hirdetés

Miért tesz különösen jót az öreg, vagy keveset mozgatott kutyáknak a nyirokmasszázs? Nem csak a pillanatnyi jóérzés miatt

Ferenczi Deborah

2022. május 20

A nyirokmasszázs hasonlóképpen jótékony hatással lehet a kutyákra, akárcsak az emberekre. Az adott módszer egyfajta fizioterápiás eljárásnak bizonyul, így elsősorban szakemberek végzik.

hirdetés

A nyirokrendszer feladata összetett, de lényegében a káros anyagokat szállítja el a szervezetből, illetve fontos részét képezi az immunrendszernek. A szinte átlászó nyirokfolyadék az izmok mozgásának köszönhetően folyamatosan áramlik. Abban az esetben viszont, ha nem végez elegendő testmozgást az állat, akkor a nyirok értelemszerűen képtelen a szövetből távozni, így ödéma alakulhat ki. Ennek elkerülésében segít a nyirokmasszázs, ami helyreállíthatja a nyirokrendszer működését. Ám az ilyen jellegű masszázst mindenképpen érdemes szakemberre bízni.

A nyirokmasszázs alkalmazása

A szakemberek azt javasolják, hogy elsőként mindenképpen fizioterapeuta vagy állatorvos vizsgálja meg az állatot, majd mutassa meg az adott technikát, hiszen nagyon fontos, hogy ezt a megfelelő módon végezzük. Szintén jó módszer lehet, ha hiteles oktatóvideókat nézünk arról, hogy pontosan miként is kell csinálni az adott masszázst. Fontos, hogy amennyiben bizonytalanok vagyunk, inkább bízzuk szakemberre a műveletet.

Az alábbi idegen nyelvű youtube videó, pontosan bemutatja a professzionális nyirokmasszázs technikáját.

Mikor szükséges a nyirokmasszázs?

Abban az esetben kiemelkedően fontos, ha a kutya beteg vagy esetleg balesetet szenvedett. A nyirokmasszázs abban segít, hogy a nem használt izmok is egészségesek maradhassanak. Továbbá akkor is hasznos lehet, ha túlsúlyos vagy éppen mozgáshiányban szenved az állat. Érdemes ezt rendszeresen végezni, főleg a fent említett esetekben, hiszen amennyiben nem működik megfelelően a nyirokkeringés, akkor hosszú távon ödémához vagy az ízületek károsodásához is vezethet. Szintén a következmények közé tartozhat a nehezedett mozgás, ami tovább súlyosbítja a problémát. Ebből adódóan érdemes megelőzésképpen is folytonosan alkalmazni az adott technikát.

Az alábbi angol nyelvű videó szintén egy nyirokmasszázs technikát mutat be. 

Ne feledd, kiemelkedően fontos odafigyelni, hogy milyen jellegű technikát alkalmazol, ugyanis fontos a professzionális hozzáértés. Így mindenképpen érdemes kikérni szakember vagy állatorvos segítségét a megfelelő módszer elsajátításához.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya egészség kutya masszázs kutya nyirokcsomó kutya nyirokcsomó gyulladás nyirokkeringés nyirokmasszázs nyirokrendszer

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!