hirdetés

A coywolf: új farkasfaj született volna?

Hangai Lilla

2024. április 2 - Képek: Getty Images Hungary

A coywolf, vagyis a kojot (prérifarkas) és a szürke farkas hibridje nem csupán egy mitologikus lény, valóban létezik. Ráadásul nem is csak elvétve. A genomikai kutatások szerint az Észak-Amerikában honos szürke farkas populációk mindenhol keveredtek a prérifarkasokkal. A hibridizáció aránya a legalacsonyabb Alaszkában, a legmagasabb pedig Kanada Ontario tartományában, és Québec városának körzetében.

hirdetés

A két faj szaporodása során életképes és termékeny utódok születnek, ami azért történhet meg, mert közeli rokonságban állnak. Egészen pontosan a kutyafélék családjába, azon belül pedig a Canis nembe tartoznak és 78 kromoszómájuk van. Lássuk, mi is pontosan a coywolf, és milyen következményei vannak a létrejöttének.

A coywolf általában nagyobb, mint egy prérifarkas, de kisebb, mint egy farkas

A coywolf egy új faj?

Ahhoz, hogy ezt megérthessük, egy picit távolabbról kell indulnunk. Vagyis azt kell kiveséznünk, hogyan születik egy kojot és egy farkas nászából coywolf. Egy új DNS-kutatás azt mutatja, hogy minden keleti prérifarkas prérifarkas, farkas és kutya kombinációja! Tehát három különálló faj keveredik a coywolf néven emlegetett hibridbe. Hogy milyen százalékban, azt egyedül teszttel lehet megállapítani.

A genetikai vizsgálatok szerint ezek a hibridek 60-84%-ban prérifarkasok, 8-25%-ban farkasok, északkeleten pedig 8-11%-nyi kutya is kimutatható bennük. A mérések alapján azonban ezek a számok igen sokat változnak az élőhelyük függvényében. Amikor a hibridek pusztán prérifarkasok és kutyák keverékei, azokat coydognak hívjuk, nem coywolfnak

Az olyan kétértelmű terminológiák használata, mint a coywolf és coydog, zavaróak lehetnek a laikusok számára, ugyanis arra engedhet következtetni, hogy ez az új genetikai szervezet egy új fajt is takar. Ez azonban nincs így, egy új genetikai szervezet nem új faj. Úgy lehet a legegyszerűbb megmagyarázni, hogy a coywolf a prérifarkas egy populációja, amelyben nem kizárólag prérifarkas DNS van.

Az üvöltése úgy indul, mint a hagyományos szürke farkasoké, mély, erős hanggal, de a vége felé prérifarkasszerű, magas hangokba csap át

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Miért szaporodik két különböző faj?

DNS-elemzések azt mutatják, hogy a prérifarkasok körülbelül 100 éve párosodtak először farkasokkal, és körülbelül 50 évvel ezelőtt kutyákkal. Alapvetően azonban egyik fajnak sem célja a másikkal szaporodni – már ha fogalmazhatunk ilyen pongyolán. A körülmények mégis rávették őket erre a különös szokásra. (Épp úgy, ahogy hazánkban is a vadmacskát a házi macskával való keveredésre, melynek hasonló oka van a következőkben tárgyaltakhoz. Erről a macskás oldalunkon olvashatsz bővebben.)

Körülbelül egy évszázaddal ezelőtt a Nagy-tavak (öt tóból álló csoport, amely az Egyesült Államok és Kanada határán található) farkaspopulációja olyan alacsony volt, hogy egyes nőstények nem találtak farkastársat, így prérifarkasokkal kellett beérniük. A helyzet mára valamennyit változott; úgy tűnik, hogy valamelyest visszarendeződni látszanak az állapotok, vagyis a kojotok, farkasok és kutyák potenciális ellenfélként vagy áldozatként tekintenek egymásra, amely így is van jól. A 100 évvel ezelőtt történtek azonban nem múlnak el egykönnyen nyom nélkül.

A farkasokhoz képest társadalmi csoportjaik, vagyis a falkájuk sokkal kooperatívabb, és játék közben sem olyan agresszívak egymással

A fajok hibridizációja valamilyen szinte egyébként egy természetes evolúciós folyamat, ami alapvetően veszélyezteti a fajok genetikai integritását és túlélését. Bizonyos esetekben a hibridizáció új, adaptív tulajdonságokat vezethet be. Sok ilyen példány elpusztul a mai, gyorsan változó környezetben, azonban ezek az állatok sokszor hatékonyabban kamatoztatják őseiktől megszerzett eltérő erősségeiket, így jobban teljesítenek, ha a túlélés kerül terítékre. Például élőhelyük keleti erdejeiben a szarvasok levadászatában a coywolfok sikeresebbek. A farkasokhoz hasonlóan falkában vadásznak, azonban tőlük eltérően nagyon jól alkalmazkodnak az emberközeli élethez. Jóllehet, magabiztosabbnak tűnnek az emberek jelenlétében, mégis viszonylag visszahúzódónak ismertek. Megközelíteni semmiképpen sem tanácsos őket.

Ide kattintva megtudhatod, hogy mely fajok tartoznak a kutyafélékhez, és erre milyen kritériumokra van szükség, ebben a cikkben pedig azt taglaljuk, hogy mi jöhet létre abból, ha egy kutya és egy vadon élő kutyaféle szaporodnak.

coywolf farkas-prérifarkas hibrid hibrid kutyafélék prérifarkas szürke farkas

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink