hirdetés

Miért rángatják a lábukat a kutyák alvás közben? Ilyenkor tényleg a futásról álmodnak?

Kövess Péter

2023. október 13 - Képek: Getty Images Hungary

A red-haired Chihuahua dog is sleeping blissfully, cuddling up to his toy. Photo in home space

Amikor a kutya alszik, néha úgy mozgatja a lábát, mintha csak futna. Jogosan merülhet fel a kérdés: ha ezt látod, tényleg arról álmodik, hogy valahol szaladgál?

hirdetés

Szakemberek szerint a jelek arra mutatnak, hogy a kutya is hasonlóképpen álmodik, mint az ember. Cikkünkből megtudhatod, hogy ilyenkor mi játszódhat le a fejében.

A kutya csaknem ugyanúgy álmodik, mint az ember

Ilyenkor valószínű, hogy álmodik a kutya

A fiatal kölyökkutyáknál az alvás közben tapasztalható futó mozgás valójában egyszerű izomrángás lehet, ami gyakori jellemző a fejlődőben lévő állatoknál. De ha egy idősebb kutyánál látható, akkor minden esély megvan rá, hogy egy álomra reagál, amelyben fut.

Bár 100 százalékosan biztosan nem tudjuk, hogy a kutyák álmodnak-e, annyi bizonyos, hogy átélik a „REM” néven emlegetett alvási ciklust.

Mint ismert, alvás közben több gyors szemmozgás nélküli (NREM) és egy REM-ciklus váltakozik. Ez utóbbi az utolsó, ötödik fázis, amelynek során felerősödik az agyi aktivitás, az izmok átmenetileg lebénulnak, és az ébrenléthez közelebb kerülve álmodni kezdünk. Ebből a legkönnyebb felébredni, ám nagy szükségünk van arra, hogy a REM-et végigaludjuk.

A kutyák és az emberek között ugyanakkor lényeges különbség, hogy ők nálunk kevesebb időt töltenek a REM-ben (a teljes alvásidő 10 százalékát, szemben a mi 25 százalékunkkal), ezért általában többet is alszanak.

A kutyák ebben az alvási fázisban lábmozgatással, nyöszörgéssel vagy akár ugatással reagálhatnak álmaikra.

Ezek a reakciók jellemzőbbek, ha a kutyák a REM-alvásban maradnak, vagyis nem zavarják meg a pihenésüket.

A lábmozgások álomra utalhatnak

Egyes gazdik a kutya rángatózását látva attól tartanak, hogy kedvencüknek rohama van. Ez azonban nem kifejezetten az alváshoz kötődik, így megeshet egy nyitott szemű, ébren lévő kutyánál is.

Ezt láthatja a kutya, amikor álmodik

A fentiekből kitűnik, hogy ha kutyád alvás közben fura mozgásokat produkál, valószínűleg tényleg álmodiktalán a futásról, talán egy frizbiről, vagy egy kellemes élményről.

Dr. Bodó Andrea állatorvos szintén azt mondja, a kutyák agya ebből a szempontból nagyon hasonlóan működik, mint az emberé. Ebbe pedig beletartozik, hogy a nap folyamán történt eseményeként éjszaka dolgozzák fel.

Ha egy kutya alvás közben mozgatja a lábát, akkor álmában a játék, a vadászat jelenhet meg.

Mivel a kutyák elképesztően kötődnek gazdáikhoz, kutatások alapján feltételezhető, hogy álmukban velük együtt élnek át különféle dolgokat.

A játék örömét élheti újra át

Van, hogy a kutya nyugtatásra szorul

Szakemberek szerint az alvás során megnyilvánuló hirtelen mozdulatok teljesen normálisnak tekinthetők, mindaddig, amíg azok nem a negyedik NREM fázisában történnek. Ez az alvás legmélyebb, leglassúbb agyhullámokkal járó fázisa, amelyből egyúttal a legnehezebb is felébredni.

Szemmozgás ilyenkor nincs, de a végtag izmai még képesek lehetnek a mozgásra.

Ha a kutya a negyedik NREM fázisban ébred fel, előfordulhat, hogy megriad, ezért érdemes lehet halkan, megfontoltan beszélni hozzá, hogy megnyugodjon.

álmodik alszik kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!