hirdetés

Bajt jelent, ha horkol a kutya?

Hangai Lilla

2024. június 23 - Képek: Getty Images Hungary

Az nem is kérdés, hogy ha egy kutya horkol, az milliószor édesebb, mint ha egy ember teszi ugyanezt. Ennek ellenére gondolkodtál-e már azon valaha, hogy ez mit jelenthet az egészségére nézve? A jelenség ugyanis remek betekintést ad az állat egészségügyi állapotába.

hirdetés

Sőt, a horkolás egy kutya esetében arról is árulkodik, hogy mekkora kockázata van az esetében a hőstressznek és a hőgutának.

A horkolás a kutya esetében nem jelent jót

Így alakul ki a horkolás egy kutya esetében

Sok gazdi rendszeresen tapasztalja, hogy kedvence horkol, míg mások sosem figyeltek meg hasonlót. Ennek az oka pedig annak a függvénye, hogy mi történik a jószág szájának a hátuljában. Ez egy forgalmas terület, ahol élelmiszerek, nyalánkságok, levegő, és alkalmanként játékok versengenek a helyért. Egyes állatok számára az itt megjelenő helyhiány válik problémássá, amikor elalszanak és ellazulnak. Ebben a helyzetben a levegőnek át kell jutnia a száj tetejéről lelógó membránon keresztül. Noha ez a lágy szájpadlás általában vékony, néhány kutyánál és macskánál elég hosszúra nyúlt ahhoz, hogy úgy viselkedjen, akár egy levegőben lobogó zászló. Vagyis minden egyes lélegzetvételnél megmozdul, amelynek eredménye a horkolás lesz.

Azok a kutyák, amelyek hajlamosabbak a horkolásra, általában azok a fajták, amelyeknek hosszabb a lágy szájpadlása, és rövidebb az orr-része. Ilyen a teljesség igénye nélkül a francia bulldog, az angol bulldog, a mopsz, a német boxer, a Cavalier King Charles spániel vagy az amerikai staffordshire terrier. Emellett pedig az elhízás is egy faktor, ugyanis a pluszsúly szintén lerövidíti a helyet a torokban.

A horkoló kutyák jobban ki vannak téve a hőguta kockázatának

A horkolás problémának tekinthető egy kutya esetében?

A horkoló hanghatásai zavarhatják a környezetét, és a saját alvási ritmusában is problémát okoz. Ez egyébként önmagában is jelentős probléma, hiszen csak a mély és pihentető alvás alatt tud a szervezete a megfelelően regenerálódni. A friss levegő áramlásának hiányában megzavart alvás pedig sosem lesz olyan pihentető hatású.

A másik probléma a hőtolerancia. Olyan lényeknél, amelyek nem izzadás által hűtik le magukat a meleg napokon, hanem a lihegésre támaszkodnak ehhez, nagy kihívást jelenthet egy meghosszabbodott lágy szájpadlás, amely nem engedi át a levegőt. Egyszerűen fogalmazva gondot jelent számukra emiatt, hogy hatékonyan lehűtsék magukat. Ez pedig azt jelenti, hogy azok a kutyák, akik horkolnak, a hőstressz és a hőguta nagyobb kockázatának vannak kitéve. Ezeket az ebeket nagyon óvatosan kell mozgatni a melegebb, párásabb időszakokban – ez 24–25 °C fölött értendő –, ők ugyanis érzékenyebbek erre a körülményre, mint más fajtársaik.

Igyekezz 10 és 16 óra között nem mozogni a kutyával. Ha sétálni, játszani indultok, mindig legyen nálad bőségesen friss víz, maradjatok az árnyékban, és időnként állítsd meg kutyádat, és pihenjetek egy kicsit a legnagyobb móka közben is.

Ide kattintva dr. Balatonyi Lilla mondja el, hogyan lehet úgy hűteni a kutyát, hogy az ne váljon hőcsapdává.

brachycephal kutya hőguta hőguta megelőzés horkolás hőstressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!