hirdetés

Hetekig kóborolt észrevétlenül Budapest környékén, a kilőtt svájci farkas

Gerhát Petra

2024. március 6 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Egy évvel ezelőtt éppen ebben az időszakban időzött a jeladós svájci farkas a főváros térségében, senki nem vette észre.

hirdetés

Hónapokig tartózkodott Magyarországon az a jeladóval ellátott svájci illetőségű farkas, akit aztán egy magyar vadász lőtt ki. A szakértők  szerint a hím farkas párt vagy az őt befogadó falkát kereshette. De tudtad, hogy ez a farkas Budapest környékén is járt?

Senki nem vette észre, pedig Budapest mellett kóborolt hetekig a svájci farkas

Budapest mellett élt hetekig

” A Svájcban jeladózott M237 számú fiatal hím farkas hosszú európai vándorlásának utolsó időszakát Magyarországon töltötte. Az viszont kevésbé ismert, hogy ennek a közel két hónapos időszaknak több, mint a felét a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, azon belül is a dél-budai agglomerációban és a Főváros térségében töltötte el – számolt be róla a nemzeti park a honlapján. Az oldalon a GPS által rögzített útvonalat is végigkövethetjük, ha kíváncsiak vagyunk, otthonunktól milyen messze haladt el az ordas.

 

Az M237-es számmal jelölt szürke farkas még 2021-ben Svájc dél-keleti részén, Grabünden kantonban, a Stagias-falkában született. 2022 tavaszán fogták be és raktak rá jeladós nyakörvet a svájci Vadászati és Halászati Hivatalának munkatársai. A vándorlása során 2022 júniustól 2023 áprilisig kb. 2000 km-tett meg 4 országot érintve, Borsodban lőtte ki egy vadász. Az övé volt eddig a leghosszabb, rögzített európai farkas kóborlás.

Hazánkban egyre kevésbé számít különleges hírnek a nagyvadak jelenléte, Az én kutyám is többször foglalkozott a betévedő ordasokkal. IDE kattintva vadász szakember véleményét olvashatjátok arról, veszélyesek-e az emberekre és a kutyákra a kóbor nagyvadak.

 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának  előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

farkas farkas Magyarországon GPS nyomkövetés nagyvad svájci farkas vadászat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink