyiségben és minőségben juttasd be szervezetébe a vitaminokat és ásványi anyagokat is. Adhatsz neki speciális táplálékkiegészítőket is, amik segítenek megőrizni az egészségét.
  • Türelem: Nem minden kutya született súlyhúzásra, érdemes türelemmel és figyelemmel lenni kedvenced szükségleteire, hogy valóban önfeledt örömöt adjon számára is a közös tevékenység.

A súlyhúzással foglalkozó szakemberek szerint fontos, hogy a kutya legalább egyéves legyen, amikor elkezdünk vele súlyokat mozgatni. Minimum féléves felkészítési időszakot javasolnak annak érdekében, hogy az izomzata adaptálódjon a kemény munkához. Ebbe a sportba tehát nem lehet csak úgy fejest ugrani! Azt javasoljuk mi is, hogy ha megtetszett a súlyhúzás, mindenképp keress fel egy hozzáértő trénert, aki segítségedre van a felkészülésben.

Ha már annyit emlegettük a szánhúzást, ajánljuk figyelmedbe ezt a cikkünket. Dr. Balatonyi Lilla Norvégiában járt a közelmúltban, és volt szerencséje testközelből is megnézni, hogyan dolgoznak ott a huskyk.

bull típusú kutya kutya sport kutyaviadal minőségi idő a kutyával munkakutya sport súlyhúzás szánhúzó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!