hirdetés

A kóbor kutyák is értik az emberi testbeszédet? Tesztelték

Szénási Szimonetta

2024. március 26 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Kutyám

Kiderült, minden esetben szükség van-e tanításra, vagy négylábú társaink ösztönösen képesek olvasni az ember gesztusaiból.

hirdetés

Számos bizonyíték van arra, hogy a házi kedvencek miként értelmezik gazdájuk jelzéseit. Ezúttal a kóbor kutyák esetében vizsgálták, előzetes képzés nélkül képesek-e olvasni a testbeszédünkből.

Ennek a whippet kölyöknek még a tekintete is okos /Fotó: Az Én Kutyám

Rámutatásból értenek

A Frontiers in Psychology című szaklapban publikált tanulmány szerint a válasz igen, a gazdátlan ebek is tudnak értelmezni bizonyos gesztusokat.

Dr. Anindita Bhadra, a Kalkuttai Indiai Tudományos Oktatási és Kutatási Intézet munkatársa és kollégái több indiai városban vizsgálták a kóbor kutyák viselkedését. Összesen 160 eb esetében végezték el az alábbi tesztfeladatot: két fedett tálat helyeztek el a közelükben, majd az egyikre rámutattak (egy vagy több alkalommal), várva az állat reakcióját.

A kóbor kutyák fele egyik edényhez sem ment oda, ám a fennmaradó mintegy 80 kutya közül körülbelül 64 eb (tehát a csoport 80 százaléka) azt a tálat választotta, amire a kísérletet végző személy mutatott, attól függetlenül, hogy csak egy pillanatra, vagy több alkalommal irányították rá a figyelmüket. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy a kóbor kutyák is képesek értelmezni ilyen és ehhez hasonló gesztusokat. Méghozzá egy olyan személytől, akivel életükben először találkoztak.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Megfigyelnek és gondolkodnak

Meglátásuk szerint ehhez arra van szükség, hogy a kutya először megfigyelje az illetőt, majd következtetéseket vonjon le annak cselekedeteiből. Ami összetett gondolkodásra és nagy fokú alkalmazkodóképességre vall. Mindebből azt a konklúziót vonták le, hogy a kutyák velük született képessége olvasni és megérteni az emberi jelzéseket.

A testbeszédünk sokat elárul a számukra /Fotó: Az Én Kutyám

Ennek magyarázata, hogy a kutya a legrégebben háziasított faj, az eltelt 10-15 ezer évben pedig magas fokú alkalmazkodókészség alakult ki bennünk az emberrel való együttéléshez. Ennek része, hogy megértik annak jelzéseit kifejezett tanítás nélkül is, pusztán megfigyelés útján. Mint rámutatnak, ennek a tudásnak jelentősége lehet a kutyatámadások elkerülésében is.

Hangsúlyozták azonban, hogy a kísérletben nem vettek részt félénk vagy szorongó ebek; ezen a téren még szükség van további vizsgálatokra.

Honnan tudod, hogy kedvenced az átlagosnál félénkebb, vagy szorong? Ebben a cikkben összeszedtük a legtipikusabb jelzéseket.

gesztus háziasítás képzés kóbor kutya kóbor kutya intelligenciája kommunikáció kutatás testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink