hirdetés

Ezért alszik a kutyád nyitott szemmel: ijesztő, de bajt is jelez?

Szénási Szimonetta

2024. június 18 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák egyik furcsa szokása joggal rémíti meg a gazdát, hiszen a nyitott szemmel alvó eb elég meghökkentő látvány. Utánajártunk, jelent-e, vagy okozhat-e bármi problémát.

hirdetés

Az egyik legvalószínűbb magyarázat a jelenségre, hogy kedvenced még nem alszik teljesen. Az elalvás kezdeti fázisában a test teljesen ellazul, ám a tudat még éber. Ilyenkor gyakori, hogy a kutya szeme még résnyire nyitva van, majd ahogy egyre mélyebbre ér az álmok rengetegében, szemhájai is teljesen lezáródnak.

Számít, hogy milyen típusú alvásról beszélünk

Ám ha csak délutáni szunyókálásról van szó, ez az állapot nem következik be, és az eb megmarad a félig éber, felületes pihenésnél, amiből nagyon könnyen vissza is tér a jelenbe. Elég egy apró zörej, vagy a nevük kimondása.

Ez egyáltalán nem meglepő a vadon élő állatok esetében. Sőt, a madarak képesek az agyuknak csak a felét elaltatni, miközben a másik része továbbra is éberen dolgozik. Még repülni is tudnak ebben az állapotban! Ezen képesség igen nagy előnyt biztosít a számukra az evolúció során, egyszersmind a túlélés tekintetében.

Az álmokkal is összefügg a jelenség

Álmodik

Az alvás úgynevezett REM-fázisában, amikor az álmok is születnek, gyakrabban figyelhető meg a jelenség. Ilyenkor nem ritka, hogy az eb mozog (például rángatózik, esetleg „fut”), vagy nyüszög, vakkantgat is. Bár elsőre ez is meglepő lehet, és akár rohamnak is vélheti a gazda, ám a szakemberek szerint könnyű megkülönböztetni a kettőt. Egy roham ugyanis éber állapotban következik be, és sokkal intenzívebb, mint az álombéli aktivitások. Továbbá egy rohamból a kutyát nem lehet kizökkenteni, ellenben álmából ébreszthető, és a tekintete is tág, semmibe bámuló, míg az ébredő eb szeme résnyire van nyitva, és hamar fókuszál.

Az is egy eshetőség, hogy alvás közben kedvenced harmadik szemhéját látod. Egyes kutyáknál ez a vékony, a szem orrhoz közelebbi sarkából kiemelkedő membrán alvás közben felhúzódik. Ez a félig áttetsző hártya sárgás vagy rózsaszínes árnyalatú.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Amikor bajt jelez, ha nyitott szemmel alszik a kutya

Egyes szemet vagy szemhéjat érintő betegségek is előidézhetik a jelenséget; ilyenkor a kutya fizikailag képtelen becsukni a szemét. A helyzetet egyértelműsíti, hogy probléma esetén a jelenség állandó, és az eb mindig nyitott vagy félig nyitott szemmel alszik.

Ezek a szemproblémák gyakrabban érintik a brachycephal, azaz rövid orrú fajtákat, mint az angol és francia bulldog, vagy a mopsz. Ezen kutyáknak a szemük arányaiban olyan nagy, valamint dülledt, hogy nem képesek rendesen bezárni őket.

A rövid orrú kutyák anatómiájuk miatt több nehézséggel, köztük szemproblémákkal is küzdhetnek

A narkolepsziában szenvedő állatoknál is jelentkezhet a probléma. Esetükben az elalvás váratlanul, akár evés vagy játék közben következik be, miközben a szemek nyitva maradnak. Mivel ez a rohamokhoz hasonlóan elég drámaian következik be, gazdaként minden bizonnyal tudni fogod, hogy bizony baj van, és orvoshoz kell vinned a kutyát.

Akkor is ajánlott konzultálnod a doktorral, ha nem vagy biztos abban, normális vagy kóros-e kedvenced viselkedése. Készíts róla fényképet, de még jobb egy videó, hogy az orvos lássa, pontosan mi történt (vagy nem történt) alvás közben.

Ha bizonytalan vagy, készíts felvételt a jelenségről, és mutasd meg az állatorvosnak

Árulkodó jelek

Rohamok, szemészeti problémák esetén az alábbi társuló tünetek segíthetnek: ha ébredés (magához térés) után a kutya járása instabil, bizonytalan, elesik, tekintete nem fókuszált, akkor rohamra gyanakodhatsz. A kipirosodott, irritált szemek, a váladékozás, a hunyorgás, illetve a szemmel látható elváltozások pedig szembetegségre utalnak.

Ha szeretnél jobban elmélyedni kedvenced alvási szokásaiban, és megtudni, mit üzen az alvási testhelyzete az aktuális állapotáról, ide kattintva folytathatod az olvasást.

álmodik a kutya alszik alvás alvászavar brachycephal szindróma kutya szembetegségek narkolepszia roham rövid orrú kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!