hirdetés

Ezt a hibát sose kövesd el, ha kedves a kutyád élete

Szénási Szimonetta

2024. június 1 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazda számára mindennapos gyakorlat, pedig több szempontból is veszélyes.

hirdetés

Ha kutyával indulsz útnak, sok szempontból másképp kell szervezned a programodat. Egyrészt át kell gondolnod az utazás módját, ami nem túl bonyolult, tekintve, hogy négylábúd a legtöbb közlekedési eszközre felszállhat a szabályok betartásával. Ezenfelül össze kell készítened, mire lehet szüksége társadnak a program során. Vizet kötelező, ételt indokolt lehet vinned magaddal, a póráz, a szájkosár (vagy a szállító doboz), valamint az oltási könyv pedig alapfelszerelések. Ami problémásabb lehet, az maga az úti cél, amitől függ, hogy tudtok-e együtt menni. Mert bár egyre több a kutyabarát hely, vannak olyan üzletek, hivatalok és egyéb hivatalos helyek, ahova nem vihetsz be állatot. És itt el is jutottunk a címben felvetett problémáig. Sokan ilyenkor is elviszik magukkal a kutyájukat. Ez nagy hiba, mert veszélyes helyzetbe sodorja az állatot, ha nincs, aki vigyázzon rá, míg a gazda bemegy az adott helyre ügyet intézni vagy bevásárolni.

Van, ahova bemehet veled a kutya, még máshol tiltják. Utóbbi helyekre ne is induljatok el együtt!

Hogy mi lesz ilyenkor az állattal? Kikötik a bejárat elé. És hogy mi ezzel a probléma? Soroljuk is!

3 lehetséges forgatókönyv – és egyik sem pozitív

1.) Baj érheti

Őrizet nélkül hagyni kedvencedet nagy felelőtlenség, már csak azért is, mert számos balesetnek teszed így ki. Arra járhat egy másik kutya, aki megtámadhatja a tiedet. Aki ráadásul védtelen, hiszen ki van kötözve. Másrészt a póráz elszakadhat, ő pedig ijedtében kiszaladhat az útra, egy autó elé, így ez  a hiba már nem csak a kutyára nézve veszélyes. Illetve (bár jó lenne, ha ez csak rosszindulatú feltételezés maradna a részünkről), bánthatják is az arra járók.

Egy arra járó kutya kinézheti magának kedvencedet

2.) Stresszeli az állatot

A legtöbb kutya rosszul viseli, ha gazdája eltűnik a látóteréből. A bolt előtti megkötésnél ezt a szorító érzést tetézi a jövő-menő tömeg, az út forgalma, a hanghatások. Mindezek mentálisan nagyon megterhelőek lehetnek az ebnek, aki félelemmel, szorongással válaszolhat. Ha gyakran teszik ki ilyen stresszes helyzetnek, az már az egészségét veszélyezteti.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3.) Elvihetik

Végül ne feledkezzünk meg arról, hogy valaki szemet vethet a kutyádra, főként, ha fajtatiszta kutya. A magukra hagyott ebek a legkönnyebb célpontjaik a tolvajoknak, ha valaki így akarna kutyát szerezni.

A kutyalopás igen gyakori, főleg, ha fajtatiszta, divatos vagy épp kölyökkutyáról van szó

Csak pár perc

Amikor ilyen esetben valaki azzal érvel, hogy csak pár perce szaladt be, érdemes átgondolni, hogy egy kisgyereket is ott mert volna-e hagyni ennyi időre. Valószínűleg nem. Ha így van, a kutyával sem érdemes kockáztatni.

Ebben a cikkben egy másik tipikus hibáról írunk, ami szintén bajba sodorhatja nemcsak a kutyát, de a gazdát is.

baleset kutyabarát helyek lopás póráz stressz tömegközlekedés utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!