hirdetés

Szabad-e ezzel az ínycsiklandó csemegével kínálni a kutyát?

Szénási Szimonetta

2024. április 3 - Képek: Getty Images Hungary

Húsvét alkalmával sokan ezzel az étellel nagyobb mennyiségben készültek, így számolhatnak maradékkal is. Eláruljuk, hogy megeheti-e a kutya.

hirdetés

Ne kerülgessük tovább a témát (asztalt), és térjünk rá, megkínálhatod-e a kutyát a húsvéti sonka maradékából. A többség valószínűleg rávágja, hogy „persze”, hiszen húsról van szó, ám a válasz nem ilyen egyszerű!

Bármennyire is csábító, nem neki való

A kutyát megbetegítheti a húsvéti sonka: gyomorrontás, hasfájás és mérgezés

A legtöbb sonka ugyanis pácolt, sós és erősen fűszerezett. Az elkészítés során pedig előfordul, hogy hagymát is használnak ízesítésképp. A túlságosan sós ételek nem tesznek jót kedvenced emésztésének, szélsőséges esetben pedig nátriummérgezéshez is vezethet a túlzott sóbevitel. A fűszerek, pláne a csípősek, mint a bors, szintén nem kímélik az állat gyomrát, míg a hagymafélék mind mérgezőek a kutyák számára.

A fűszeres, zsíros húsok megterhelhetik az állat emésztését

Mindezek miatt inkább azt mondjuk, ne kényeztesd a húsvéti sonka maradékával a kutyát, helyette inkább lepd meg valamilyen különleges ízesítésű eledellel. 

Arról, hogy miért nem ajánlatos falatkákkal kuncsorgásra szoktatni az ebet, ebben a cikkben írtunk. Kitérünk benne arra is, milyen egészségügyi problémák állhatnak a folytonos kunyerálás mögött.

 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

hagyma hagymafélék húsvét kunyerálás kutya fűszeres étel mérgezés mérgező ételek ünnep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink