hirdetés

Elfogták a svájci farkast kilövő vadászokat: a TEK is részt vett az akcióban (videó)

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 4 - Képek: police.hu

Két férfit fogtak el a nemrégiben kilőtt, jeladót viselő svájci farkas ügyében. Más bűncselekményekkel is gyanúsítják őket.

hirdetés

Hazánk valamennyi állatszerető embere egy emberként adott hangot felháborodásának – sőt a nemzetközi sajtót is bejárta a hír –, mikor ez év áprilisában, Borsodban kilőtték az M237-es jeladóval megjelölt farkast. A fokozottan védett állat nyomát egészen Svájcból követték, akinek tragikus módon hazánkban ért véget a vándorlása, az említett módon. A hatóság természetkárosítás miatt indított eljárást az ügyben. A legfrissebb rendőrségi tájékoztatás szerint őrizetbe vették vadászokat, akik a gyanú szerint lelőtték a svájci farkast.

Hivatásos vadász is volt köztük

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya április 8-án rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Mint a rendőrségi közlemény írja, azóta számos nyomozati cselekmény történt, a nyomozók kutatásokat végeztek, helyszíni szemlét tartottak, valamint a bizonyítékgyűjtés mellett több tanút is kihallgattak annak érdekében, hogy mielőbb megtalálják a svájci farkast kilövő vadászokat.

A begyűjtött adatok alapján a farkast április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is volt. Az állat elejtését követően a tetemről a jeladót levágták, és azt a Hernád folyóba dobták. Ezt a nyomozók búvárok segítségével megtaláltak.

A nyomozás arra is rámutatott, hogy a társaság tagjai tisztában voltak azzal is, hogy egy védett ragadozóról van szó. Az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak.

A TEK is részt vett az akcióban

A két szabolcsi férfit a KR NNI augusztus 2-án hajnalban fogta el. Egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak segítségét kérték, mivel a férfinak engedéllyel tartott lőfegyvere volt.

A rendőrség a képek mellett felvételt is közölt az elfogásról.

Barkó Tamás, a Borsod Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője nyilatkozott Blikknek:

Az egyik gyanúsított a 9 éves gyermeke felügyeletét rábízta a másik gyanúsítottra abból a célból, hogy Hidasnémeti külterületén vadászatot folytassanak. Ehhez a férfi az általa engedéllyel tartott vadászfegyverét a kisfiú rendelkezésére bocsátotta. Miközben a gyerek felügyeletét a másik gyanúsított látta el, a gyermek lelőtte a 250 ezer forint értékű farkast. Ezt követően az állat tetemét egy kocsiba tették, a négyezer euró értékű jeladóját levágták és a folyóba dobták

 

Az RTL Híradó információ szerint a hivatásos vadász 9 éves fia lőtte le a farkast, és a jeladót később az apja vágta le az állatról.

A két férfit természetkárosítással, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaéléssel, továbbá más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók. A kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatásukat.

bűncselekmény farkas nyomozás rendőrség videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink