hirdetés

Így szól a szívszorító igaz történet Rómeóról, a barátságos farkasról

Csupor Erik

2024. március 2 - Képek: Getty Images Hungary

2003 nyarán furcsa pletykák kezdtek terjedni az alaszkai Juneau kisvárosban: az ott lakók gyakori farkasnyomokat fedeztek fel kedvenc kirándulóhelyük, a Mendenhall völgy környékén. Többen látni véltek egy hatalmas termetű, fekete farkast is, ami komoly riadalmat keltett a lakosság körében.

hirdetés

A pletyka igaznak bizonyult és Juneau lett a helyszíne az egyik legmegindítóbb, szinte meseszerű farkas-ember-kutya találkozásnak.

Farkas Rómeó és Labrador Júlia

Habár a hiedelmekkel szemben az emberi írott történelemben alig van nyoma annak, hogy bármely farkas megtámadott volna embert, a farkasok mindig félelmet keltettek maguk körül. Ezek a szabadon élő csúcsragadozók, ha kutyákkal kerülnek szembe, területüket és falkájukat védve általában agresszíven viselkednek és a kutyáknak nem sok esélyük van egy farkas elleni küzdelemben. Mint Alaszkában kiderült, ha ritkán is, de vannak meglepő kivételek.

Nick Jans, aki korábban vadőr volt azon a területen, majd természetfotózással foglalkozott, egy nyári reggel sétára indult a Mendelhall völgyben Dakotah nevű sárga labradorjával. Elmondása szerint, gondolataiba feledkezve a kutyája furcsa viselkedésére figyelt fel, majd oldalra pillantva meghűlt benne a vér. Mintegy 50 méter távolságról egy kifejlett, hatalmas termetű, teljesen fekete színű farkas figyelte őket az erdő széléről. Nick megpróbálta óvatosan pórázon elvezetni a kutyáját. Dakotah azonban megmakacsolta magát, kibújt a nyakörvből, majd rövid vágta után ismerkedni kezdett az idegennel. A fotós vér természetesen semmilyen helyzetben nem válik vízzé! Nick kamerázni kezdte a két állat első találkozását, amin világosan látszik, hogy a körülbelül kétszer nagyobb termetű hím farkas milyen pozitívan fogadta a labrador szuka közeledését. Ezek a képek nem sokkal a találkozást követően bejárták az amerikai sajtót és a fekete hímfarkas igazi hírességgé és egyedülálló különlegességgé vált.

Rómeó baráti körben: 

Juneau „házifarkasa”

A találkozást sem a fotós, sem a kutyája nem felejtette el és a folytatás sem maradt el. Pár nap múlva ismét összefutottak a farkassal, akit időközben Nick Jans felesége Rómeónak nevezett el. A találkozásnak több szemtanúja is akadt. Megdöbbenésükre a labrador és a vadon élő farkas úgy játszottak egymással, mintha egy kutyafuttatón lennének. Ahogy egy interjúban Nick visszaemlékezett az esetre: „… ott álltam leesett állal és megbénulva a meglepetéstől, ők ketten úgy játszottak és harapdálták egymást óvatosan, mint két növendék korú kutya a játszótéren”.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A következő napokban és hetekben egyre több ember tűnt fel a városkában, hogy megnézze a „csodafarkast”, aki nem bántott senkit. Mindenki ámulatára teljesen barátságosan viselkedett a síelőkkel és a korcsolyázókkal, valamint a közelébe kerülő kutyákat sem bántotta. Rómeó a város szimbólumává és egyben turisztikai attrakciójává vált. Ugyanakkor a vadbiológusok számára is feladta a leckét, hiszen hasonló esetről senki sem hallott még korábban. Különböző elméletek születtek Rómeó megdöbbentő viselkedésének lehetséges okairól. Többek szerint egy falka elárvult tagja lehetett, mások szerint pedig egy falkától elszakadt, felnőtt fiatal egyed, aki párt kereshetett magának. Egzakt tudományos magyarázat természetesen nem volt, hiszen senki nem tudta, hogy Rómeó honnan érkezett és mit csinál, ha eltávolodik a város környezetéből.

Rómeó 2003 és 2009 között a kisváros életének részévé vált. Gyakran megjelent és barátkozni, ismerkedni próbált a környék látogatóival és a velük érkező kutyákkal. Voltak kedvencei, akikért rajongott, például Nick Harry Robinson nevű barátja, akinek gyakran botot hozott és így ösztönözte játékra. A több mint 6 év alatt a városlakók megkedvelték az egyedülálló fekete farkast, aki mindenki „vadállata” és Juneau tiszteletbeli lakosa lett. És akit (majdnem) mindenki kedvelt. Juneau lakói azért is különösen büszkék voltak Rómeóra, mert az Alaszkában élő farkasok átlagéletkora 3 év, a „város farkasa” pedig felnőttként tűnt fel, 6 évig járt vissza a környékre és a becslések szerint 2009-ben már legalább 8 éves volt. Hozzá hasonló különlegességet a farkasokkal foglalkozó kutatók sem ismertek, hiszen a barátkozás oka nem a túlélés volt az esetében (a városlakók soha nem etették).

Egy átmulatott éjszaka után…

2009 szeptemberében Nick és barátai hiába várták Rómeó visszatérését, ez azonban aggasztóan hosszú ideig nem történt meg. A rosszat sejtőknek sajnos igazuk lett, holttestére a környéken túrázók bukkantak rá, mint kiderült, több lövés végzett vele. Az elemi felháborodást követő nyomozás derítette ki mi történt. Egy, a farkasokat nem kedvelő helybéli és Pennsylvaniából érkező barátja egy átmulatott éjszakát követően (elmondásuk szerint) „sportlövészetet” rendeztek. Válogatás nélkül minden farkasra tüzet nyitottak, amelyik a puskacső elé került, köztük Rómeóra is. A Juneau-ban kialakuló lincshangulat következtében a két puskást letartóztatták. Azonban hamarosan szabadlábra kerültek, hiszen azon a vidéken (és Amerika legtöbb részén) legális a farkasvadászat. Tettüket megúszták vadászati és horgászengedélyük visszavonásával és pénzbírsággal.

Rómeó titkát azóta sem tudták megfejteni

Juneau lakói azóta sem felejtették el négylábú barátjukat, Rómeó egykori kedvenc figyelőhelyén egy emlékplakett található. A városban minden évben megemlékeznek a szelíd fekete farkasról. A mai napig jelennek meg a „Rómeó jelenség” okait találgató tanulmányok. Többen megfogalmazták azt a feltételezést is, hogy sok évezreddel ezelőtt valahogy így kezdődhetett az ember és egy farkas közeledése egymáshoz, aminek eredményeképpen létrejött a kutya.

Ide kattintva Gayler Krisztina, a Yellowstone farkasfigyelője beszél arról, miért ismerjük félre a farkasokat.

Csupor Erik farkas farkas és kutya rómeó a barátságos farkas

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink