hirdetés

5 óriás, akikből a család leghűségesebb társa lehet

Szénási Szimonetta

2023. november 22 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary; Jacks&Bears

Ezt az 5 jól megtermett kutyafajtát jó szívvel ajánljuk kisgyerekek mellé is.

hirdetés

A nagytestű kutyáktól sokan ódzkodnak, holott egyes fajták kifejezetten jó családi kutyák lesznek. Közülük mutatunk be ötöt. Közülük bármelyikről el lehet mondani, hogy olyan óriási a szíve is, mint maga a kutya.

A nagy test gyakran meglepően gyengéd karakterrel párosul./Fotó: Jacks&Bears

1.) Komondor

Engedjétek meg, hogy elsőként kicsit hazabeszéljünk, és a nagytestű jószágok közül a komondor nyissa meg a sort. A magyarok közül a legrégebben kitenyésztett fajta igazán impozáns jelenség nemcsak mérete, de bundája miatt is. Többeket épp ezek a tincsek riasztanak el attól, hogy egyáltalán elgondolkodjanak a komondor tartásán. Holott mint Anda-Marócsek Anita tenyésztőtől megtudtuk, a bunda – amely lehet zsinóros, nemezes, illetve szalagos – nem sok törődést igényel. Amint megtörténik a kölyökkori szőr leváltása, elég tincsekre szedni a bundát, amely egyébként öntisztuló. Tehát akkor sincs gond, ha kedvenced nyakig sáros lesz: másnapra lepereg. Emellett aki szeretné, vissza is vághatja a tincseket, annyi a kitétel, hogy nem szabad túl rövidre. Különben nem védené az állatot.

A mérete se riasszon meg: hiába nagytestűek (marmagasságuk 65-70 centiméter, a szukák átlagosan 50, míg a kanok 70 kilogrammot nyomnak), táplálékigényük viszonylag kicsi, és nem is válogatósak. A munkájukat tanítás nélkül is elvégzik, kiváló területőrzők, ráadásul a gyerekekkel is jól kijönnek. Tér- és mozgásigényük sem túl nagy, így elegendő egy tágasabb udvar a számukra. Sőt, nem is túl ugatós kutyák, így komondorodra a szomszédnak sem lesz panasza. Roppant okosak, de nem szeretik, ha számukra értelmetlen feladatokkal foglalkoztatják őket, így a trükktanulás vagy a kutyás sportok nem az ő terepeik.

2.) Ír farkaskutya

Az ír farkaskutya esetében cseppet sem túlzás az óriás jelző, tekintve, hogy a világ egyik legnagyobb kutyafajtája. Arányaikat tekintve a szukák minimum marmagassága 71 centiméter, míg súlyuk átlagosan 56 kilogramm, addig a kanok magassága 79 centi, amihez körülbelül 67 kilogramm társul. Korábban vadászkutyaként foglalkoztatták őket, mára inkább családi kedvencként hoznak örömet gazdáik életébe.

Bár kétség kívül hatalmas jószágról van szó, méretéhez arányosan nagy türelemmel és szelídséggel van megáldva. (Ahogy mondani szokás vele kapcsolatban, „otthon bárány, a vadászaton oroszlán”. Igen találó jellemzés!) Szintén nagyon jól kijön a kisebb családtagokkal, velük is roppant türelmes és barátságos. Amivel leendő gazdájának számolnia kell, az a hatalmas mozgásigénye. Mivel az agarak csoportjába tartozik, ezen nincs is mit csodálkozni. A komondorhoz hasonlóan az ír farkaskutyák is remek ésszel vannak megáldva, de szükségük van arra, hogy következetes neveléssel határokat szabjanak nekik.

3.) Berni pásztorkutya

A jellegzetes trikolor bundával büszkélkedő berni pásztorkutya igazi mackó, akit imádni fognak kicsik és nagyok. A négy alpesi kutyafajta közül a legnépszerűbb, ami lojális, kedves természetének köszönhető. Mivel semmiféle agresszió nem jellemző rá, tökéletes választás akár pici gyerekek, illetve más házi kedvencek mellé. Méretét tekintve átlagosan 58-68 centiméter magasak (de előfordulnak nagyobb példányok is), súlya pedig nemtől függően 35 és 50 kilogramm között változik.

A berni pásztor más kedvencekkel is remekül kijön./Fotó: Jacks&Bears

Múltjának hála igen jól bírja akár az extrém hideget is. Méretéből adódóan ijesztő lehet az illetéktelen behatolók számára, de érzelmes karaktere miatt sokkal inkább családi, mintsem házőrző kutya.

Sokat beszélünk arról, hogy mennyire fontos felelős tenyésztőtől vásárolni, és ha tehetjük, igyekszünk is benneteket megismertetni ilyenekkel. A Jacks&Bears kennelben októberben két berni pásztorkutya alom is született, melynek kölykei díjnyertes szülők csemetéi. Az apróságokról ITT érhetsz el részletes információt.

4.) Bullmasztiff

Bár a bullmasztiffok zord külseje sokakat megijeszt, amellett, hogy kiváló őrző-védők, remek családi kutyák is. Ez a közel 70 centi jószág (marmagassága nemtől függően 61-68 cm, testsúlya 41-59 kg) a család tagjaival a végletekig türelmes, bármilyen élethelyzetben megvédelmezi őket. Mivel roppant türelmes kutya, nehéz kihozni a sodrából. Ennek ellenére kiváló ösztöneinek hála azonnal megérzi, ha valaki ártó szándékkal közeledik. Mivel úgynevezett „néma őrkutyának” tenyészették, csak ritkán ugat. Amellett, hogy nagy mozgásteret igényel, egyáltalán nem viseli jól a bezártságot. Kezdő gazdának nem, vagy csak abban az esetben ajánlott a tartása, ha hozzáértő kiképző segítségével neveli.

5.) Cane corso

Szintén egy rémisztő monstrum, aki külsejét meghazudtolóan gyengéd a szeretteivel. Az olasz óriás kutya átlagosan 40-50 kilogramm, marmagassága pedig 60-68 centiméter. A megfelelő szocializáció az esetükben is elengedhetetlen, ám jó nevelés mellett igazi gyerekbarát kutyák. Az idegenekkel őrkutyához híven tartózkodóak, de támadó fellépés helyet inkább az elutasítás jellemző az esetükben. Nagyon ragaszkodó fajta, szüksége van a gazdája közelségére, ami szintén erősíti a családi kedvenc jelleget. Ezen tulajdonsága  miatt nem alkalmas telephelyekre, sokkal inkább a porta éber őrzésére.

A cane corsók tekintélyt parancsoló, ám igen türelmes jószágok./Fotó: Az én kutyám

A megfelelő nevelés mindennek az alapja

Mivel igencsak megtermett, többnyire erős karakterű kutyákról esett szó, akiket családi ebnek, akár gyerekek mellé ajánlunk, fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő, időben elkezdett nevelés elengedhetetlen a felsorolt pozitív tulajdonságok kidomborításához. Máskülönben nehezen kezelhető, problémás jószág válhat belőlük – ahogy ez valamennyi fajtára igaz, mérettől függetlenül. Amennyiben bizonytalan vagy, miként kellene jól elkezdened kedvenced képzését, mindenképp keress fel egy kutyaiskolát vagy egy tapasztalt szakembert. Ehhez ebben a cikkünkben nyújtunk segítséget.

berni pásztorkutya bullmasztiff cane corso családi kutya ír farkaskutya komondor kutya és gyerekek őrzőkutya szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink