hirdetés

Tervuren-fajtaleírás: a hosszú szőrű belga juhász

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 15 - Képek: Getty Images Hungary

A tervuren egyike a négy belga juhászkutyának: okos, mozgékony és gyönyörű.

hirdetés

Az elegáns, fürgén mozgó tervuren egy közepes méretű, okos és magabiztos juhászkutya, aki híresen szeretetteljes és ragaszkodó. A sok munka és a kihívást jelentő játék nélkülözhetetlen ennek a fáradhatatlan kutyának. A fajta fő jellemzői dús, egyenes szőrzete, elegáns, ugyanakkor izmos testfelépítése, büszke kiállása, intelligenciája, valamint kielégíthetetlen munkavágya.

Eredet

A 19. század végén Belgiumban sokféle pásztorkutya létezett, melyek különböző típusú bundával rendelkeztek. Ezen káosz racionalizálása érdekében lelkes kutyakedvelők csoportot alapítottak, és a Cureghemi Állatorvosi Iskolában tanító A. Reul professzor segítségét kérték a fajták meghatározása és standardizálása érdekében.

1891 és 1897 között született meg a belga juhászkutya fajtamegnevezés, 1981. szeptember 29-én pedig Brüsszelben megalakult a Belga Juhászkutya Klub (Club du Chien de Berger Belge). Ugyanebben az évben a professzor gyűlést tartott 117 kutya részvételével, ahol kiválasztva a legjobb példányokat szelektív tenyésztést indítottak. Az első fajtastandard 1892. április 3-án jelent meg, és egyetlen fajta három bundavariánsát tartalmazta.

Az FCI (Nemzetközi Kinológiai Egyesület) a fajtastandard szerint a tervurent a mai napig a belga juhászkutya egyik variánsaként részletezi. A hosszú szőrű a tervuren (és a később kitenyésztett groenendael), a rövid szőrű a malinois, a drótszőrű pedig a laekenois. Az AKC (Amerikai Kennel Club) külön fajtaként jegyzi.

Fajtastandard

A fajta eredetéből következtethetünk is arra, hogy megjelenését és kiállását tekintve nagyon hasonlít a malinois-hoz. Marmagasságuk nemtől függően 56–66 centiméter, súlyuk 20–34 kilogramm. Testfelépítésük arányos, atletikus; se nem vékony, se nem tömzsi.

A tervuren megjelenésének fő meghatározója pazar, kétrétegű bundája. Hosszú fedőszőrzete közepesen durva tapintású. A szőr a fejen, a füleken és a lábak elülső részén rövidebb. A nyak körül gallérszerűen hosszabb, dúsabb szőrzet kívánatos – különösen a hímek esetében. A színek és mintázat tekintetében az ideális a sárgától a gesztenyebarnáig terjedő szőrzet fekete árnyalással. A mellkas általában fekete, de lehet fekete és szürke keveréke vagy fehér is. Elvárás az arcon a fekete mintázat. A farok általában sötétebb vagy fekete csúccsal rendelkezik.

Jellem

A tervuren jelleme, ahogy más fajták esetében is, függ az egyedtől, nem csak a fajtától. Összességében azonban elmondható, hogy a fajta érzékeny, figyelmes, és soha nem félénk vagy félős, illetve cseppet sem agresszív. Rendkívül okos, hűséges és éber, a gazdát rajongással szereti. Az idegenekkel szemben gyanakvó, ám ha azt látja, hogy gazda elfogadja az ismeretlent, ő is szívesen barátkozik. Ezen tulajdonságok remek őrkutyává teszik a fajta képviselőit, akik odaadóan ügyelnek a családjuk biztonságára.

A tervuren esetében a szocializáció és az engedelmességi tréning alapvető fontosságú. A fajtát intelligenciája és függetlensége akár bajba is sodorhatja, ha nem tanulja meg időben a helyes viselkedést. Tanításukban érzékenységük miatt gyengéd módszereket kell alkalmazni. A legideálisabb számára az, ha a fontos készségeket játékos módon sajátíthatják el.

Ápolás

A belga tervuren pazar kétrétegű szőrzete egy sűrű aljszőrzetből és egy durvább fedőszőrzetből áll. Az év nagy részében ennek megfelelő gondozásához elegendő a hetente egy-kétszeri alapos átkefélés. A vedlési időszakban azonban naponta szükséges a szőrzet fésülése – ez alkalmanként akár 15-20 percet is igénybe vehet, de nem szabad elhanyagolni. Ahogy minden fajtánál, a tervuren esetében is nélkülözhetetlen a karmok karbantartása és a fülek, fogak rendszeres tisztítása.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Rendkívül fontos számár a mentális és fizikális stimuláció is

Ideális környezet

Mivel még a fajtastandard szerint is egy olyan kutyáról van szó, amely mindig mozgásban van, és látszólag sosem fárad el, a tervuren számára létszükség a rengeteg mozgás. Akkor érzi igazán jól magát, ha sok munkát és játékos feladatot kap a gazdájától, ezek az alkalmak pedig közös programok. Csak olyan gazdi mellé való, aki nem kevés időt és energiát hajlandó áldozni arra, hogy kedvence igényeit kielégítse. Intelligenciájának és mozgékonyságának köszönhetően remekül teljesít agility- és engedelmességi versenyeken is, de akár szánhúzásban is szívesen kipróbálja magát.

Gyakori egészségügyi problémák

A tervuren egy alapvetően egészséges fajta, a felelős tenyésztőtől történő vásárlás pedig biztosítja a kutya egészségét. Ezzel együtt bizonyos betegségek, mint a csípőízületi diszplázia, a könyökdiszplázia, a vakságot okozó progresszív retina atrófia és az epilepszia előfordulhat.

Ebből a cikkünkből megismerheted közelebbről a mind 4 belga fajtát.

belga juhászkutya malinois tervuren tervuren fajtaleírás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink