hirdetés

Kabos, a tűzvizsgáló kutya mutatja be, miért ne hagyj kutyát a forró autóban

László Enikő

2021. július 1

A Katasztrófavédelem négylábúja, Kabos, a tűzvizsgáló kutya hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy ne hagyjon senki állatot az autóban.

hirdetés

A tűző napon az autóban akár csak tíz perc elteltével is 48 fok van. Fél óra elteltével 58 fok is lehet, egy óra után pedig 80 foknál is melegebb. A Katasztrófavédelem tűzvizsgáló kutyájukkal, Kabossal szemlélteti és hívja fel arra a figyelmet, hogy senki se hagyja kedvencét akár csak néhány percre sem az autóban. A felvétel biztonságos körülmények között készült, természetesen nem veszélyeztették a tehetséges vizsla életét. A nemrég közzétett videó azonban jól szemlélteti, mennyire veszélyes az efféle cselekedet, ami nem mellesleg bűncselekmény, ugyanis állatkínzásnak minősül.

Az alábbi videót tette közzé a Katasztrófavédelem Kabossal:

„Kabos egy nagyon okos kutya, de még ő sem tud magának vizet hozni, ő sem tudja kinyitni magának az ajtót. Ezért ne feledjétek: ne hagyjátok az állatokat bent az autóban!” – hívják fel a lakosság figyelmét a katasztrófavédők.

Ha autóba zárt kutyát látsz, azonnal cselekedj!

A kapcsolódó jogszabály, azaz a Btk 23.§ szerint:

„(1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait (ebbe a kategóriába tartozik a kutya, a szerk.) közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből (ez az életveszély, a szerk.) menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.
(2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát.

Sose a szélvédővel, hanem az oldalsó ablakkal próbálkozz!

Tehát a jármű ablakát be is törtheted, ha ezt követően megmented az eb életét. Arra viszont ügyelni kell, ha bármilyen más módot találsz a kutya megmentésére, azt kell alkalmaznod. Ajánlott egy tanú jelenléte, aki igazolja tevékenységed jogosságát. Az ablak betörése csak a legutolsó lehetőség, azonban sok esetben ez az egyetlen egy megoldás.

Mit tehetsz még?

Ha egy bevásárlóközpont parkolójában vagy, az ügyfélszolgálaton bemondathatod az autó rendszámát, hogy sürgősen menjen a tulajdonos a személygépkocsihoz. Ez a megoldás azonban időigényes, az autó belső tere pedig csupán néhány perc alatt elképesztő forróvá válik.

Amennyiben az ablak résnyire le van húzva, megpróbálhatod lejjebb tolni, feszegetni a betörés helyett. Ha tudod, szedd ki a kutyát, ha pedig nem, próbálj vizet adni neki.

Soha ne hagyd kutyádat az autóban, még akkor sem, ha le van húzva az ablak.

A rendőrség segítségét is kérheted az ügyben. Ők tudnak tanácsot adni, mit tegyél, hogy biztosan mindent szabályosan csinálj.

Arról, hogy milyen módon törd be az ablak üvegét, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Egy forró autóban hagyott kutya élete perceken múlhat. A magas hőmérséklet miatt megnövekszik a pulzusa, hirtelen felgyorsul vérkeringése, vérnyomása pedig folyamatosan csökken. Mivel egyre gyorsabban kapkodja a levegőt, a páratartalom növekedésével pedig egyre hatástalanabbá válik a lihegés. Ennek hatására károsodnak a kutya szervei, vérszegénység illetve oxigénellátási problémák is fennállhatnak. Súlyos esetben kóma vagy akár halál is bekövetkezhet.

(Képek: Getty Images Hungary, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

autóba zárt kutya hőség jogszabály kánikula katasztrófavédelem kutya a kocsiban kutya az autóban nyári veszélyek tűzvizsgáló kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!